Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären.
– Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

När mannen får urinträngningar betyder det att han känner ett plötsligt behov att kissa oavsett vilken tid det är på dygnet. Med ökad ålder är det vanligt att vakna en eller flera gånger per natt och känna ett akut behov att gå på toaletten. På sikt kan det upplevas som besvärligt eftersom det stör nattsömnen. Och även om mannen kissar flera gånger kan han även uppleva att blåsan aldrig blir riktigt tömd.

Det finns siffror som visar att varannan man över 60 år har täta urinträngningar och behöver kissa fler gånger per natt. Symtomen kan dyka upp redan i 40-årsåldern och antalet drabbade blir oftast fler med stigande ålder.

 

– Godartad prostataförstoring drabbar nästa alla män förr eller senare. Det finns rapporter som berättar att nio av tio män över 60 år har godartad prostataförstoring. Prostataförstoring är ofarligt och långt ifrån alla känner av några besvär. När prostatan svullnar så trycker den på urinröret och blåsan, och detta skapar urinträngningar, en svagare stråle och behovet att vilja kissa oftare, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

LÄS OCKSÅ: Ett nytt blodprov ska förbättra screening för prostatacancer

Minskad sexuell lust

man

Magnus Nylander

Det finns också studier som visar att den sexuella lusten minskar något vid godartad prostataförstoring. Tre europeiska studier där sammanlagt 10 000 män deltog rapporterade att minskad lust också kan ha en koppling till godartad prostataförstoring, förutom hjärt-kärlproblem som man redan vet är en stor bidragande orsak.

Vad finns det för hjälp att få vid godartad prostataförstoring?

– I dag ges konventionell medicin som alfablockerare och finasterid till män som har godartad prostata. Ibland kan dock dessa mediciner ha en oönskad bieffekt som bland annat erektionsproblem, säger Magnus Nylander. 

Att låta bli att söka hjälp på grund av biverkningar av vissa läkemedel är därför inte ovanligt.

– I växtriket vet man att bären som växer på dvärgpalmen sågpalmetto kan hämma tillväxten av prostatan. Sågpalmettoextrakt används först och främst för behandling av tidiga eller måttliga stadier av godartad prostataförstoring. Extraktet minskar körtelns tillväxt, vilket medför att de akuta toalettbesöken kan bli färre. Eftersom bären verkar kunna minska prostatakörtels volym kan det medföra att urinen kommer ut ur blåsan som
den ska. 

 

– En tydlig effekt av sågpalmettoextraktet brukar kunna uppnås inom en till två månader, och över tid kan effekten förstärkas. Men om man tänker ta ett växtpreparat så bör man alltid tala med sin läkare innan för att utesluta att det finns någon bakomliggande allvarlig sjukdom, som cancer. Om besvären förvärras eller kvarstår i mer än ett halvår eller om nya symtom uppkommer ska man också kontakta läkare, säger Magnus Nylander.

LÄS OCKSÅ: 7 tips för god prostatahälsa

Långtidsstudier bekräftar

Sågpalmetto är en nordamerikansk dvärgpalm vars bär innehåller substanser som påverkar aktiviteten i prostatakörteln. Sabamin är ett växtbaserat läkemedel som innehåller sågpalmetto. En studie från 2013, där man i åtta veckor tittade på sågpalmettoextraktets effekt vid prostatabesvär, visade att det hade lika bra effekt vid godartad prostataförstoring som vanliga läkemedel, men utan att påverka samlivet negativt.

Studien visade också att urinträngningar och toalettbesök på natten hade halverats efter åtta veckor. Männen beskrev att som en bonuseffekt för de som tidigare hade problem med erektion, lust och tillfredsställelse, så hade detta förbättrats med cirka 40 procent.

En långtidsstudie med 542 patienter redovisade att besvären med att tömma blåsan stadigt blev bättre under sex till nio månader för de som tog sågpalmettoextrakt, och man kunde se en ytterligare ökad effekt när behandlingen fortsatte i ett år.

– Naturens intelligens har mycket att erbjuda. Sågpalmetto är ett tydligt exempel på en naturlig substans som kan lindra besvär utan några svåra biverkningar. Prostatabesvär drabbar ju nästan alla män förr eller senare.

 

Av Inger Palm

Studier: 

Saw palmetto for benign prostatic hyperplasia

A double blind, placebo-controlled randomized comparative study on the efficacy of phytosterol-enriched and conventional saw palmetto oil in mitigating benign prostate hyperplasia and androgen deficiency

Use of saw palmetto ( Serenoa repens) extract for benign prostatic hyperplasia

Saw palmetto for prostate disorders

Application of saw palmetto fruit extract in the treatment of prostate diseases


Sågpalmetto

… har traditionellt använts inom folkmedicinen. De nordamerikanska indianerna gjorde frukttinkturer och krossade fröna för att behandla prostataförstoring och irriterade slemhinnor. I Central- och Sydamerika användes bären främst för sin urindrivande och avslappnade effekt. Över 40 studier har gjorts på bär-extraktet där man tittat på dess effekt på prostatan. 

Verkningsmekanismerna i sågpalmettoextraktet är dock inte helt klarlagda, men forskning pekar på att sågpalmettoextraktet har specifik antiandrogen effekt, att det hämmar enzymet testosteron-5alfa-reduktas och DHT-receptor-bindningen.

Det finns ett antal kliniska studier på Sabamin, som är ett växtbaserat läkemedel som traditionellt använts vid vattenkastningsbesvär orsakade av godartad prostataförstoring med symtom som täta och/eller nattliga urinträngningar. Produkten ska enbart användas sedan läkare konstaterat att det inte finns allvarlig sjukdom. Patienter med sällsynta ärftliga besvär av fruktosintolerans bör inte ta sågpalmettoextrakt, och skulle besvären förvärras eller kvarstå i mer än sex månader så ska en läkare kontaktas. Produkten ska inte användas av barn eller kvinnor.

Symtom som illamående och diarré är besvär som rapporterats som biverkningar. Sågpalmetto kan förstärka effekten av antikoagulerande läkemedel (som Waran) och bör inte tas samtidigt med dessa.

Läs alltid bipacksedeln som medföljer i förpackningen och/eller läs i FASS.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man som tittar ini kylskåpet

Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Hälsa

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

 

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

 

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

 

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.