Undviker du ägg för att du tror att de höjer kolesterolet?
Det finns en vanlig föreställning om att ägg är något man inte ska äta så mycket av – men den stämmer inte, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Nej, ägg är inte farligt. Faktum är att få livsmedel som är så nyttiga som just ägg.
”Det finns en missuppfattning om att det skulle vara farligt att äta ägg. Det stämmer inte, ägg är tvärtom bra mat.”
Det vet många av Kureras läsare redan men så inleder Livsmedelsverket sitt pressmeddelande.
► Läs också: Därför ska du frossa i ägg!
Fullspäckade av näring
Ägg är en bra källa till protein och mycket annan näring. Äggulan innehåller en del fett, både mättat, enkelomättat och fleromättat fett samt vitaminerna A, D och E, B12, riboflavin och folat, plus viktiga mineraler som jod, järn, kalcium, zink och selen.
► Läs också: Näringsexperten om varför ägg är världens bästa mellanmål
Kroppen kompenserar för kolesterolet
Ägg innehåller också kolesterol. Men de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Anledningen är att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol.
► Läs också: Ägg bra för både blodfetter och midjemått
…förutsatt att man inte har störd kolesterolomsättning
Det finns personer som har en störd kolesterolomsättning. I detta fall kan kolesterol från maten behöva begränsas. Det är i så fall något vården ska ge dig information om.
Är du osäker så fråga.
► Läs också: Det visste du (kanske) inte om ägg
Råden: Ät mer nyttiga fetter och färre charkprodukter
Livsmedelsverket skriver vidare i sitt pressmeddelande att det aktuella rådet för den som vill minska risken för hjärt- och kärlsjukdom är att äta mer av mat som bidrar med nyttiga fetter, till exempel fisk och vegetabiliska oljor, och mindre av mat med onyttiga fetter, till exempel korv, bacon och smör.
► Läs också: Därför ska du äta fiskolja
Härifrån kom myten om att ägg är farligt
Rådet att kraftigt begränsa mängden ägg kom 1971 från Socialstyrelsen som då hade hand om rekommendationer kring mat, men försvann lika snabbt igen 1976.
► Läs också – Läkaren: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer
Av Isabelle Hedander
Fakta
Så kokar du det perfekta ägget:
1. Koka upp 1,5 liter vatten i en kastrull. Mängden kommer precis att täcka äggen när du snart lägger i dem.
2. Flytta kastrullen från den varma spisplattan när vattnet kokar.
3. Lägg i dina ägg kastrullen försiktigt så de inte går sönder. Är du extra noggrann kan du ta hjälp av en sked.
4. Ställ tillbaka kastrullen på den avstängda spisplattan och låt stå i en minut (vattnet kokar aldrig).
5. Flytta kastrullen från spisplattan, lägg på kastrullocket och låt stå i tio minuter.
6. Skölj äggen i kallt vatten.
Klart!
Tips!
Är äggvitan för löskokt men äggulan bra kan du öka tiden på den avstängda plattan med 1,5 minuter. Är äggulan för löskokt ökar du tiden från 10 till 11 minuter.
Variationer beror på äggens storlek, vattenmängd samt värmegraden i den avstängda spisplattan.
Misslyckas man och äggen är allt för löskokta, så gör äggröra.
Källa: Kureras blogg Sparrissoldaten – en blogg om mat som får ta tid av Richard Koivusalo.
Viktigt: Väl ekologiska ägg. Detta främst för att behålla de fördelar som finns i ägg, såsom bra fetter, protein och god näring. Samt för att äta rent och utan gifter och för att stödja KRAV-märkta bönder.