Först var det farligt, sedan inte farligt, och nu farligt igen.
Äggens vara eller inte vara som livsmedel har diskuterats i decennier.
Anledningen? Jo, huruvida mängden kolesterol, i främst gulan – är farligt för oss eller inte.
De senaste åren har ägg ansetts ofarliga på grund av tesen att kroppen faktiskt förmår kontrollera kolesterolmängden i blodet.
Men – nu är de alltså farliga igen, enligt en ny studie presenterad i tidskriften Jama.
Ägg anses numera av många vara bra mat. Goda och enkla att tillaga och variera – plus rika på både proteiner och andra näringsämnen.
Men framför allt äggulan, innehåller också stora mängder kolesterol – en typ av fett som, om det ansamlas i blodet, ökar risken för hjärtinfarkt, andra kärlrelaterade sjukdomar och förtida död.
Det är i alla fall den traditionella synen på ämnet.
Kontrollmekanism förmodas kontrollera – och kompensera
Sedan ett antal år tillbaka finns det inte längre någon angiven övre gräns för hur många ägg man bör äta, mer än att Livsmedelsverket – som denna myndighet alltid gör – rekommenderar en så varierad kost som möjligt. Kroppen har nämligen en kontrollmekanism som gör att den, till en viss gräns, kan kontrollera mängden kolesterol i blodet.
LÄS OCKSÅ: Det visste du inte om ägg! Eller..?
Studie följde deltagare under 31 år
Det nya är att forskare vid Northwestern University Feinberg School of Medicine nu hävdar att det kan finnas skäl att hålla nere äggkonsumtionen trots allt. Det har de i alla fall resultat från en aktuell studie som kraftigt indikerar. I studien, som presenteras i tidskriften Jama, ingick nästan 30 000 vuxna från sex olika prospektiva eller framåtsyftande undersökningar och deltagarna följdes i upp till 31 år.
Nya budet: Ökar risken för förtida död med åtta procent
Det visade sig att 300 milligram kolesterol per dag i kosten innebar att risken för hjärt-kärlsjukdom ökade med 17 procent och att risken för förtida död oavsett orsak ökade med 18 procent. Dessutom visade studien att tre till fyra ägg per vecka ökade risken för hjärtsjukdom och förtida död med sex respektive åtta procent. Orsaken tros vara kolesterolet, eftersom en enda äggula kan innehålla hela 186 milligram kolesterol.
LÄS OCKSÅ: Nej, ägg höjer inte ditt kolesterol
Forskaren: ”Kan direkt mäta äggs effekt på risken för hjärtsjukdom”
Norrina Allen är en av forskarna bakom studien:
”Vår studie visar att om två personer har exakt samma diet och enda skillnaden är ägg, kan vi direkt mäta den effekt äggkonsumtionen har på risken för hjärtsjukdom. Kolesterol, oavsett var det kommer ifrån, var associerat med en förhöjd risk för hjärtsjukdom”, säger hon i ett uttalande, rapporterar TT.
Forskarna avråder inte från ägg helt och hållet, men anser att man bör vara medveten om deras höga kolesterolhalt och äta dem med måtta.
Så kommer dessa nya rön få fäste?
Kanske, men troligen inte.
Eftersom ägg för många är ett hyllat och högt hållet livsmedel – och för vissa dessutom utgör en extremt stor del av kosten (till exempel hos ”high protein/low carb”-förespråkare såsom hårdtränande, LCHF-anhängare) – kommer dessa nya forskningsrön gissningsvis att till stor del ignoreras.
LÄS OCKSÅ: Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel
Av Isabelle G Hedander
Referens: JAMA
Fakta
Kolesterol är ett blodfett som bygger celler och bildar hormoner. Det finns också i mat, som ägg och rött kött.
Om kolesterolet i blodet blir för högt kan fett börja lagras i blodkärlen, vilket kan resultera i hjärt-kärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt.
Mängden kolesterol i blodet påverkas av ärftliga anlag, men kost och fysisk aktivet har också betydelse.
Källa: 1177 Vårdguiden