Midsommarafton kräver en riktigt lyxig jordgubbstårta med extra allt! Denna vackra moussetårta, som vi gärna avnjuter utomhus, är fri från vitt socker och mjöl.
Det här receptet kommer från ”Baka med frukt och grönt” (Bladh by Bladh) av Birgitta Höglund, en bok med smarriga recept som alla är glutenfria och utan vitt socker och istället tar till vara på den naturliga sötma och fylliga smak som finns i bär, frukt och grönsaker.
Ingredienser
10–12 bitar
Bottenlager:
8 torkade aprikoser
2 dl pumpafrön
2 msk kokosolja
Ca 1⁄2 krm salt
Mousselager:
2 dl cashewnötter
2 ekologiska lime, rivet skal och saft
8 kärnfria dadlar
1 dl kokosgrädde
1 dl kokosolja
250 g färska jordgubbar
Gör så här
Häll kokande vatten över aprikoserna och låt stå i en halvtimme. Låt rinna av väl och mixa tillsammans med pumpafrön, kokosolja och salt till en grynig smet.
Tryck ut i botten på en springform på 15 cm i diameter. För att underlätta när du ska ta ut tårtan ur formen kan du lägga ett bakplåtspapper eller plastfilm över botten och spänna fast under kanten.
Ställ in formen i kylen eller frysen medan du gör mousselagret.
LÄS OCKSÅ: En raw midsommarnattsdröm
Blötlägg cashewnötterna över natten i kallt vatten. Häll i en sil, skölj och låt rinna av väl. Tvätta limefrukterna och torka dem väl. Riv skalet fint på rivjärn och pressa ur saften.
Skär dadlarna i små bitar och lägg i en bunke tillsammans med kokosgrädde och kokosolja. Skär jordgubbarna i mindre bitar rätt ner i bunken och mixa alltsammans till en slät smet. Häll moussen över kakbotten i formen, släta till med slickepotten.
Ställ i kylen eller frys in tills den stelnat helt. Doppa formen snabbt i varmt vatten och öppna på kanten, flytta över tårtan till ett fat med hjälp av en stekspade.
Tårtan på bilden är garnerad med tunna limeskivor, skivade jordgubbar och fläderblommor.
LÄS OCKSÅ: Sockerfri och glutenfri snickerstårta
Tips!
- Variera moussen med dina favoritbär, andra citrusfrukter och använda aprikoser, plommon eller fikon istället för dadlar.
- Tål du inte cashewnötter så kan du mixa 2 dl pumpafrön eller solrosfrön fint till moussen, öka då på kokosgrädden till 2 deciliter så den blir krämigare.
- Använd ätliga blommor som garnering till tårtan, det gör den extra vacker. Fläder blommor, syrener, violer, penséer, krasse, rosblad, gurkört och ringblommor är alla exempel på goda och ätbara blomblad.
Av Carolina Eriksson