En härlig rawfoodbakelse med mintsmak. Spirulina är perfekt att använda som färg och ger mintlagret en härligt grön ton. För bästa resultat blötlägg cashewnötterna dagen innan och ställ in en konserv med kokosmjölk i kylen. Mjölken kommer då skikta sig och det är endast den tjocka krämen vi är ute efter.
Portioner: 6
Ingredienser
Botten
• 2 dl havregryn
• 8 urkärnade dadlar
• 2 msk kakao
• 1 nypa salt
• 3 msk kokosolja utan smak
Mintlager
• 2 dl blötlagda cashewnötter
• 3 tsk kokosolja
• ca 10 blad färsk mynta
• 1 dl kokosgrädde*
• 1,5 msk lönnsirap
• ca 10 droppar pepparmyntsolja
• 2 krm spirulina pulver
Mörk chokladtopping
• 2 små mogna avokados
• 10 dadlar
• 0,5 dl kakao
• 1 liten nypa salt
• 1 msk chiafrön
• 1,5 msk havremjölk
• 1 krm vaniljpulver
Gör så här
Botten
Mixa alla ingredienser till bottenlagret. Klä en limpform med plastfolie. Pressa ner smeten i ett jämt lager i botten av formen med hjälp av baksidan på en sked. Ställ in i frysen.
Mintlager
Skölj av de blötlagda cashewnötterna, lägg ut de på ett papper och torka av noga så att det inte blir för mycket vatten med i smeten. Ta fram konserven med den kylda kokosmjölken. Mixa 1 dl av kokosgrädden med resterande ingredienser till mintlagret noggrant. Ta fram formen ur frysen och bred på mintlagret. Ställ in i frysen så det får stelna en aning medan du gör chokladtoppingen.
Chokladtopping
Gör chokladtoppingen genom att mixa alla ingredienser helt slätt. Häll på smeten ovanpå mintlagret och låt hela bakelsen stå i kylen några timmar för att stelna. Skär i bitar och servera. Pudra gärna toppen med kakao innan servering och dekorera med frukt och bär.
Fler goda recept?
På Kurera finns mängder. Här är ett axplock – håll till godo:
• God aprikos -pannacotta
• Nyttig chokladmousse
• God LCHF-paj med bär och lavendel
• Fyra recept på goda smoothies
• Chiapudding med sommarkänsla
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!