Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna sprutar parfym på handleden

Så farliga är hormonstörande ämnen

Hormonstörande ämnen är kemikalier som gömmer sig i produkter vi alla använder dagligen: i mat, dricksvatten och inte minst i smink och kroppsprodukter. Men vilka hälsorisker innebär de? Och vilka produkter är viktigast att undvika? Hudvårdsexperten reder ut!

Ja vilka sjukdomar och hälsoproblem är det vi egentligen riskerar att få av att exponeras för hormonstörande ämnen varje dag? Och efter hur lång tid?

– Det är svårt att koppla en viss sjukdom mot en viss exponering eftersom vi exponeras för en blandning av flera hormonstörande ämnen, hela livet. Men man pratar ofta om att det handlar om minst en generation framåt, förklarar Sara Nomberg, Kureras hudvårdsexpert.

 

Men ett antal sjukdomar och hälsotillstånd är kopplade till de hormonstörande ämnena.

7 sjukdomar/hälsoproblem kopplade till hormonstörande ämnen

 • Cancer.Bröstcancer, prostatacaner, testikelcancer och sköldkörtelcancer ökar.
 • Fetma och diabetes. Typ 2-diabetes har mer än fördubblats sedan 1980.
 • Dålig spermakvalitet och genitala missbildningar hos unga pojkar ökar eller är för vanliga.
 • Endometrios.
 • Födsloeffekter. Låg födelsevikt och avbrutna graviditeter ökar i många länder.
 • Bröstutveckling. Unga flickor utvecklar bröst tidigare, vilket kan leda till bröstcancer.
 • Sköldkörtelproblem. Hos barn ökar de i vissa länder och kan orsaka beteendestörningar.

LÄS OCKSÅ: Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Solskydd och parfym värst

Ämnena finns i så väldigt många olika produkter inom konventionell hudvård och kosmetik att det är svårt att undvika dem.

Vilka är allra viktigast att byta ut mot ekologiska motsvarigheter om du måste välja?

– Alla produkter är viktiga, men parfym och parfymerade produkter samt solskydd skulle jag säga är allra viktigast. Dessa innehåller i cirka 99 procent av fallen misstänkta hormonstörande ämnen, om de inte är ekologiska.

Vilken sorts eko-märkning på produkten är säkrast att välja för att minimera risken att produkten innehåller hormonstörande ämnen?

– Om du väljer eko-märkning inom hudvård kan du vara säker på att de inte finns. Ingen ekomärkning godkänner hormonstörande syntetiska solfilter. Det är om du inte väljer certifierade produkter som du behöver ha lite koll. Då kan du titta efter ett antal ämnen och undvika dem. (Se till exempel faktarutan här nedanför! Reds.anm.)

 

Sara Nomberg

Sara Nomberg, Kureras hudvårdsexpert


LÄS OCKSÅ: Är solskyddskrämen farligare än solen?

Ämnena ger effekter som konsumenter vill ha

Något man kan fråga sig är varför företag fortsätter att använda dessa ämnen i sina produkter – när de med största sannolikhet är medvetna om deras risker.

Vad kan det bero på? Sara Nomberg har en förklaring.

– Ämnena ger önskad effekt och funktion. I solskydden innebär det till exempel att man kan skapa solkrämer som inte ger en vit hinna på huden. Alla “klagar” ju på detta och vill ha en solkräm som inte blir vit på huden. I parfym innebär ftalater att doften håller länge. Hur många vill inte ha en “long-lasting” parfym?

Det är alltså effekterna som dessa ämnen ger som konsumenter efterfrågar. Och företagen vill förstås leverera det konsumenterna vill ha, menar Sara Nomberg  – som därför tycker det är så viktigt att upplysa konsumenterna.

 

– Så att de förstår vad de faktiskt efterfrågar. Kanske hade de tänkt om, om de hade kunskap om riskerna? Konsumenter har en otroligt stor makt över vilka produkter som finns på marknaden! Om ingen vill ha dessa ämnen kommer företagen byta ut dem.

Vilka andra produktkategorier innehåller flest hormonstörande ämnen?

–Mat, läkemedel och dricksvatten är vanliga källor. I icke-ekologisk mat får vi i oss rester av bekämpningsmedel som är misstänkt hormonstörande, från till exempel p-piller och värktabletter.

LÄS OCKSÅ: Så viktigt tycker vi att innehållet i våra hudvårdsprodukter är

Måste sluta tillverka och sprida ämnena

Resultatet av andra mänskliga aktiviteter läcker ut i dricksvatten.

–Till exempel från industriell verksamhet, odlingar och förbränning av kemikalier som våra reningsverk inte klarar av att rena.

Det som är viktigt är att se framåt, för att minska exponeringen för kommande generationer, understryker Sara Nomberg.

– Vi kan inte förändra det som varit, men vi kan förändra framåt. Vi måste sluta tillverka och sprida dessa kemikalier. Och den förändringen sker snabbast genom att konsumenter efterfrågar andra, mer hälsosamma alternativ.

Av Carolina Eriksson


Ämnen att undvika

... i solskyddsprodukter:

 • Homosalate

 • Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3 • 4,4-dihydroxybenzophenone

 • 3-Benzylidene camphor (3-BC) • 4-Methylbenzylidene camphor (4-MBC)

 • Ethylhexyl methoxycinnamate

 • Alla ord som innehåller “cinnamate” eller “benzophenone”. Tex Ethylhexyl methoxycinnamate & Benzophenone-1

 • ...i parfym:

   Ftalaten "diethyl phtalate" (DEP) är den som  används inom kosmetika. Den syns inte separat på innehållsförteckningen då den ofta förekommer i produktens parfym/doftsättning. Om en parfym är syntetisk innehåller den sannolikt ftalater.

   – Hör med leverantören eller tillverkaren om de kan garantera att produkten är fri från ftalater. Om de inte kan det, kan ni anta att parfymen innehåller ftalater. Notera att en tillverkare av doftämnen inte enligt lag behöver uppge parfymens innehåll och därmed inte är skyldiga att svara. Det räcker att de deklarerar parfymen som “parfume/aroma”, tipsar Sara Nomberg.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

 

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

 

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

 

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.