VALGUIDE2014: Socialdemokraterna vill att ekologiska livsmedel ska utgöra 30 procent av Sveriges livsmedelsproduktion. Hälsoklyftorna ska lösas med ökad ekonomisk trygghet vid arbetslöshet och sjukdom. Sverige bör också föregå EU:s kemikaliepolitik med förbjud mot de mest hälsofarliga kemikalierna, anser S-ledaren Stefan Löfven.
Det är dags för Kureras valguide att ta pulsen på Socialdemokratrenas partiledare Stefan Löfven. Så här ställer sig S till valguidens fyra frågeställningar.
1. EKOLOGISKA LIVSMEDEL
Försäljningen av ekologiska livsmedel ökade med 13 procent under 2013. Vid årets slut var strax över 4 procent av alla sålda livsmedel i Sverige ekologiska, medan resterande 95 procent var icke-ekologiska.
Hur tänker Socialdemokraterna kring ekologisk produktion av livsmedel? Bör det skapas fler incitament som gynnar miljövänliga alternativ?
– Ja, det behövs fler initiativ, säger Stefan Löfven. Vi vill öka den ekologiska produktionen. Socialdemokraterna vill sätta ett mål om att den ekologiska produktionen av livsmedel i Sverige ska vara 30 procent. Vi vill också öka upphandlingen av ekologiskt. Vi är kritiska till att regeringen lagt ner Miljöstyrningsrådet som förr gav kommunerna råd om upphandling av mat.
2. HÄLSOKLYFTORNA
Forskare från Göteborgs universitet pekade nyligen ut flera tecken på ojämlikheter gällande människors hälsa i Sverige. Människor i resurssvaga förorter har tre gånger så ofta diabetes jämfört med de som bor i rikare stadsdelar. De behandlas mer än dubbelt så ofta för hjärtinfarkt och depressioner.
Vad bör ni politiker göra för att motverka hälsoskillnader mellan olika socioekonomiska grupper?
– Det bör föras en politik som aktivt arbetar för minskade sociala och ekonomiska klyftor. Det handlar om aktiv utbildnings- och jobbpolitik för alla och en ekonomisk trygghet vid arbetslöshet och sjukdom. Lösningen är ett rättvisare samhälle med mindre klyftor. Vi kan aldrig vårda bort följderna av klassklyftor.
– Däremot kan sjukvården spela en viktig roll när det gäller att arbeta uppsökande och förebyggande i riskgrupper, fortsätter Löfven. Vi ska ha ett ersättningssystem som alltid tar hänsyn till vårdtyngd och sjuklighet. Sjukvårdssystemet måste vara öppet för alla på lika villkor, försäkringar och plånbokens tjocklek får aldrig avgöra när och hur du får vård.
3. FYSISK INAKTIVITET
Fysisk inaktivitet beräknas kosta sju miljarder kronor årligen i Sverige, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Det är också en av de främsta orsakerna till vi dör i förtid. I dag pågår en ”träningsboom” med ökat träningsintresse i Sverige, men det blir inte fler personer som rör på sig. De som redan tränade har börjat träna mer, medan de som inte tränar är fortsatt inaktiva.
Bör det vidtas åtgärder politiska för att få fler svenskar att röra på sig?
– Även när det gäller hälsa håller vi på att få allt större klyftor. Vi vet att arbetslöshet påverkar hälsan. Ohälsa bland arbetslösa är ett större problem än bland folk som jobbar, därför är det viktigt att arbeta för att alla ska kunna få möjlighet till ett arbete. Om vi Socialdemokrater kommer till makten ska vi införa en nationell kommission för jämlik hälsa. Uppdraget för kommissionen blir att identifiera oacceptabla förhållanden som leder till skillnader i befolkningens hälsa. Jämlikhet inom hälsa är utgångspunkten.
– När det gäller barn och unga har vi föreslagit att alla ska ha minst 30 minuters idrott varje dag på skolschemat.
– Kulturella aktiviteter har också stor betydelse för mänsklig hälsa. Det gäller för unga, gamla, friska och för människor med ohälsa i olika livssituationer. Vi vill verka för att få till stånd en mer jämlik och jämställd kulturkonsumtion för att därigenom främja en förbättrad folkhälsa.
4. KEMIKALIELAGSTIFTNINGEN
I dag finns 4 000 gånger mer kemikalier i omlopp än för femtio år sedan. Enligt Svenska Naturskyddsföreningen saknas det forskningsunderlag kring vilka effekter som majoriteten av de nya kemikalierna har för hälsa och miljö. De har också slagit larm om ”cocktaileffekten” – den hittills okända effekt som blandingen av kemikalier vi utsätt för kan få för vår hälsa på sikt.
Tycker du och Socialdemokraterna att kemikalielagstiftingen är tillräcklig som den ser ut idag?
– Nej, om man tar riksdagens beslut om miljömålet giftfri miljö på allvar kräver det kraftfulla åtgärder, säger Löfven. EU:s kemikaliepolitik som styr mycket av Sveriges kemikaliepolitik behöver reformeras. Vi menar att det kan vara en effektiv metod att påverka EU genom att Sverige fattar ensidiga beslut om regleringar av kemikalier. Vi vill förbjuda de farligaste ämnena, som till exempel Bisfenol A, och införa skatter för att driva på att andra ämnen byts ut.
Av: Maja Sönnerbo