Mästerkocken: "Det här är bra barnmat och så enkelt gör du den" | Kurera.se

Foto: Adam af Ekenstam

Mästerkocken: “Det här är bra barnmat och så enkelt gör du den”

Fakta

Namn: Amir Kheirmand.
Ålder: 36 år.
Bor: Västerås.
Familj: Sambo och en son på ett år.
Sysselsättning: Egenföretagare inom livsmedelsbranschen, driver även reklambyrån Navii.
Bakgrund: Kom till Sverige från Iran när han var tio år och har sedan dess bott i Västerås. Vid 18 år ålder startade han sitt första företag och började jobba med reklam. Är ambassadör för Viktväktarna och har släppt flera kokböcker. Vann Sveriges mästerkock 2014.
Aktuell med: Ska i vår vara programledare för ett nytt matprogram i en stor kanal. Håll utkik! Lanserar under våren konceptet "Schysst käk" som kommer att säljas på ICA och Coop i Västerås, Uppsala och Stockholm.
Amir på social media: Instagram: @amirkheirmand , Facebook: Amir Kheirmand och Schysst käk

Vi har träffat Amir Kheirmand, vinnare av Sveriges mästerkock 2014, och pratat  barnmat, diettrender och om hur han själv tappade 30 kilo.
För Kurera 
avslöjar han vad han lagar en stressig vardag när han vill ha maten klar på 20 minuter och berättar sina tankar om ettårige sonens kosthållning. 
– Jag har aldrig köpt en barnmatsburk, inte ens kollat in sortimentet, berättar han.


Vad fick dig intresserad av matlagning?

– Jag har alltid tyckt om mat och att äta men vid 20 års ålder när jag flyttade hemifrån växte intresset för själva tillagningen. Jag blev tvungen att laga mat hemma istället för att äta ute, eftersom det var mer ekonomiskt. Det var kul, tyckte jag och det blev hobby. Eftersom jag jobbat mycket sedan jag startade eget företag när jag var 18 år blev matlagningen en avkoppling och som terapi för mig.

Vad inspirerar dig i köket?
– Jag tycker väldigt mycket om etnisk mat från andra kulturer. Tycker det är fascinerande att titta på och försöka efterlikna, upptäcka nya mat världar och kulturer. Jag tycker att det är skithäftigt så jag försöker resa så mycket som möjligt - men det blev mer innan vi fick barn även om vi reser nu också.
– När vi är utomlands äter vi karakteristiskt för det landet och den kulturen och försöker ta med inspiration hem. Restaurangbesök är något jag också finner fascinerade medan min sambo suckar över att jag fotograferar maten mer än jag äter den. Hon däremot är sommelier och tokanalyserar istället drycker, vilket jag tycker är mindre intressant, säger Amir och skrattar.

 

Läs också: 4 tips för att undvika gifter i barnmaten

Så ni kompletterar varandra bra med andra ord?
– Ja, så skulle man kunna se det!

Vad är bra barnmat för dig?
– För det första det som sonen tycker är gott. Men inget raffinerat socker ger vi honom - han har aldrig ens smakat - men naturligt fruktsocker går bra. På sitt ettårskalas, som är till helgen, ska han få smaka en tesked av sin födelsedagstårta men på sin födelsedagsmorgon fick han en mandarin med ett ljus i.
– Hela familjen försöker att undvika rött kött men han får leverpastej för att få i sig järn. Sötpotatis, pumpa och buljong samt citrongräs i puréform har varit en favorit. Citrongräset ger en bra fräschör till det hela.

 

Amir Kheirmand, vinnare av Sveriges mästerkock 2014. Foto: Adam af Ekenstam

Amir Kheirmand, Sveriges mästerkock 2014. Foto: Adam af Ekenstam

När det finns sådant stort sortiment av barnmat i livsmedelsbutikerna, varför gör du då din egen?
– Jag har aldrig köpt en barnmatsburk, inte ens kollat in sortimentet. Vi köper aldrig färdigmat till oss så det har blivit naturligt att vi gör egen och min sambo gör stora delar av barnmaten. Vi har samlat in burkar från vänner och fyller med vår hemlagade barnmat.
 Men alla gör som de vill, inget är dåligt – det är viktigt!

 

Läs också: ”Barn blir sjuka av för mycket socker”

Vilka råvaror tycker du att man alltid bör ha hemma för att laga bra barnmat?
 Färska örter, ingefära och citron är något jag använder ofta då det ger bra smaker. Vi utgår mycket från vad vår son gillar. Nu när han har fyllt ett år äter han det vi äter. Häromveckan gjorde jag flygande Jacob, en klassisk 80-talsrätt men den har smaker som hela familjen uppskattar. Risoni är en pastasort som man kan koka i buljong och som släpper mycket stärkelse och blir väldigt krämig. Annars även sötpotatis och grekisk eller rysk yoghurt, som är lite fetare. En annan maträtt som är väldigt god och nyttig är semi-vegetarisk lasagne. Den gör jag med jättelite köttfärs och istället använder jag kål, morötter och zucchini som fyllning.

Hur påverkas du av trenden med att man ska undvika raffinerat socker, vetemjöl (gluten) och mejeriprodukter – och har du några tips på vad man i så fall kan använda istället?
– Jag gillar inte” förbudsdieter”, där man mest utesluter. Jag tycker det begränsar livet. Jag vill provsmaka allt, speciellt i mitt jobb. En perfekt diet är äta med måtta. Hemma äter vi allt. En eller två gånger per år gör vi till exempel en Carnitas, vilket är strimlor av fläskkarré som jag kokar i Coca-Cola. Det blir fantastiskt gott och man käkar det som tacos. Pizza med extra allt äter vi sällan men det händer. Så mitt tips till alla är: ät vad som helst men med måtta.
– Jag är inte bara ett ansikte utåt för Viktväktarna utan är även medlem på riktigt sedan 2010 och har själv gått ner 30 kilo med deras koncept. Jag älskar det och lever och andas för Viktväktarna kan man säga. Det funkar väldigt bra för mig och jag är förvånad över att fler karlar inte är medlemmar.

 

► Läs också: 11 smartare sätt att använda Coca-Cola än att dricka den

Om maten ska stå på bordet om 20 minuter en stressig onsdag, vad lagar du då? 
– Ja, det är hur lätt som helst. Stek lite kycklingklubbor och servera en grönsallad till, klart!
– Jag har faktiskt släppt en bok med Viktväktarna som heter ”Smart vardag med Amir & Viktväktarna”. Det är en bok med vardagsrecept med få ingredienser som inte så dyra. Det är skafferismart mat med sådant som man ofta har hemma. Sedan är det givetvis nyttigt också.

Vad har du för planer framöver?
– I vår kommer jag vara programledare i en stor kanal, för ett nytt matprogram. Vi lanserar även "Schysst käk" som kommer ut nu i vår till ICA och Coop i Västerås, Uppsala och Stockholm. "Schysst käk" är som konceptet med tacos men här med, bland annat, pulled lax istället. Mest intressant är pulled veggies som inte finns på marknaden idag. Pulled veggies görs på bitar av Jackfrukt som vi blandar med kryddor och sedan bakar.

Av Josefine Norling

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Amir Kheirmand.
Ålder: 36 år.
Bor: Västerås.
Familj: Sambo och en son på ett år.
Sysselsättning: Egenföretagare inom livsmedelsbranschen, driver även reklambyrån Navii.
Bakgrund: Kom till Sverige från Iran när han var tio år och har sedan dess bott i Västerås. Vid 18 år ålder startade han sitt första företag och började jobba med reklam. Är ambassadör för Viktväktarna och har släppt flera kokböcker. Vann Sveriges mästerkock 2014.
Aktuell med: Ska i vår vara programledare för ett nytt matprogram i en stor kanal. Håll utkik! Lanserar under våren konceptet "Schysst käk" som kommer att säljas på ICA och Coop i Västerås, Uppsala och Stockholm.
Amir på social media: Instagram: @amirkheirmand , Facebook: Amir Kheirmand och Schysst käk

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lagrad vitlök skyddar hjärta och kärl

Hälsa

Modern forskning har visat att bakterier i munnen inte bara orsakar plack och blödande tandkött – bakterierna kan även ta sig vidare ut i blodbanan och ge upphov till hjärtfel och blodproppar. En ny studie gjord i Australien visade att lagrad vitlök inte bara sänker högt blodtryck och minskar dåliga kolesterolvärden – vitlöken bidrar också till en bättre bakterieflora i munnen och kan även den vägen skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

 

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

 

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

 

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.