Annons

Så får du ditt barn att äta mer hälsosamt

Jag får ofta frågor som: "Hur får jag mina barn att äta hälsosammare?" Jag har lärt mig under åren med mina barn, som idag är tonåringar, att det är inte vad du säger utan vad du gör och det du faktiskt ställer fram på bordet som är avgörande. Här vill jag dela med mig av mina tips om hur du kan påverka ditt/dina barn att äta bättre.

Redaktionen

28 april, 2017
Så får du ditt barn att äta mer hälsosamt
Dela inlägget

Jag får ofta frågor som: ”Hur får jag mina barn att äta hälsosammare?”
Jag har lärt mig under åren med mina barn, som idag är tonåringar, att det är inte vad du säger utan vad du gör och det du faktiskt ställer fram på bordet som är avgörande.
Här vill jag dela med mig av mina tips om hur du kan påverka ditt/dina barn att äta bättre.

När vardagen mest består av att vara upptagen med arbete, familj och liv så prioriterar man oftast inte sin egen hälsa. Det blir lätt så att andras behov går före de egna behoven eller så känns det helt enkelt tidskrävande eller alltför för komplicerat. Känns det igen?
Eller är det så att du känner att du är den enda som lever hälsosamt, men du får inte med dig resten av familjen? Du är inte ensam.
Här ska du få några tips om hur du kan göra för att få med dig hela din familj att äta bättre.

Läs också: Hon får barn – och vuxna – att tycka bättre om att äta nyttigt

Det första ni bör göra – prata ihop er
Det första du bör göra är att prata med den du lever tillsammans med. Är ni eniga om att familjen ska äta mer hälsosamt är det så klart lättare. Ibland kan det vara så att man inte är överens och då är min rekommendation givetvis att ni försöker hitta en lösning på det – för att kunna vara enad som familj och goda förebilder för era barn.
Har ni inte samma åsikter om vad som är nyttigt behöver ni förhandla om vad ni gemensamt kan komma fram till. Vad ska ingå i er hälsa, i er familj? Detta är mycket viktigt om ni ska lyckas.

Skriv ner och gör en tydlig bild för er själva innan ni blandar in barnen:
• Vad gäller i vår familj?
• Vad är viktigt för oss?

Annons

När ni sedan är eniga är det viktigt att ni håller er till samma värderingar inför barnen och står eniga. Annars blir det lätt splittrat för dem.

Läs också: Mästerkocken: ”Det här är bra barnmat och så enkelt gör du den”

Tips för hälsonybörjare
Är ni helt nybörjare på att äta hälsosamt så börja med att lägga ner fem minuter. Läs en hälsoblogg, ta fram ett nytt recept och avvara fem minuter, det är en bra start.
Jag brukar rekommendera detsamma om du inte brukar röra på dig. Börja då med att helt enkelt gå ut genom dörren och bara gå runt huset eller lite i området där du bor. Fem minuter räcker. Det sätter en bra grund rent mental.
Nästa dag gör du samma sak igen, men du lägger på ytterligare fem minuter och sedan fortsätter du så tills du når en tid du känner är bra och passar dig.
Du kan göra detsamma när det gäller kosten: skriva ner förslag på nyttiga ”femminutare”: Vad kan du/ni börja med för nytt i fem minuter? Låt partner/familj vara med och komma på.

Hur förklarar man barn vad som är bra och mindre bra att äta?
Jag har aldrig tjatat på mina barn om att de måste äta grönsaker. Jag har visat att jag tycker det är viktigt att äta grönsaker och förklarat varför. Jag har visat det genom att vara en bra förebild.
Men hur har jag gjort för att få mina barn på ett bra sätt ska förstå vad som är bäst för dem att äta?
Jag har lagt fokus på grönsaker, gjort roliga figurer eller delat upp grönsakerna i olika högar med färger. Utifrån det har de, medan de äter, lärt sig mer om färgerna, om vilken grönsak de äter och vad den gör i kroppen.
Genom att visa och ställa fram bra mat på bordet och prata med barnen om varför de behöver äta grönsaker så fokuserar du på det som är bra och på det sättet blir det mindre tjat om annan mat.

Läs också: Svenska barn äter för lite frukt och grönt

Annons

johanna bjurström
Johanna Bjurström, coach och föreläsare Foto: Amanda Asp

Varje steg mot hälsa gör stor skillnad
Varje litet steg du tar mot en bättre hälsa gör en stor skillnad. Jag vet att det inte är så lätt alla gånger, att vara den där förebilden som man så gärna vill vara för sina barn.
Och även om du lär dina barn där hemma att det finns grönsaker och de älskar det är det en tuff miljö utanför hemmet. En miljö där det finns gott om godis, snabba kolhydrater, fast food och inte minst utmaningen i att de kanske känner sig annorlunda när de ser andra barn äta annat.

För mig kom den stora utmaningen när barnen blev större och mer medvetna om vad andra barn åt eller när de var på kalas. Idag är mina barn tonåringar och jag är inte lika orolig för vad de stoppar i sig. Jag vet att de har kunskapen om vad som är bra och mindre bra.
Visst äter de en pizza eller dricker en läsk ibland, men jag vet att de har fått med sig kunskapen om vad som är bäst för deras kroppar.

Läs också: Ny studie: Samtal ger smalare barn

Kunskap ger förutsättningar för hälsa
Idag vet vi att vi kan påverka vårt DNA med hela 80 procent. Visst är det fantastiskt att veta att det aldrig är för sent att få en bättre hälsa? Det gjorde mig tryggare som förälder att veta det.
Ger du den kunskapen till ditt barn har de alla förutsättningar i livet för att göra hälsosamma val.

Jag tror att oro och ständigt tjat om att du tycker att de äter fel inte gör någon nytta. Snarare tvärtom. Det är kunskap, kommunikation, att det alltid står grönsaker på bordet och att du fokuserar på att du finns där när de behöver dig som är det viktiga.

Läs också: Har du gjort ditt barn sockerberoende?

Av Johanna Bjurström, coach och föreläsare

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Johanna Bjurström är mamma till två tonårsbarn och har tidigare spelat fotboll på hög nivå. Hon är också föreläsare och författare inom hälsogenren samt coach, utbildad homeopat, mikronäringsterapeut, funktionsmedicinare, PT, hud- och näringsterapeut. Hon håller också i utbildningar där man kan läsa till holistisk hälso- och livsstilscoach.
Läs mer om henne på hennes hemsida Johannabjurstrom.se

Annons