Foto: Copperhill Mountain Lodge

Res bort i jul – här är reseexperternas guldkorn

Paradisstränder i Tanzania, spahotell i Åre eller termalbad i Budapest.
Strunta i allt vad julpynt och julbord heter i år och åk iväg på en avkopplande semester istället.

Skippa klapparna, fly stressen och fira jul på en kritvit sandstrand eller på ett naturnära spa.
Makarna Helena och Peter Bergström driver resebloggen freedomtravel.se sedan 2009 och brukar ofta resa iväg kring jul. I år åker de till Egypten i början av december.

–  Den bästa julklappen för oss är att dela en upplevelse. Vi besökte Sharm el Sheikh tidigare i år och blev positivt överraskade, så nu tar vi med våra vänner, säger Helena Bergström.

 

Helena och Peter Bergström som driver resebloggen Freedomtravel.

De tipsar dock om att resa före eller efter jul för att få ett bättre pris.
– Lägg ner lite extra tid på att jämföra olika avgångar olika tider och dagar, eftersom priset kan skilja en hel del. Det kan också vara billigare att resa på julafton, säger hon.
Viktigt att tänka på är också att julen firas vid olika tider i olika länder. I de flesta kristna länder är juldagen dagen man primärt firar. För de som firar ortodox jul är det istället den 7 januari som gäller, men även i länder som inte primärt är kristna kan man ändå se en del julfirande ibland - delvis tack vare turister.
Här har Helena och Peter Bergström valt ut några guldkorn där du både kan koppla av och få en annorlunda julupplevelse.

LÄS OCKSÅ: Nu blir det lättare att beräkna resans klimatavtryck

1. BudapestBudapest

Ungerns huvudstad bjuder på en vacker miljö med pampiga byggnader, och med Donau som flyter mitt genom stan. Här finns gott om mysiga vinkällare och trevliga caféer, och många fina spahotell till relativt bra priser. Här finns också alla Budapests kända termalbad, med vatten som anses särskilt bra för hälsan. Vi har själva varit här på julen och även om det förstås finns turister, så upplevde vi stämningen som lugn och avslappnad. Bonus är att det går att ta tåget hit.

 

2. Sharm el Sheikh i Egypten

Turismen är ännu inte tillbaka i samma nivåer som före den arabiska våren, vilket innebär att man kan få en relativt lugn och avkopplande semester. Här kan man uppleva kristallklart vatten, snorkling, ökenturer, utflykter till nationalparker och historiska platser. Men det finns även möjlighet för rekreation genom ett besök till ett turkiskt bad och spa. Vi har själva besökt Golden spa där vi inledde med en traditionell turkisk badritual med både bastu och skrubb, och sedan fick en avkopplande helkroppsmassage. Runt julen kan man förvänta sig att hotellen dekorerar för att sprida lite julstämning.

3. Zanzibar i Tanzania

Zanzibar är en riktig drömdestination där man kan komma ner i varv vid långa och magiskt vackra sandstränder. Om man bara promenerar en bit ifrån hotellen kan man nästan få vara ensam vid en strand. På Zanzibar kan man ta båtturer, följa med ut på fiske, besöka kryddträdgårdar eller kanske se jättesköldpaddor som lever på en mindre ö utanför huvudön.

 

LÄS OCKSÅ: Så lyckas du med tågsemestern

4. Copperhill Mountain Lodge i Åre

Foto: Copperhill Mountain Lodge

Om man vill njuta av naturnära lyx kan man fira julen på spahotell i Åre. Copperhill Mountain Lodge ligger på ett berg och bjuder på en speciell atmosfär med stor rymd och naturliga materialval. Här kan man njuta av på ett avslappnat spa, som erbjuder nordisk meny med lokala råvaror och även skidåkning för den som vill. Missa inte att ligga i det varma vattnet och titta ut genom de stora fönstren mot snön och skidåkarna utanför. För julen finns ett speciellt julpaket.

 

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.