Coronaviruset påverkar lungorna och en liten studie som nyligen gjordes visade att rökare har en 14 gånger högre risk att utveckla svårare sjukdomssymtom än icke rökare.
Folkhälsomyndigheten och olika intresseföreningar mot rökning har jobbat hårt för att informera om riskerna vid rökning och den medföljande ohälsan som rökning innebär. 2007 rökte 14 procent av svenskarna och 2018 hade det sjunkit till sju procent.
I många andra länder ser statistiken helt annorlunda ut. Rökningen är en del av kulturen och medvetenheten om hur sjukdomsframkallande rökning faktiskt är, är inte lika väl känd som i Sverige.
En ny studie från Kina visade att rökare som fått covid-19 har en 14 gånger högre risk att drabbas svårare av sjukdomen än icke rökare.
LÄS OCKSÅ: Träning kan häva skador i hjärnan orsakade av rökning
En miljard rökare
Matz Larsson, lungläkare vid region Örebro län säger till tobaksfakta.se:
– Jag har endast sett en studie så här långt som undersökte riskfaktorer för att försämras eller att dö i samband med sjukhusvård hos de som drabbats av covid-19, och där var som sagt rökning den största riskfaktorn – 14 gånger större sannolikhet för detta bland rökare och exrökare.
Det finns en miljard rökare i världen. Hälften av dessa kommer att dö till följd av sin rökning. Den som slutar röka får en omedelbar effekt. Efter 48 timmar börjar lungorna rensa slem och andra rökrester. Efter 72 timmar blir andningen lättare och efter två till tolv veckor förbättras blodcirkulationen, vilket underlättar fysisk aktivitet som att gå och springa. Risken att drabbas av hjärtinfarkt halveras efter ett år. Och vid den tidpunkten har även riskerna att drabbas av allt från allergier och luftrörskatarr till åderförkalkning minskat eftersom kroppens immunförsvar blivit starkare.
– Det är oklart om rökare lättare än andra får covid-19, det finns ingen sådan studie gjord. Vid utbrott av andra virusinfektioner i luftvägarna finns data som visar att rökare har ökad risk att insjukna, säger Matz Larsson.
Av Inger Palm
Källa: Wales online och Chinese Medical Journal och tobaksfakta.se