Funktion
Det finns flera proteolytiska enzymer: pankreatin, pepsiner, peptidaser, proteas, trypsin, kymotrypsin, bromelain, papain (proteaser, äggvitespjälkande enzymer).
Dessa har hittills, med beaktande av de senaste forskningsresultaten, visat sig ha fem huvudsakliga funktioner:
• är ett komplement till kroppens egen förmåga att smälta maten.
• har en antiinflammatorisk effekt.
• hjälper kroppen att identifiera fientlig celltillväxt.
• har en potentierande effekt på läkemedels-, örtmedicinsk och näringsmedicinsk behandling; effekterna om man tar antiinflammatoriska eller antibiotiska medel förstärks av enzymintag.
• motverkar blodsammanklumpning.
När proteolytiska enzymer tas i samband med måltid kompletterar de bukspottkörtelenzymerna och stödjer därmed matsmältningen. På tom mage har proteolytiska enzymer en antiinflammatorisk verkan enligt ett flertal vetenskapligt genomförda experiment.
Terapeutisk användning
Tillskott kan rekommenderas vid dålig matsmältning, inflammation (speciellt i samband med idrottsskador), tumörer, parasiter, diskbråck, ryggsmärta, allergiska reaktioner, blodplättsamlingar, sinusit. Det motverkar ventrombos och tromboflebit (exempelvis efter operationer, tandoperationer och vid långtidsflygresor) och åderbråck.
Nyckelorgan
Muskler, mage, bukspottkörtel.
Dosering
För låga enzymhalter leder till förruttnelse av delvis smälta proteiner, fermentering av delvis smälta kolhydrater och härskning av delvis smälta fetter. Osmält mat bildar endotoxiner i tarmen som har en sakta men säker förgiftande effekt på kroppen. Enzymproduktionen, som varierar från person till person, är begränsad. Vi kan endast producera en begränsad mängd enzymer och detta minskar med åldern. Att ta enzymtillskott stödjer enzymförrådet så det räcker längre, ger bättre stöd och verkar förebyggande mot sjukdom. 1–4 enzymtabletter/-kapslar intas med måltid för att förbättra nedbrytning och upptag av mat.
2–5 tabletter/kapslar intas 2–5 ggr per dag mellan måltider för terapeutiskt stöd vid inflammation, toxicitet, smärta, allergi, operationer, idrottsskador, åderbråck, tumörbildning m.m.
Pankreatin
Funktion
Azeotropiskt framställt pankreatin är det populäraste pankreasmedel som tillverkas idag. Det är t.ex. det enda medel som både används vid Mayokliniken och Bostons University Medical Center i behandlingen av cystisk fibros, pankreatit, total pankreatektomi och andra syndrom med dåligt upptag av fett. Det dåliga upptaget av näring är i många av dessa tillstånd så allvarligt, att hela pankreaskoncentratet från djur, som innehåller aktiverade enzymer, är nödvändigt för att upprätthålla liv.
Aktuella studier på människor och djur föreslår en bredare användning av pankreasenzym än vad man tidigare gjort. Det framgår att många subkliniska förhållanden som härrör från specifika näringsbrister kan bero på att bukspottkörtelns reaktion på ”födoutmaningar” försvagas. Kroppen får näring men inte på ett tillfredsställande sätt. I början är kemiska förändringar ofta omärkbara med undantag för de vaga klagomål och symtom som uttrycks av patienten.
Påskyndar återställning av miljön i tarmfloran
Många studier har visat att användning av azeotropiskt framställt pankreatin påskyndar återställning av miljön i tarmfloran till sin pre-infekterade nivå. Vitamin B12- och folsyraupptaget hos äldre människor med nedsatt bukspottkörtelfunktion förbättras genom tillskott av bukspottkörtelextrakt.
En välfungerande bukspottkörtelfunktion är nödvändig för zinkupptaget. Pikolinvätska är ett bindande ämne som finns i bukspottkörtelsekret och i hel rå azeotropiskt preparerad pankreas som underlättar zinkupptaget. Det kan vara värdefullt att tillföra azeotropisk pankreas för individer med dåligt zinkupptag.
En annan studie, som inte har med upptaget att göra, visar att azeotropisk pankreas även kan öka immuniteten.
Det finns många faktorer som inverkar på produktionen och utsöndringen av bukspottkörtelenzymer. Omåttlig konsumtion av alkohol och raffinerade kolhydrater, i kombination med fettrik kost, utgör en stark påfrestning på bukspottkörteln. Sådan oförsiktighet med kosten kan sänka utsöndringen av bukspottkörtelenzym och bidra till pankreatit, vuxendiabetes, födoämnesallergier och kylomikronemi.
Dr Philpott anser att bukspottkörteln fungerar som ett stötdämparorgan. Det är ett av de första organ som får ta hårda smällar av både fysisk och psykisk stress. Detta leder till suboptimal funktion. Adekvat utsöndring av saltsyra i magen och integriteten hos tarmväggens slemhinna är andra viktiga faktorer som inverkar på utsöndringen av pankreasenzymer.
Tillstånd som kronisk eller dödlig sjukdom, fysiskt och känslomässigt trauma (operation, bilolycka med mera), långvarig eller kronisk smärta, allvarlig mental depression och känslomässig stress kan påverka utsöndringen av saltsyra. Detta avbryter i sin tur flödet och aktiveringen av bukspottkörtelenzymema och följdaktligen födoämnesupptaget. I sådana situationer bör saltsyratillskott rekommenderas tillsammans med pankreatin.
Förutom skillnaderna mellan dragerade och ickedragerade tillskott upptäckte Graham att av de 13 preparat han valde att studera innehöll bara fem produkter det som angavs på deras etiketter. Eftersom pankreatin traditionellt har använts i livshotande situationer, är avsaknaden av kvalitetskontroll en mycket allvarlig sak.
Bristsymtom och terapeutisk användning
Gasbildning, nedsatt matsmältning, inflammation, cystisk fibros, pankreatit, pankreasektomi, tumörbildning, nedsatt upptag av vitamin B12 och folsyra.
Dosering
1–4 pankreatintabletter/-kapslar intas med måltid för att förbättra nedbrytning och upptag av mat. 2–5 tabletter/kapslar intas 2–5 ggr per dag mellan måltider för terapeutiskt stöd vid inflammation, toxicitet, smärta, allergi, operationer, idrottsskador, åderbråck, tumörbildning m.m.
Nyckelorgan
Bukspottskörtel
Kontraindikation
Använd inte vid sårbildning på tolvfingertarmen