Annons
Annons

Två klassiska pastarätter på vegovis

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov.

Redaktionen

7 augusti, 2019
Två klassiska pastarätter på vegovis
Dela inlägget

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken ”Smart mat för en frisk kropp och hjärna” finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov.

Ingredienser

Pasta med linsbolognese

4 portioner valfri pasta
1 gul lök
1 morot
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
1 tsk sambal oelek
11⁄2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk tomatpuré
2 msk ketchup
4 1⁄2 dl krossade tomater
3 msk sirap
5 dl vatten
2 dl belugalinser

Lasagne med broccoli

Grönsaksfyllning

3 morötter
1 broccoli
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 chili
1⁄2 kruka basilika
Olja till stekning
8 dl krossade tomater• 1 msk tomatpuré
1 msk sirap
1 dl vatten
Salt och peppar

Vit sås
3 msk mjölkfritt smör• 4 msk majsstärkelse
8 dl växtbaserad mjölk• 2 msk näringsjäst
1 msk grönsaksbuljong• 1 pressad vitlöksklyfta• salt och peppar

Plattor och topping
12–15 äggfria lasagneplattor
2 dl riven veganost
10–12 cocktailtomater
Färsk basilika eller babyspenat

Servera gärna ihop med grönsallad

Gör så här

Pasta med linsbolognese
De svarta belugalinserna gör denna bolognese extra festlig. Om du vill kan linserna bytas ut mot färdig veganfärs.

Koka pastan enligt förpackningen, eller följ receptet på färsk pasta på nästa uppslag. Skala löken och moroten. Hacka löken och vitlöken och riv moroten. Fräs löken i olja, tillsätt sambal oelek, salt, peppar och de rivna morötterna och rör om. Blanda i tomatpuré, ketchup och krossade tomater. Rör ner si- rapen. Häll i vatten och linser. Låt puttra tills linserna blivit mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Serveringstips!
Lite näringsjäst över pastan ger en smak av parmesan.

Lasagne med broccoli

Grönsaksfyllning
Skala och skiva morötterna tunt. Skär broccolin (även stammen) i mindre bitar. Fin- hacka löken och vitlöken. Hacka chilin och basilikan. Fräs löken och kryddorna i lite olja i en stor stek- panna. Fös i morötterna och brocco- lin och stek bitarna mjuka. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och sirap. Späd med 1 dl vatten. Låt allt småkoka i cirka 15 minuter på svag värme. Smaka av med salt och peppar.

Vit sås
Smält mjölkfritt smör på svag värme i en tjockbottnad kast- rull och rör ner majsstärkelsen. Häll i lite i taget av mjölken, vispa hela tiden och låt såsen koka upp. Tillsätt näringsjäst, buljong och vitlök och låt såsen koka i några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Montering
Varva grönsaksfyll- ning, sås och lasagneplattor i en smord ugnsfast form som rymmer cirka två liter. Börja med tomatsåsen och avsluta med vit sås. Toppa med riven veganost, cocktailtomater och gröna blad. Tillaga lasagnen i nedre delen av ugnen i 220 grader i cirka 40 minuter. Stick ner en provsticka eller en smal kniv i lasagnen för att se om den är mjuk. När lasagnen är genombakad och har n färg på ytan är den klar.
Servera med grönsallad.

Smaklig spis!

Sugen på fler goda recept?
På Kurera finns många att botanisera bland.
¨

Annons
Annons