Annons

Så får du ordning på överaktiv blåsa

Om du plötsligt blir så kissnödig att du knappt hinner in på toaletten, då är din urinblåsa överaktiv. Det finns flera sätt att komma till rätta med problemet. Varierad kost, knipövningar och har du provat extrakt av pumpafrön? Det kan ge resultat på några veckor.

Inger Palm

3 oktober, 2023
Så får du ordning på överaktiv blåsa
Dela inlägget

Det kan kännas som om blåsan är överfull och toabesöket känns väldigt akut – men oftast kommer det inte ut så mycket urin. Ibland kanske vi inte hinner till toaletten innan det läcker. 

Överaktiv blåsa är inte farligt, det är mest besvärligt och kanske lite genant. Och det är ganska enkelt att åtgärda.

– Det intressanta med begreppet överaktiv blåsa är att det inte finns en diagnos som heter så, utan det är ett begrepp som man har skapat för att underlätta dialogen mellan patienten och sjukvårdspersonalen, säger näringsmedicinska terapeuten och sjuksköterskan Fredrik Ölander.

Överaktiv blåsa kan bero på flera saker, och kan komma som en känsla och ett problem vid träning och annan ansträngning samt yttra sig som urinläckage och täta toalettbesök. Symtomen drabbar både män och kvinnor, och har att göra med ofrivilliga sammandragningar av urinblåsan. Vissa vaknar på natten och måste snabbt till toaletten.

Blåsmuskeln är lättretad och när det sker så ger den signaler om ett behov av att tömma blåsan, och detta trots att den inte är fylld. För vissa kan detta upprepas tio och ibland upp till 15 gånger per dag jämfört med normalt runt fyra-fem, upp till åtta gånger per dag. En känsla av att vara kissnödig kan också komma direkt efter att blåsan tömts.

Annons

– I de nedre urinvägarna, alltså urinblåsan och urinröret så är funktionen att lagra urin till dess att vi behöver tömma blåsan. Det är en komplicerad och komplex mekanism som ligger bakom själva funktionen, och för att allt ska fungera så måste en process i frontalloberna, limbiska systemet, pontint miktionscentrum, spinala nervbanorna och många fler delar samspela. Det är alltså mycket mer invecklat än att bara gå och kissa, förklarar Fredrik Ölander.

Vanligare med ökad ålder

I takt med att vi blir äldre är det vanligt att besvär med överaktiv blåsa ökar. Fredrik Ölander säger att definitionen som finns inom vården är att det finns rubbningar vid överaktiv blåsa som innebär störningar av blåsans fyllnad och tömning, och detta sker ofta samtidigt.

– Dessutom ska patienten uppleva att den måste gå ofta, har svårt att hålla sig samt ha tvingande trängningar.

Det finns olika sätt att komma till rätta med en överaktiv blåsa. Fredrik Ölander brukar rekommendera sina klienter att träna på att hålla sig. Det bör man kunna göra i tre timmar. Det är dock alltid bra att ha kontakt med gynekolog, urolog och annan vårdpersonal för att få individanpassade träningsråd.

Efter en graviditet kan muskulaturen i bäckenbotten bli förslappad och leda till att man kissar på sig när man skrattar eller hostar.

Annons

– Du kommer säkert ihåg de berömda kniiiipövningarna från 1980-talet. Det är aldrig för sent att börja träna.

Stress, vissa sjukdomar och läkemedel kan ge blåsproblem, men alla har någon gång i livet upplevt att det tränger på.

– Kvinnor kan få trängningar av livmoderframfall och när det gäller män kan det vara prostataförstoring som ligger bakom. Det kan även finnas psykologiska orsaker. Det är ganska vanligt vid stroke, MS och Parkinson, eftersom dessa sjukdomar kan påverka nerverna till urinblåsan. Men om problemet inte är sjukdomsrelaterat så kan olika övningar förbättra muskulatur och kontroll.

Pumpakärnor har effekt

Det finns flera kliniska studier som visar att ett speciellt extrakt på pumpakärnor minskar både urinträngningar, inkontinens och antalet toalettbesök. Just pumpakärnor har en lång traditionell användning vid överaktiv blåsa.

En klinisk studie som pågick under tolv veckor, där både män och kvinnor deltog, visade att nio av tio var nöjda med de förbättringar som tillskottet med pumpaextraktet medförde.

– Att äta en varierad kost utan tillsatsämnen, konserveringsämnen och E-nummer är ju såklart en förutsättning för hela kroppen att fungera optimalt. Om du inte har ork att äta klokt så finns det bra tillskott som kan fungera under en begränsad period – men som du vet ersätter inte tillskott en god kosthållning.

– Prova också att komplettera din behandling med magnesium, för att se om det är kopplat till en inre spänning. Magnesium gör att blåsan slappnar av och därmed minskar känslan av en full blåsa, föreslår Fredrik Ölander som påminner om att det numera finns bra inkontinensskydd som åtminstone kan göra att du känner dig trygg och inte kissar på dig synligt. Man kan få recept av en distriktssköterska eller köpa på apoteket.

Annons
Fredrik Ölander
Fredrik Ölander är funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert.
Annons