Annons

Så farliga är hormonstörande ämnen

Hormonstörande ämnen är kemikalier som gömmer sig i produkter vi alla använder dagligen: i mat, dricksvatten och inte minst i smink och kroppsprodukter. Men vilka hälsorisker innebär de? Och vilka produkter är viktigast att undvika? Hudvårdsexperten reder ut!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
3 juni, 2022
Så farliga är hormonstörande ämnen

Hormonstörande ämnen är kemikalier som gömmer sig i produkter vi alla använder dagligen: i mat, dricksvatten och inte minst i smink och kroppsprodukter. Men vilka hälsorisker innebär de? Och vilka produkter är viktigast att undvika? Hudvårdsexperten reder ut!

Ja vilka sjukdomar och hälsoproblem är det vi egentligen riskerar att få av att exponeras för hormonstörande ämnen varje dag? Och efter hur lång tid?

– Det är svårt att koppla en viss sjukdom mot en viss exponering eftersom vi exponeras för en blandning av flera hormonstörande ämnen, hela livet. Men man pratar ofta om att det handlar om minst en generation framåt, förklarar Sara Nomberg, Kureras hudvårdsexpert.

Men ett antal sjukdomar och hälsotillstånd är kopplade till de hormonstörande ämnena.

7 sjukdomar/hälsoproblem kopplade till hormonstörande ämnen

  • Cancer.Bröstcancer, prostatacaner, testikelcancer och sköldkörtelcancer ökar.
  • Fetma och diabetes. Typ 2-diabetes har mer än fördubblats sedan 1980.
  • Dålig spermakvalitet och genitala missbildningar hos unga pojkar ökar eller är för vanliga.
  • Endometrios.
  • Födsloeffekter. Låg födelsevikt och avbrutna graviditeter ökar i många länder.
  • Bröstutveckling. Unga flickor utvecklar bröst tidigare, vilket kan leda till bröstcancer.
  • Sköldkörtelproblem. Hos barn ökar de i vissa länder och kan orsaka beteendestörningar.

LÄS OCKSÅ: Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Annons

Solskydd och parfym värst

Ämnena finns i så väldigt många olika produkter inom konventionell hudvård och kosmetik att det är svårt att undvika dem.

Vilka är allra viktigast att byta ut mot ekologiska motsvarigheter om du måste välja?

– Alla produkter är viktiga, men parfym och parfymerade produkter samt solskydd skulle jag säga är allra viktigast. Dessa innehåller i cirka 99 procent av fallen misstänkta hormonstörande ämnen, om de inte är ekologiska.

Vilken sorts eko-märkning på produkten är säkrast att välja för att minimera risken att produkten innehåller hormonstörande ämnen?

– Om du väljer eko-märkning inom hudvård kan du vara säker på att de inte finns. Ingen ekomärkning godkänner hormonstörande syntetiska solfilter. Det är om du inte väljer certifierade produkter som du behöver ha lite koll. Då kan du titta efter ett antal ämnen och undvika dem. (Se till exempel faktarutan här nedanför! Reds.anm.)

Annons

Sara Nomberg
Sara Nomberg, Kureras hudvårdsexpert

LÄS OCKSÅ: Är solskyddskrämen farligare än solen?

Ämnena ger effekter som konsumenter vill ha

Något man kan fråga sig är varför företag fortsätter att använda dessa ämnen i sina produkter – när de med största sannolikhet är medvetna om deras risker.

Vad kan det bero på? Sara Nomberg har en förklaring.

– Ämnena ger önskad effekt och funktion. I solskydden innebär det till exempel att man kan skapa solkrämer som inte ger en vit hinna på huden. Alla “klagar” ju på detta och vill ha en solkräm som inte blir vit på huden. I parfym innebär ftalater att doften håller länge. Hur många vill inte ha en “long-lasting” parfym?

Det är alltså effekterna som dessa ämnen ger som konsumenter efterfrågar. Och företagen vill förstås leverera det konsumenterna vill ha, menar Sara Nomberg – som därför tycker det är så viktigt att upplysa konsumenterna.

– Så att de förstår vad de faktiskt efterfrågar. Kanske hade de tänkt om, om de hade kunskap om riskerna? Konsumenter har en otroligt stor makt över vilka produkter som finns på marknaden! Om ingen vill ha dessa ämnen kommer företagen byta ut dem.

Vilka andra produktkategorier innehåller flest hormonstörande ämnen?

–Mat, läkemedel och dricksvatten är vanliga källor. I icke-ekologisk mat får vi i oss rester av bekämpningsmedel som är misstänkt hormonstörande, från till exempel p-piller och värktabletter.

LÄS OCKSÅ: Så viktigt tycker vi att innehållet i våra hudvårdsprodukter är

Måste sluta tillverka och sprida ämnena

Resultatet av andra mänskliga aktiviteter läcker ut i dricksvatten.

–Till exempel från industriell verksamhet, odlingar och förbränning av kemikalier som våra reningsverk inte klarar av att rena.

Det som är viktigt är att se framåt, för att minska exponeringen för kommande generationer, understryker Sara Nomberg.

– Vi kan inte förändra det som varit, men vi kan förändra framåt. Vi måste sluta tillverka och sprida dessa kemikalier. Och den förändringen sker snabbast genom att konsumenter efterfrågar andra, mer hälsosamma alternativ.

Av Carolina Eriksson

Fakta

Ämnen att undvika

… i solskyddsprodukter:

  • Homosalate
  • Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3 • 4,4-dihydroxybenzophenone
  • 3-Benzylidene camphor (3-BC) • 4-Methylbenzylidene camphor (4-MBC)
  • Ethylhexyl methoxycinnamate
  • Alla ord som innehåller “cinnamate” eller “benzophenone”. Tex Ethylhexyl methoxycinnamate & Benzophenone-1
  • …i parfym:

      Ftalaten ”diethyl phtalate” (DEP) är den som används inom kosmetika. Den syns inte separat på innehållsförteckningen då den ofta förekommer i produktens parfym/doftsättning. Om en parfym är syntetisk innehåller den sannolikt ftalater.

      – Hör med leverantören eller tillverkaren om de kan garantera att produkten är fri från ftalater. Om de inte kan det, kan ni anta att parfymen innehåller ftalater. Notera att en tillverkare av doftämnen inte enligt lag behöver uppge parfymens innehåll och därmed inte är skyldiga att svara. Det räcker att de deklarerar parfymen som “parfume/aroma”, tipsar Sara Nomberg.

Annons