Foto: Adam af Ekenstam

Mästerkocken: ”Det här är bra barnmat och så enkelt gör du den”

Fakta

Namn: Amir Kheirmand.
Ålder: 36 år.
Bor: Västerås.
Familj: Sambo och en son på ett år.
Sysselsättning: Egenföretagare inom livsmedelsbranschen, driver även reklambyrån Navii.
Bakgrund: Kom till Sverige från Iran när han var tio år och har sedan dess bott i Västerås. Vid 18 år ålder startade han sitt första företag och började jobba med reklam. Är ambassadör för Viktväktarna och har släppt flera kokböcker. Vann Sveriges mästerkock 2014.
Aktuell med: Ska i vår vara programledare för ett nytt matprogram i en stor kanal. Håll utkik! Lanserar under våren konceptet "Schysst käk" som kommer att säljas på ICA och Coop i Västerås, Uppsala och Stockholm.
Amir på social media: Instagram: @amirkheirmand , Facebook: Amir Kheirmand och Schysst käk

Vi har träffat Amir Kheirmand, vinnare av Sveriges mästerkock 2014, och pratat  barnmat, diettrender och om hur han själv tappade 30 kilo.
För Kurera 
avslöjar han vad han lagar en stressig vardag när han vill ha maten klar på 20 minuter och berättar sina tankar om ettårige sonens kosthållning. 
– Jag har aldrig köpt en barnmatsburk, inte ens kollat in sortimentet, berättar han.


Vad fick dig intresserad av matlagning?

– Jag har alltid tyckt om mat och att äta men vid 20 års ålder när jag flyttade hemifrån växte intresset för själva tillagningen. Jag blev tvungen att laga mat hemma istället för att äta ute, eftersom det var mer ekonomiskt. Det var kul, tyckte jag och det blev hobby. Eftersom jag jobbat mycket sedan jag startade eget företag när jag var 18 år blev matlagningen en avkoppling och som terapi för mig.

Vad inspirerar dig i köket?
– Jag tycker väldigt mycket om etnisk mat från andra kulturer. Tycker det är fascinerande att titta på och försöka efterlikna, upptäcka nya mat världar och kulturer. Jag tycker att det är skithäftigt så jag försöker resa så mycket som möjligt – men det blev mer innan vi fick barn även om vi reser nu också.
– När vi är utomlands äter vi karakteristiskt för det landet och den kulturen och försöker ta med inspiration hem. Restaurangbesök är något jag också finner fascinerade medan min sambo suckar över att jag fotograferar maten mer än jag äter den. Hon däremot är sommelier och tokanalyserar istället drycker, vilket jag tycker är mindre intressant, säger Amir och skrattar.

 

Läs också: 4 tips för att undvika gifter i barnmaten

Så ni kompletterar varandra bra med andra ord?
– Ja, så skulle man kunna se det!

Vad är bra barnmat för dig?
– För det första det som sonen tycker är gott. Men inget raffinerat socker ger vi honom – han har aldrig ens smakat – men naturligt fruktsocker går bra. På sitt ettårskalas, som är till helgen, ska han få smaka en tesked av sin födelsedagstårta men på sin födelsedagsmorgon fick han en mandarin med ett ljus i.
– Hela familjen försöker att undvika rött kött men han får leverpastej för att få i sig järn. Sötpotatis, pumpa och buljong samt citrongräs i puréform har varit en favorit. Citrongräset ger en bra fräschör till det hela.

 

Amir Kheirmand, vinnare av Sveriges mästerkock 2014. Foto: Adam af Ekenstam

Amir Kheirmand, Sveriges mästerkock 2014. Foto: Adam af Ekenstam

När det finns sådant stort sortiment av barnmat i livsmedelsbutikerna, varför gör du då din egen?
– Jag har aldrig köpt en barnmatsburk, inte ens kollat in sortimentet. Vi köper aldrig färdigmat till oss så det har blivit naturligt att vi gör egen och min sambo gör stora delar av barnmaten. Vi har samlat in burkar från vänner och fyller med vår hemlagade barnmat.
 Men alla gör som de vill, inget är dåligt – det är viktigt!

Läs också: ”Barn blir sjuka av för mycket socker”

Vilka råvaror tycker du att man alltid bör ha hemma för att laga bra barnmat?
 Färska örter, ingefära och citron är något jag använder ofta då det ger bra smaker. Vi utgår mycket från vad vår son gillar. Nu när han har fyllt ett år äter han det vi äter. Häromveckan gjorde jag flygande Jacob, en klassisk 80-talsrätt men den har smaker som hela familjen uppskattar. Risoni är en pastasort som man kan koka i buljong och som släpper mycket stärkelse och blir väldigt krämig. Annars även sötpotatis och grekisk eller rysk yoghurt, som är lite fetare. En annan maträtt som är väldigt god och nyttig är semi-vegetarisk lasagne. Den gör jag med jättelite köttfärs och istället använder jag kål, morötter och zucchini som fyllning.

Hur påverkas du av trenden med att man ska undvika raffinerat socker, vetemjöl (gluten) och mejeriprodukter – och har du några tips på vad man i så fall kan använda istället?
– Jag gillar inte” förbudsdieter”, där man mest utesluter. Jag tycker det begränsar livet. Jag vill provsmaka allt, speciellt i mitt jobb. En perfekt diet är äta med måtta. Hemma äter vi allt. En eller två gånger per år gör vi till exempel en Carnitas, vilket är strimlor av fläskkarré som jag kokar i Coca-Cola. Det blir fantastiskt gott och man käkar det som tacos. Pizza med extra allt äter vi sällan men det händer. Så mitt tips till alla är: ät vad som helst men med måtta.
– Jag är inte bara ett ansikte utåt för Viktväktarna utan är även medlem på riktigt sedan 2010 och har själv gått ner 30 kilo med deras koncept. Jag älskar det och lever och andas för Viktväktarna kan man säga. Det funkar väldigt bra för mig och jag är förvånad över att fler karlar inte är medlemmar.

► Läs också: 11 smartare sätt att använda Coca-Cola än att dricka den

Om maten ska stå på bordet om 20 minuter en stressig onsdag, vad lagar du då? 
– Ja, det är hur lätt som helst. Stek lite kycklingklubbor och servera en grönsallad till, klart!
– Jag har faktiskt släppt en bok med Viktväktarna som heter ”Smart vardag med Amir & Viktväktarna”. Det är en bok med vardagsrecept med få ingredienser som inte så dyra. Det är skafferismart mat med sådant som man ofta har hemma. Sedan är det givetvis nyttigt också.

Vad har du för planer framöver?
– I vår kommer jag vara programledare i en stor kanal, för ett nytt matprogram. Vi lanserar även ”Schysst käk” som kommer ut nu i vår till ICA och Coop i Västerås, Uppsala och Stockholm. ”Schysst käk” är som konceptet med tacos men här med, bland annat, pulled lax istället. Mest intressant är pulled veggies som inte finns på marknaden idag. Pulled veggies görs på bitar av Jackfrukt som vi blandar med kryddor och sedan bakar.

Av Josefine Norling

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Namn: Amir Kheirmand.
Ålder: 36 år.
Bor: Västerås.
Familj: Sambo och en son på ett år.
Sysselsättning: Egenföretagare inom livsmedelsbranschen, driver även reklambyrån Navii.
Bakgrund: Kom till Sverige från Iran när han var tio år och har sedan dess bott i Västerås. Vid 18 år ålder startade han sitt första företag och började jobba med reklam. Är ambassadör för Viktväktarna och har släppt flera kokböcker. Vann Sveriges mästerkock 2014.
Aktuell med: Ska i vår vara programledare för ett nytt matprogram i en stor kanal. Håll utkik! Lanserar under våren konceptet "Schysst käk" som kommer att säljas på ICA och Coop i Västerås, Uppsala och Stockholm.
Amir på social media: Instagram: @amirkheirmand , Facebook: Amir Kheirmand och Schysst käk

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nilla Gunnarsson

Nilla Gunnarsson: ”Min förändrade kosthållning läkte mig”

Hälsoprofilerna berättar

Nilla Gunnarsson är kvinnan bakom den framgångsrika bloggen Nillas kitchen, där hon skriver om hälsosam och medveten matlagning – hennes stora passion och intresse. Men – det har inte alltid varit så. 2007 blev hon mer hälsomedveten och skalade bort osunda vanor, alkohol och började med yoga. Tre år senare gjorde hon förändringarna som hjälpte henne bli fri från muskelsmärtor, trötthet, PMS och magbesvär. "Efter att jag övergått till en kost fri från mejeri, gluten, vete och socker förbättrades mina symtom inom ett par veckor. Efter någon månad var jag helt smärtfri, vilket jag inte hade upplevt sedan innan puberteten", säger hon till Kurera.

Kollage man sover i olika positioner

Det säger din sovställning om din personlighet

Allmänt

Din musiksmak, klädstil, sätt att inreda eller hur du skakar någons hand. Allt är sådant som vittnar om din personlighet. Det gör även din sovställning –  med den skillnaden att denna är ditt omedvetna val och således troligen informerar mer sanningsenligt om din natur än sådant du medvetet väljer, som kläder, inredning etcetera. Detaljer som kanske mer är till för att stötta en (omedveten?) image. Så – vad säger vårt sätt att sova egentligen om oss? Det får du veta mer om här. 

gravid kvinna ligger intill sin hund

Djurägare får ofta friskare barn enligt ny forskning

Forskning

Goda nyheter för djurägare som går i väntans tider. Tidig exponering för husdjur kan minska risken för övervikt och allergi, särskilt efter kejsarsnitt. Ny forskning visar att barn i familjer med husdjur generellt har friskare barn. Anledningen? Jo, djur innebär ofta en gynnsam effekt på barnens mag-tarmkanalens bakterieflora – den så kallade mikrobiotan.

Squashrullader med fetaost

Squashrullar med fetaost

Recept

Kokboksförfattaren och matprofilen Ulrika Davidsson har komponerat detta goda recept, perfekt för den som vill ha in mer grönsaker i kosten, gott är det också. Njut som egen rätt, som tillbehör eller gör många och servera som en del av en buffé.

Läskedryck

Nya rön: Sötningsmedel en större bov än man tidigare trott?

Forskning

Med jämna mellanrum kommer påståenden att syntetiska sötningsmedel som till exempel aspartam som bland annat används i lightläsk är helt ofarliga, något som backas upp både av Livsmedelsverket och EUs myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA. Men nästan lika ofta kommer forskningsresultat som visar på motsatsen. Sötningsmedel pekas nu ut som möjlig orsak till både vuxendiabetes, stroke, alzheimers och cancer.

Cannabisplanta

Förbjuden ört ska testas mot nervsmärta

Allmänt

Cannabis är en kontroversiell växt då den vanligtvis används som drog. På grund av dessa egenskaper är den också förbjuden på många håll i världen men då den även visat sig ha medicinsk effekt vid bland annat smärta börjar allt fler länder lätta på restriktionerna.

ensam man sedd bakifrån går mitt i väg i regn

”Mineralet litium skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt”

Mental hälsa

I början av året skrev Pehr-Johan Fager en krönika om mineralet litium. Kurera fick så mycket läsarfrågor på det inlägget, och blev själva så nyfikna, att vi ville följa upp det med en längre intervju. Det gör vi här. "Trots att man visat att litium har viktig betydelse för allt levande har det fastnat i facket för läkemedel. Det gör att man inte får sälja litium som kosttillskott, inte ens i doser hundra gånger lägre än läkemedelsdosen. Det är synd eftersom mineralet skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt. Studier visar till exempel att man i områden med mer litium i dricksvattnet har lägre frekvens av självmord", säger Pehr-Johan, kemist och författare till boken ”Litium – det nya hälsomineralet”. 

Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Krönikan

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.