Fakta
Receptet kommer från Mia Hagenmalm som bloggar om mat på Kureras blogg Mias mat- och bakblogg.www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.
Den här goda, nyttiga sparrissoppan är både krämig och fullmatad med grönt. Perfekt till vårlunchen eller påskbuffén.
Ingredienser
2 schalottenlök
400 g grön färsk sparris
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl matlagningsvin, vitt
7 dl vatten
3 dl gröna ärter, frysta
2 dl vispgrädde
Herbamare örtkrydda, svartpeppar
1 msk smör till stekning
Till servering:
2 ägg
Sparrisknoppar
1 dl torkade tomater
Finhacka löken och stek den i en kastrull cirka fem minuter så att den blir genomskinlig.
Skär av knopparna av sparrisen och lägg dem åt sidan. Skär stjälkarna i mindre bitar.
Lägg över sparrisbitarna i grytan och låt dem fräsa med en stund.
Häll sedan på vatten, vinäger och lägg i buljongtärningarna. Låt alltsammans koka cirka 10 minuter.
Lägg ner ärtorna och låt koka ca 1 minut. Häll på grädde och låt allt bli varmt. Mixa soppan slät. Smaka av med örtsalt och peppar.
Koka äggen cirka sex-åtta minuter och halvera dem. Fräs sparrisknopparna snabbt i lite smör.
Skär de torkade tomaterna i mindre bitar.
Servera ägghalvor, sparris och torkade tomater som tillbehör i soppan.