Friskare och ”yngre” med rött vin, choklad och bär? Låter det för bra för att vara sant? Det är faktiskt möjligt. Det finns ett ämne som bland annat återfinns i skalet på röda vindruvor och som sägs kunna minska hjärtsjukdomar, bromsa åldrande och bidra till ett friskare liv.
Resveratrol tillhör gruppen växtpolyfenoler och är ett ämne som återfinns i olika växter som till exempel i skalet på röda vindruvor. Ämnet fungerar som ett skydd för växten mot angripare, bakterier, svampar, patogener och skyddar även mot oxidation. Resveratrol finns även i andra växter som bland annat kakaobönan, blåbär, lingon, mullbär och pistagenötter. Dessa skyddande egenskaper har människan fått nytta av genom att äta och dricka livsmedel rika på resveratrol.
Intresset för resveratrol
Intresset för resveratrol har exploderat de senaste åren och ämnet har kommit att bli den mest studerade växtpolyfenolen. Den största faktorn till det stora intresset sägs ligga i det man kallar ”den franska paradoxen”.
LÄS OCKSÅ: Rödvin kan bromsa Alzheimers
”Den franska paradoxen”
”The french paradox” är en stor studie som genomfördes i början av 90-talet. Studien visade att förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar var betydligt lägre i de södra delarna av Frankrike. Trots detta bestod befolkningens kost av en hög andel mättat fett från bland annat ost och charkuterier, vilken man ansåg vara en vetenskaplig paradox. De positiva resultaten från studien förklarades genom befolkningens långvariga och kontinuerliga konsumtion av rött vin. Skalet på röda vindruvor är naturligt rik på resveratrol och ansågs vara förklaringen till fransmännens goda hälsa.
Många hälsofrämjande effekter
Idag tror man att resveratrol är en av de mest potenta polyfenolerna som skyddar och motverkar symtom som är kopplade till åldrande och skador från fria radikaler.
I studier med höga doser av resveratrol har det visat sig att resveratrol har antioxidanta egenskaper som skyddar kroppen mot cellskador och skadliga förändringar på kroppens DNA. Bland annat kan resveratrol hjälpa till att hålla artärerna friska och förhindra att plack byggs upp i blodkärlen, reducera inflammation, motverka fetma, skydda ett åldrande hjärta och främjar även den mentala hälsan hos äldre.
LÄS OCKSÅ: Bygg upp hälsan med naturens starkaste antioxidant
Skyddar hjärnan mot åldrande
Resveratrol har förmågan att passera blodhjärnbarriären vilket är unikt för en antioxidant och kan på så sätt skydda hjärnan och nervsystemet mot kognitiva och mentala problem som Alzheimers och demens.
Hjärt- och kärlhälsa
Det är bland annat genom de antiinflammatoriska egenskaperna som man tror att resveratrol skyddar mot ateroskleros, åderförkalkning och motverkar högt LDL-kolesterol.
Motverkar diabetes och fetma
I studier med höga doser av resveratrol har man också sett en förbättring av cirkulationen och kroppens förmåga att reglera insulinnivåerna. Samt en förbättrad glukos- och fettmetabolism vilket är gynnsamt för att motverka metaboliskt syndrom, övervikt och diabetes typ två.
LÄS OCKSÅ: Medelhavsdieten hjälper cellerna stå emot åldrande
Maghälsa och avgiftning
Resveratrol har visat sig bidra till ett välmående matsmältningssystem och kan förbättra kroppens avgiftning- och avfallshantering.
Bästa källorna till resveratrol
Mörk choklad och rött vin är två av de bästa källorna till resveratrol. Dock kan en kost rik på dessa vara ohälsosam varpå intag av dessa bör ske med måtta. Resveratrol finns även i form av näringstillskott där en dagsdos motsvarar cirka 100 glas vin. Det kan vara ett bättre alternativ för att undvika de negativa sidoeffekterna av för stort intag av rött vin och choklad. Ett alkoholfritt alternativ är också druvjuice, välj en ekologisk och osötad juice.
Svårigheter trots potent ämne
Trots att resveratrol är ett potent ämne som fascinerat forskarvärlden med dess många hälsofrämjande egenskaper, finns det vissa svårigheter med resveratrol. Biotillgängligheten för resveratrol är låg. Det innebär att kroppen har svårt att ta upp och tillgodogöra sig ämnet. Ämnet förstörs lätt i levern och gör det därför svårt för kroppen att ta del av de goda effekterna. Bäst sker upptaget genom munslemhinnan.
Av Miriam Granat
Källor: NCBI, Dr. Axe – Food is medicine, News Medical, Doktorn.com
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!