Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hypermin

Den som blir deprimerad eller känner sig nedstämd får minskad produktion av dopamin och serotonin. 
Johannesört kan, likt antidepressiva läkemedel, reglera kemin i hjärnan och få oss att må bättre vid nedstämdhet och kortvarig och lindrig depression. Studier har visat att johannesört är lika effektivt och ibland till och med mer effektivt än antidepressiv medicin i form av SSRI-preparat. 
Skillnaden är att SSRI-preparat enbart höjer serotoninnivån medan johannesört ökar tillgängligheten av serotonin, men också av noradrenalin och dopamin. 
I en studie som pågick under sex veckor fick deltagarna uppskatta sina symtom före och efter behandlingen med johannesört. 
Före behandlingen rapporterade försökspersonerna om allt från tryck över bröstet till att de sov dåligt och hade huvudvärk. Efter behandlingen med johannseört hade såväl de fysiska symtomen som de känslomässiga tillstånden som oro, ångest och nedstämdhet minskat med upp till 65 procent.

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

Nedstämdhet, oro, och ångest drabbar alla någon gång. Men människor är olika. En del har en naturlig förmåga att kunna gå igenom jobbiga perioder och snabbt kunna skaka av sig dem och gå vidare. Andra har lättare att fastna i olika typer av oro och grubblande. Det har delvis med arv att göra, men också med den prägling vi fick under uppväxten. För personer som ofta grubblar kan det vara viktigt att försöka bryta negativa tankemönster. 

En lättare form av oro fungerar som en överlevnadsfunktion när vi upplever ett hot eller en fara. När oron kommer får den oss att försöka lösa problemet och hitta en väg bort från faran. Om du däremot hamnar i en situation där du fått en sjukdomsdiagnos eller dålig ekonomi, som många drabbats av under coronapandemin, så är hotet påtagligt.

 

Har din livssituation blivit svår att hantera och det har gått så långt att det börjar påverka vardagen så att sömnen blir lidande, du lider av huvudvärk, drabbas av yrsel, får ångest och ont i magen, då ska du försöka hantera situationen innan du halkar djupare i en depression.

Ett sätt att bryta oro, nedstämdhet och grubblerier är att ta hjälp av johannesört. Kliniska studier har visat att johannesört redan efter två veckor minskar oro och höjer sinnesstämningen. Hypermin är ett växtbaserat läkemedel som innehåller ekologiskt odlad johannesört. 

LÄS OCKSÅ: Så undviker du vårdepression

Kliniska studier
En produktspecifik klinisk studie gjord på just Hypermin i Schweiz 2007 visade att läkemedlet är en säker och effektiv behandling för patienter med oro och nedstämdhet, men även för dem som drabbats av en mild eller måttlig depression. 

porträttbild av man

Andy Suter

I studien deltog 200 personer från 18 till 65 år, varav 143 var kvinnor. Resultatet visade en signifikant skillnad när det gällde att reducera depressionssymtom men också fysisk påverkan på grund av depressionen som till exempel magsmärtor, tryck över bröstet, yrsel och huvudvärk.

Patienterna fick gradera sin depression från inget, till mild, måttlig, stark och väldigt stark. Samma sak gällde vilken grad av ångest och nervositet de upplevde. 85 procent uppgav att de hade mild till måttlig depression. Alla symtom reducerades med 49-65 procent.

 

– Det finns flera substanser som bidrar till johannesörtens lugnande effekt. Den vi känner till är hypericin. Men vi vet att johannesört påverkar en rad olika enzymsystem i hjärnan vilket medför att vi känner oss lugna och avslappnade samtidigt som sinnesstämningen ökar, säger Andy Suter som är forskningschef på A.Vogel i Schweiz.

LÄS OCKSÅ: Johannesört utmanar SSRI-preparat vid psykisk ohälsa

Ekologiskt odlad johannesört
I Schweiz bedrivs ekologisk odling av johannesört, och produktionen här skiljer sig från många andra producenters genom att hela växterna tas tillvara och extraheras färska. Metoden bygger på hälsopionjären Alfred Vogel filosofi, som ägnade ett helt liv åt att studera växter och dess inverkan på patienter. Vogel ansåg att hela växter är effektivare än enbart delar av dem.  

Den goda effekten av johannesört fick flera andra läkemedelsbolag att börja tillverka egna preparat. Men de ville göra en så effektiv produkt som möjligt och därför koncentrerades den, det vill säga, den blev avsevärt starkare än tidigare. Då började rapporter om kontraindikationer strömma in. Man upptäckte att johannesörten påskyndade nedbrytningen av exempelvis p-piller, blodförtunnande tunnande medicin, och immunhämmande medel, vilket gjorde dessa mediciner mindre effektiva. Den typen av biverkningar har dock inte setts vid intag av den naturliga formen av ekologisk johannesört som Hypermin innehåller.

– Vi följer självklart Läkemedelsverkets rekommendationer, en tablett tre gånger om dagen, och då menar läkare här i Schweiz men också i Tyskland och Österrike, att man inte sett några kontraindikatione. Är man osäker så ska man självklart använda extra skydd mot graviditet under tiden man tar Hypermin.

SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, redovisade i en rapport 2004 att johannesört kan spela en viktig roll i behandlingen av mild till måttlig depression. SBU skriver att eftersom effekten av johannesört är vetenskapligt bevisad vid kortvariga och lindriga depressioner samt att biverkningarna tycks vara mindre än för andra antidepressiva läkemedel rekommenderas behandling med johannesört som ett förstahandsalternativ.

 

LÄS OCKSÅ: “D-vitamin tog mig ur depressionen”

Bättre nattsömn
Socialstyrelsens årliga rapporter rekommenderar naturliga former av behandlingar framför mediciner med starka negativa biverkningar. Till exempel anses KBT-behandling vid mildare former av depression vara det bästa alternativet. Trots dessa rekommendationer fortsätter förskrivningen av antidepressiv medicin att öka. Statistik visar att hela en miljon svenskar tar antidepressiva mediciner, som många har svårt att sluta med.

Precis som när det gäller SSRI-preparaten uppnås effekten av Hypermin först efter några veckor, men man kan må avsevärt bättre redan efter två veckors användning.

– För den som har en dålig nattsömn så fungerar faktiskt Hypermin som hjälp att somna, men också för att få bibehålla en bra nattsömn. Då kan man ta en tablett innan man går till sängs, säger Andy Suter.

Av Inger Palm


Hypermin

Den som blir deprimerad eller känner sig nedstämd får minskad produktion av dopamin och serotonin. 
Johannesört kan, likt antidepressiva läkemedel, reglera kemin i hjärnan och få oss att må bättre vid nedstämdhet och kortvarig och lindrig depression. Studier har visat att johannesört är lika effektivt och ibland till och med mer effektivt än antidepressiv medicin i form av SSRI-preparat. 
Skillnaden är att SSRI-preparat enbart höjer serotoninnivån medan johannesört ökar tillgängligheten av serotonin, men också av noradrenalin och dopamin. 
I en studie som pågick under sex veckor fick deltagarna uppskatta sina symtom före och efter behandlingen med johannesört. 
Före behandlingen rapporterade försökspersonerna om allt från tryck över bröstet till att de sov dåligt och hade huvudvärk. Efter behandlingen med johannseört hade såväl de fysiska symtomen som de känslomässiga tillstånden som oro, ångest och nedstämdhet minskat med upp till 65 procent.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".