Klassiska skräckfilmer som ”The Shining” eller ”Det” kan vara förlösande för oss. Att möta sina rädslor i filmform kan bli en form av reningsprocess för oss och vår mentala hälsa, en slags ”skrikterapi”.
Rädslor inför döden får utlopp
Tidigare har skräckfilmer fått kritik för att uppmuntra till sadism och göda fantasier och dåliga sidor av mänskligheten. Och man har frågat sig varför vi frivilligt ska utsätta oss för skräck och rädslor? Det går emot allt vi lärt oss genom evolutionen, nämligen att undvika faror.
Men: idag råder en annan teori, som går ut på att vi genom skräckfilmer tacklar våra rädslor inför döden genom att utsätta oss för en ”surrogatupplevelse”. Vår kropp säger till oss att vi är i fara när monstret närmar sig på filmduken. Samtidigt som vi vet rent intellektuellt att vi är säkra där i biofåtöljen eller i soffan.
LÄS OCKSÅ: Örten motade hormonell oro
Skräckfilm blir exponeringsterapi
Att tillåta sig själv att känna rädsla i en säker omgivning kan fungera som en slags terapi, likt den exponeringsterapi som används för att komma över rädslor och fobier under säkra och kontrollerade former, exempelvis för spindlar. Det menar psykoterapeuten Kurt Oaklee från San Fransisco, USA.
Och i en dokumentär vid namn ”Mental health and horror”, undersöker filmmakaren Jonathan Barkan kopplingen mellan skräckfilm och mental hälsa. Han själv upptäckte genrens renande effekt när han tampades med rädslorna som kom då hans syster fick cancer. Sjukdomen liknade han vid ett osynligt, ansiktslöst monster som attackerade hans syster. Att se skräckfilm blev ett sätt för honom att möta det där monstret, och framförallt till slut se hur det besegrades i filmen.
LÄS OCKSÅ: Naturlig hjälp mot depression
Skräckfilmstittande ökade i pandemin
Antalet nedladdningar i USA av just skräckfilm (via appen ”Movies anywhere”) gick upp hela 194 procent under maj 2020 jämfört med året innan. Mitt under coronapandemins mest intensiva fas alltså. Att se skräck blev för många ett sätt att fly och tackla sina rädslor i det vanliga livet.
Det är inte ovanligt att bli lockad av thrillers eller skräckfilmer i tider av hög stress, menar Kurt Oaklee. Skräckfilmer tvingar oss nämligen att bli hyperfokuserade. Våra ältande, oroliga sinnen kan då inte spinna loss på omvärldens faror. Din kropp hamnar i ett ”fly eller fäkta-läge”, vilket gör att ingenting spelar någon roll, förutom det skrämmande monstret på skärmen. Under en global pandemi var det väldigt lockande, menar han.
Källa: Healthline