Foto: Copperhill Mountain Lodge

Res bort i jul – här är reseexperternas guldkorn

Paradisstränder i Tanzania, spahotell i Åre eller termalbad i Budapest.
Strunta i allt vad julpynt och julbord heter i år och åk iväg på en avkopplande semester istället.

Skippa klapparna, fly stressen och fira jul på en kritvit sandstrand eller på ett naturnära spa.
Makarna Helena och Peter Bergström driver resebloggen freedomtravel.se sedan 2009 och brukar ofta resa iväg kring jul. I år åker de till Egypten i början av december.

–  Den bästa julklappen för oss är att dela en upplevelse. Vi besökte Sharm el Sheikh tidigare i år och blev positivt överraskade, så nu tar vi med våra vänner, säger Helena Bergström.

 

Helena och Peter Bergström som driver resebloggen Freedomtravel.

De tipsar dock om att resa före eller efter jul för att få ett bättre pris.
– Lägg ner lite extra tid på att jämföra olika avgångar olika tider och dagar, eftersom priset kan skilja en hel del. Det kan också vara billigare att resa på julafton, säger hon.
Viktigt att tänka på är också att julen firas vid olika tider i olika länder. I de flesta kristna länder är juldagen dagen man primärt firar. För de som firar ortodox jul är det istället den 7 januari som gäller, men även i länder som inte primärt är kristna kan man ändå se en del julfirande ibland - delvis tack vare turister.
Här har Helena och Peter Bergström valt ut några guldkorn där du både kan koppla av och få en annorlunda julupplevelse.

LÄS OCKSÅ: Nu blir det lättare att beräkna resans klimatavtryck

1. BudapestBudapest

Ungerns huvudstad bjuder på en vacker miljö med pampiga byggnader, och med Donau som flyter mitt genom stan. Här finns gott om mysiga vinkällare och trevliga caféer, och många fina spahotell till relativt bra priser. Här finns också alla Budapests kända termalbad, med vatten som anses särskilt bra för hälsan. Vi har själva varit här på julen och även om det förstås finns turister, så upplevde vi stämningen som lugn och avslappnad. Bonus är att det går att ta tåget hit.

 

2. Sharm el Sheikh i Egypten

Turismen är ännu inte tillbaka i samma nivåer som före den arabiska våren, vilket innebär att man kan få en relativt lugn och avkopplande semester. Här kan man uppleva kristallklart vatten, snorkling, ökenturer, utflykter till nationalparker och historiska platser. Men det finns även möjlighet för rekreation genom ett besök till ett turkiskt bad och spa. Vi har själva besökt Golden spa där vi inledde med en traditionell turkisk badritual med både bastu och skrubb, och sedan fick en avkopplande helkroppsmassage. Runt julen kan man förvänta sig att hotellen dekorerar för att sprida lite julstämning.

3. Zanzibar i Tanzania

Zanzibar är en riktig drömdestination där man kan komma ner i varv vid långa och magiskt vackra sandstränder. Om man bara promenerar en bit ifrån hotellen kan man nästan få vara ensam vid en strand. På Zanzibar kan man ta båtturer, följa med ut på fiske, besöka kryddträdgårdar eller kanske se jättesköldpaddor som lever på en mindre ö utanför huvudön.

 

LÄS OCKSÅ: Så lyckas du med tågsemestern

4. Copperhill Mountain Lodge i Åre

Foto: Copperhill Mountain Lodge

Om man vill njuta av naturnära lyx kan man fira julen på spahotell i Åre. Copperhill Mountain Lodge ligger på ett berg och bjuder på en speciell atmosfär med stor rymd och naturliga materialval. Här kan man njuta av på ett avslappnat spa, som erbjuder nordisk meny med lokala råvaror och även skidåkning för den som vill. Missa inte att ligga i det varma vattnet och titta ut genom de stora fönstren mot snön och skidåkarna utanför. För julen finns ett speciellt julpaket.

 

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

 

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.

KBT på nätet hjälper deprimerade hjärtpatienter

Mental hälsa

Det hör inte till ovanligheterna att hjärtpatienter drabbas av depression. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.