Ingredienser
Rödbetskaka
4 dl rårivna rödbetor
4 ägg
1 dl kokosolja
0,75 dl rapsolja
2 msk agavesirap
1 1/2 dl sukrin
3 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk kanel
2 krm kardemuma
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Riv rödbetorna och mixa dem sedan. Rivet ska vara smått.
Vispa ägg och sukrin pösigt cirka 4-5 minuter. Slå i agavesirap.
Smält kokosfettet och blanda det med rapsolja.
Blanda alla torra ingredienser i en skål ordentligt, och rör försiktigt ner det i äggblandningen. Rör ner raps- och kokosolja och rödbetsrivet och blanda väl.
Häll smeten i en väl smord form och grädda nederst i ugnen ca 40 minuter. När kakan är färdig ta ut och låt svalna.
Saffranstopping med vit choklad
1 dl vispgrädde
1 msk sukrin
200 g vit choklad
0.5 g saffran
Gör så här
Värm vispgrädden i en kastrull och bryt chokladen i mindre bitar och låt smälta i den varma grädden.
Vispa tills det blir en tjock kräm.
Ta av från värmen. Låt svalna och stelna lite, men inte allt för mycket.
Mortla saffranet tillsamans med sukrinet och rör ner det i chokladkrämen.
Bred toppingen över kakan och låt den stelna.
Saffranstopping på cream cheese (LCHF)
200 g cream cheese
1 dl sukrin melis
0.5 g saffran
Gör så här
Mortla saffranet tillsammans med en matsked Sukrin.
Blanda alla ingredienser väl och bred toppingen över kakan.
Kuriosa
Jag tog mitt tidigare recept på morotskaka och bytte ut morötterna mot rödbetor, smöret mot rapsolja, kryddade lite extra med kanel och kardemumma, och gjorde en glasyr på vit choklad och saffran. Inget för LCHF-are eftersom jag ju fuskat med sockret i glasyren. Vit choklad innehåller ganska mycket av det. Men jag lägger upp ett förslag på en annan glasyr utan socker, så kan man välja.
Fakta
Receptet kommer från Mia Hagenmalm, en av Kureras matbloggare.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.