Annons

Så får du koll på julbordets fisk

Gravad lax, inlagd sill, strömmingslåda och sillsallad. Det klassiska julbordet dignar av olika varianter av sill, strömming och lax. Men det är bra att ha koll på var fisken kommer ifrån då viss fisk har höga halter av gifter och inte bör ätas av barn och gravida.

Redaktionen

22 december, 2017
Så får du koll på julbordets fisk
Dela inlägget

Gravad lax, inlagd sill, strömmingslåda och sillsallad. Det klassiska julbordet dignar av olika varianter av sill, strömming och lax. Men det är bra att ha koll på var fisken kommer ifrån då viss fisk har höga halter av gifter och inte bör ätas av barn och gravida.

Sill och strömming är egentligen samma fiskart men heter olika beroende av var den är fångad. Det som också skiljer dem åt är att fisken från Östersjön innehåller höga halter av miljögifterna dioxin och PCB, jämfört med sillen från Västkusten och norra Ishavet.
– Sill från Västkusten och norra Ishavet kan alla njuta av i jul, medan barn och unga bör begränsa den feta fisken från Östersjön, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

LÄS OCKSÅ: Lev två år längre med fet fisk

Barn bör inte Östersjöfisk
Barn är känsligare än vuxna för dessa miljögifter, som dessutom lagras i kroppen och går över till barnet om man blir gravid eller ammar. Därför är Livsmedelsverkets råd att barn, unga och kvinnor som kan tänkas få barn i framtiden inte ska äta fet fisk från Östersjön mer än 2-3 gånger per år.
– Det positiva är att nästan all inlagd sill som säljs på burk i butik är fångad på Västkusten eller i Norra Ishavet och kan ätas av alla, även barn och unga. Ingen behöver därför avstå från sill i jul, säger Emma Halldin Ankarberg.

LÄS OCKSÅ: Så undviker du gifter i barnmaten

Annons

Fisk är nyttigt men välj rätt
Även vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken och dess älvar, Vänern och Vättern innehåller höga halter miljögifter och därför gäller samma råd som för strömming. Odlad lax däremot går bra att äta enligt Livsmedelsverket, som menar att halterna av miljögifter i odlad fisk är låg.
– Det fina med alla goda fiskrätter till jul är att de även innehåller viktiga näringsämnen. Så det gäller bara att ha koll på i vilket hav fisken är fångad, beroende av vem som ska äta den, säger Emma Halldin Ankarberg.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Livsmedelsverkets råd:
Dioxiner och PCB är miljögifter som lagras i kroppen under många år och som förs över till barnet vid graviditet och amning. Barn är känsligare för dessa ämnen än vuxna, eftersom de utvecklas. Därför bör barn (både pojkar och flickor), ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder inte äta strömming och annan fisk med höga halter av dioxin och PCB oftare än 2-3 gånger per år. Övriga kan äta fisken högst en gång per vecka.

Detta gäller:
Strömming och sill från Östersjön inklusive Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart, men den kallas ”strömming” norr om Kalmar och ”sill” söder om Kalmar).
Vildfångad lax och öring från Östersjön inklusive Bottniska viken och dess älvar, samt Vänern och Vättern.
Vildfångad sik från Vänern och Vättern
Vildfångad röding från Vättern.

Källa: Livsmedelsverket

Annons