Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med.
Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal?
Kul och helt giftfritt!
Att färga ägg är både förhållandevis lätt och roligt. Ännu roligare är det att experimentera med det man har hemma. Du kan till exempel blanda ihop olika saker – som bär, kryddor, te, rödkål etcetera – för att försöka få fram olika färgkombinationer. Du behöver inga stora mängder. Med färska råvaror som blåbär och hallon behövs några nävar max och med torra råvaror som kryddor behöver du max några teskedar.
Ibland kommer experimentet att lyckas och ibland inte – men du ger barnen (och dig själv?) viktiga lärdomar: att våga vara kreativa – och att det inte gör något när det inte riktigt blir som man tänkt.
Nedan finner du dock en lista på råvaror som ger naturliga färgämnen ni kommer att lyckas med.
LÄS OCKSÅ: Därför firar vi påsk som vi gör
Innan färgning: Koka äggen – eller töm dom!
– beroende på om de ska ätas eller hängas upp/dekoreras med.
Börja med att koka äggen i kastrull. När vattnet kokat upp drar du av kastrullen från plattan och låt äggen dra i vattnet under sex minuter. Sedan sköljer du äggen under svalt vatten. Nu har du ägg med perfekt krämig gula. Låt svalna. Klara att måla.
Vill du inte äta äggen kan du välja att tömma äggen och bara ha skalen kvar. Då gör du så här:
Ta fram äggen i tid (eftersom rumstempererade ägg är lättast att tömma), tvätta dem och skaka dem lite grand. Leta fram en nål.
Med hjälp av nålen gör du sedan ett litet (bara nålstort) hål på undersidan av ägget. Sedan ”hackar” du försiktigt upp ett aningen större hål på äggets ovansida.
Sedan sluter du läpparna över det mindre hålet och blåser så att innehållet rinner ut via det lite större hålet på äggets ovansida.
Skölj ur ägget och låt torka, sedan är det klart att måla.
Häng upp eller påskpynta med
Äggen kan sedan hängas upp i påskriset med hjälp av ett snöre alternativt läggas som vacker och färgglad dekoration på påskbordet. Eller sättas upp med lite lim på ett papper och hängas på vägg eller kylskåp som en påsktavla. Till exempel.
Gula ägg – gurkmeja
4 deciliter vatten
1/2 msk gurkmeja
3/4 tsk ättika 12%
Gör så här:
Låt ingredienserna sjuda i en kastrull med lock i cirka 15-20 minuter. Låt vätskan svalna. Lägg två, tre av de kokta äggen i en skål och häll vätskan över äggen så de täcks. Ställ in skålen i kylskåpet och låt gärna stå i några timmar. Ju längre tid äggen ligger i vätskan desto starkare färg får de.
Blå ägg – blåbär
(eller rödkål – se längre ner)
4 deciliter vatten
2 1/2 msk frysta blåbär
3/4 tsk ättika 12%
Gör så här:
Låt ingredienserna sjuda i en kastrull med lock i cirka 15-20 minuter. Sila sedan av blåbären och låt vätskan svalna. Lägg två, tre av de kokta äggen i en skål och häll sedan vätskan över äggen så att de täcks. Ställ in skålen i kylskåpet och låt gärna stå i några timmar. Ju längre tid äggen ligger i vätskan desto starkare färg får de.
Ljust grågröna ägg – kaffe
Kaffesump
Gör så här:
De grågröna äggen får du genom att blanda kaffesump med vatten samt lite av den gula och blå färgningsvätskorna ovan. Låt äggen ligga i vätskan i max en timme.
Källa: Ovan tre färgrecept kommer från bloggen Evelinas ekologiska.
Blå ägg – rödkål
1 liter vatten
2 msk vitvinsvinäger
ca 500 gram rödkål
Gör så här:
Strimla rödkålen. Koka upp alla ingredienser och låt sjuda i cirka 30 minuter. När vattnet har svalnat kan du sila bort rödkålen. Lägg i färdigkokta ägg i färglagen.
Ju längre äggen ligger i färgen desto blåare blir resultatet. Tre minuter räcker för ljusblå ägg och för mörkblå ägg kan du låta ligga över natten.
Lyft upp det färgade ägget med hjälp av en slev. Torka lätt med hushållspapper och ställ att torka i en äggkartong.
LÄS OCKSÅ: Så får du bort fläckar – naturligt!
Röd / mörklila / rödbruna ägg – lökskal
1 1/2 liter vatten
en kapsyl ättika, 12 %
lökskal (cirka två nävar, tiden spelar större roll än exakt mängd skal)
Gör så här:
Koka upp vatten, ättika och lökskal. Låt koka i cirka tio minuter. Lägg försiktigt ner äggen och koka dem i lagen i cirka åtta minuter. Stäng av värmen och flytta kastrullen åt sidan. Låt äggen ligga i färgen från cirka 20 minuter och längre, cirka fyra timmar eller över natten.
Lyft upp äggen och lägg på en tallrik med hushållspapper.
Nyanserna kan du styra själv beroende på hur länge du har äggen i vattnet. Använd dig av både gul- och rödlök, på det sättet får du ägg i en vacker matt färgskala. Färgen blir matt men vill du ha glansiga ägg fixar du det enkelt genom att ”putsa” upp äggen med en bit hushållspapper och lite matolja. Se bara till att äggen är torra.
Lust att experimentera?
Koka upp vatten med 12 procent ättika i tre olika kastruller. Ha skal från rödlök i ena, blanda röd och gul lök i andra och ha gul lök i den tredje (se resultatet i blogglänken ovan).
Koka sedan äggen i lagen. Låt dem ligga kvar olika länge, från 20 minuter till fyra timmar (detta går även att göra med rödkål – se blogglänken nedan).
Den gula löken ger en röd färg, vilket man kanske inte förväntar sig. Rödlöken ger en djup mörklila ton, speciellt om du låter dem färgas i några timmar. Ta upp tidigare för ljusare färg. Lagen med de blandade lökskalen gav en äggen en brunaktig färg.
Källa: Ovan två recept kommer från bloggen Diadonna och hennes inlägg här och här.
LÄS OCKSÅ: Nu är ägg farligt – igen
Lilarosa – rödbetsjuice
5 dl vatten
Några skvättar rödbetsjuice (alternativt rödbetor)
1 tsk salt
En skvätt vitvinsvinäger
Gör så här:
Mät upp fem deciliter vatten, en tesked salt och rödbetsjuicen. Låt blandningen koka cirka tio minuter.
Dra av kastrullen från plattan och låt blandningen dra i cirka 20 minuter. Om du har färska rödbetor silar du av dem.
Tillsätt en skvätt vitvinsvinäger till färgblandningen och släpp ner äggen. Låt äggen dra i färgblandningen till de fått den styrka på färg som du önskar, gärna två timmar som minst. Vill du ha riktigt stark färg så ställ skålen med ägg och färgblandning i kylen över natten.
Gröna ägg – spirulina
Gör på samma sätt som ovan men ta några teskedar spirulinapulver istället för rödbetsjuice – och koka bara två, tre minuter.
När du använder dig av kryddor eller pulver, som nu, behöver du heller inte sila efter att du låtit blandningen stå och dra.
Källa: Ovan två recept kommer från Happy Green.
Fler färger?
För fler färger – se faktaruta. Och kom ihåg den enkla grundregeln: längre koktid för färska råvaror längre koktid och kortare tid för torkade råvaror.
Av Isabelle G Hedander
Snabba listan
Naturliga färgämnen:
• Hallon/hallonpulver – ljusrosa
• Blåbär/blåbärspulver – mörkblå med drag åt violett
• Rödbetor/rödbetsjuice/rödbetspulver – lilarosa
• Gurkmeja (färsk eller pulver) – gult
• Paprikapulver – orange
• Pulverkaffe – chokladbrun
• Spirulinapulver – grön
• Rödlöksskal – rödbrun
Källa: Happy Green
Tips!
Önskas mönster på äggen?
Använd kryddor, blad, gummiband och vira runt ägget innan du färgar. På så vis skapar du enkelt olika vackra mönster.
Källa: Diadonna