Historia
Släktnamnet Rosmarinus anses komma från latinet och betyder ”havets dagg”. I det antika Grekland förknippade man örten med varaktighet, trohet, vänskap och gott minne. Studenter tog med sig en kvist till skolproven för att hålla sig skärpta. Redan under medeltiden användes rosmarin som ingrediens i rökelse och i aromatiska oljor. Inom traditionell läkekonst har man använt färsk rosmarin mot huvudvärk.
Form
Rosmarinens blommor är ljusblå, små och många och det kan se ut som om halvbuskarna är täckta av daggdroppar när de blommar. Det finns även sorter med vita, rosa eller lila blommor. Barren är ungefär 2 centimeter långa och mycket aromatiska. Rosmarin används i krydda och används i både färsk och torkad form.
Kemi och botanik
Rosmarin tillhör Labiatae familjen och är släkt med mynta.
Rosmarin växer vild i trakterna kring Medelhavet. Kryddan går att övervintra i södra Sverige, längre norrut får den odlas i kruka. Rosmarin innehåller: kaffeinsyra, rosmarinsyra, diterpener, triterpener, monterpener, flavonoider, aktiva oljor och antioxidanter.
Funktion och terapeutisk användning
• Förebygger matförgiftning genom att bl.a. motverka oxidering av fetter
• Naturligt konserveringsmedel som är lika effektivt som BHA och BHT
• Motverkar slembildning i näsa och hals orsakat av förkylning, influensa och infektion
• Motverkar bakterieinfektioner som bidrar till matförgiftning
• Motarbetar svamp och virus
• Immunstärkande och främjar läkning av sår samt nervstärkande och nervavslappnande
• Gynnar matsmältningen, väderfördelande och kramplösande
• Motverkar astmaattacker.
• Motverkar högt blodtryck
• Cirkulationsbefrämjande, ökar blodflöde till hjärnan och huvudet, förbättrar koncentrationen, och stärker minnet
• Antiinflamatorisk, motverkar reumatoid artrit
• Antiseptisk
• Stärker och skyddar lever- och gallfunktioner
• Den aktiva antioxidanten rosmanol i rosmarin har mer antioxidantaktivitet än tokoferol.
Näringsinnehåll
2 tsk (ca 2,20 g) torkad rosmarin innehåller i genomsnitt:
Kalorier 7,28 Protein 0,12 g
Kolhydrater 1,4 g Fibrer 0,92 g
Vatten 0,2 g Vitamin C 1,36 mg
Betakaroten 41,32 µg Kalcium 28 mg
Folat 6,76 µg Magnesium 4,84 mg
Dosering
1–6 tsk torkad krydda i mat eller som te.
Toxicitet
Ingen känd toxicitet vid användning under 3 msk (ca 10 g) dagligen. Stora mängder rosmarin, speciellt oljan är toxiskt.
Kontraindikation
Använd inte doser över 1–2 tsk i maten vid graviditet. I höga doser kan den stimulera livmodern.
Interaktioner
Inga kända.
Beredningsform
De färska eller torkade bladen används som krydda till bl.a. kött, vilt och kyckling. Man kan också göra te av det.
Synergister och antagonister
Används ofta tillsammans med basilika, oregano och salvia i matlagning.
Exempel på studier, referenser
Rosemarin har antioxidanteffekt
Moreno S. et al. ”Antioxidant and antimicrobial activities of rosemary extracts linked to their polyphenol composition”.
Free Radic Res, 2006;40:223-31.
Rosemarin minskar cancerogena ämnen som bildas vid grillning av kött
McCook A. ”Rosemary extract could make cooked meat safer”. Reuters Health, 2005-06-14:13:33:06-0400.