Annons

Rotfruktsnästen med ägg

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt.

Redaktionen

11 september, 2019
Rotfruktsnästen med ägg
Dela inlägget

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken ”Little green kitchen”. Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från kokboken ”Little green kitchen” av David Frenkiel och Luise Vindahl.
Besök deras webbplats greenkitchenstories.com för mer matinspiration och recept.
Foto: David Frenkiel

Ingredienser

Receptet på denna moderna version av Rösti kommer från ”Little green kitchen” av David Frenkiel och Luise Vindah, en kokbok som innehåller recept på snabba, vegetariska rätter för barnfamiljer.

Rotfruktsbon
750 g blandade rotsaker (sötpotatis, rödbeta, palsternacka, morot), skalade
2 msk olivolja
8 ägg
havssalt, efter smak

Gurk- och kikärtssallad
1 gurka, skalad
1⁄2 burk kikärter à 400 g, sköljda och avrunna
1 näve babyspenat
2 msk vita sesamfrön, gärna rostade 2 msk pressad citron
1 msk rostad sesamolja
havssalt, efter smak

Gör så här

En grönsakssvarv är ett roligt redskap eftersom den kan förvandla grönsaker till nya och spännande former. Men om du inte har en grönsakssvarv kan du bara grovriva rotsakerna och forma små högar. Serverar nästena med en gurk­- och kikärtssallad och en klick krämig yoghurt.

• Smörj två plåtar eller klä dem med bakplåtspapper
• Svarva rotsakerna och lägg strimlorna i en stor skål.
• Tillsätt olivolja, krydda med salt och vänd runt.
• Forma strimlorna till åtta högar på plåtarna och gör en fördjupning i mitten av var och en.
• Rosta rotsaksnästena i ugnen i 25 minuter, eller tills de börjar bli gyllenbruna och knapriga.
• Ta ut plåtarna ur ugnen, knäck försiktigt ett ägg i varje fördjupning och rosta rotsaksnästena i ytterligare 5 minuter, eller tills äggvitan stelnat och gulorna fått önskad konsistens.
• Ta ut rotsaksnästena ur ugnen och servera dem varma.

Annons

Gurk­ och kikärtsallad
• Skiva gurkan på längden med en mandolin eller skär den i remsor med en potatisskalare.
• Lägg gurkremsorna i en skål tillsammans med övriga ingredienser, krydda med salt och vänd runt.

Obs!
För recept där två plåtar används samtidigt är en varmluftsugn bäst. Värm ugnen till 180° (varmluft) eller 200° (vanlig ugn).

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.

Näringsinnehåll

Besök deras webbplats greenkitchenstories.com för mer matinspiration och recept

Annons