Raw hit och raw dit. Ordet ”rawfood” är överallt just nu. Men vad innebär egentligen fenomenet och hur kommer man igång?
Rawfoodkocken Viktor Ingemarsson ger dig svaren.
Konceptet med rawfood kan tyckas vara en ny trend, men faktum är att fenomenet råkost – och vetskapen om dess nytta – är välkänt sedan länge.
Hälsoprofilen Are Waerland förspråkade till exempel ”icke eld-behandlad” mat redan under tidigt 1900-tal.
I Sverige etablerades begreppet ”levande föda” under tidigt 1970-tal av den litauenfödda amerikanskan Ann Wigmore, som gjorde dieten känd för allmänheten.
Ännu större utomlands
– Idag är konceptet med rawfood väl utbrett över världen men Kalifornien är kanske idag världens hetaste plats just för den här kosten. Det var även där världens första rawfood-restaurang öppnades: Planet Raw. Andra väl omtyckta rawfoodplatser är Bali och New York, berättar rawfoodkocken Viktor Ingemarsson, som i vintras lanserade sin banbrytande, internationella bokapp Raw & Delicious. En alldeles speciell typ av ebok där han låter funktioner komma fram som inte kan göra sig i tryckt form.
– Appen innehåller 51 recept och funktioner som filmer, röststyrning, antal-ändring i recepten, mailad ingredienslista, instruktioner steg för steg med mera. Plus att man kan man ha med sig den när man reser och den är väl värd sina 49 kronor, skulle jag ödmjukt säga, skrattar härliga Viktor.
Läs också: Nötälskare lever längre
Vad är egentligen rawfood?
– Grundtanken med rawfood – eller levande föda – är att vi behöver enzymer för att bryta ner maten. Människokroppen tillverkar en del av dessa, men vi behöver också fylla på förrådet genom födan.
Hur gör man det?
– När vi värmer upp maten över 42-43 grader Celsius förstörs enzymerna i maten och kommer inte kroppen till del. Inom rawfood äter man därmed inte kokt eller stekt mat utan främst frukt, grönsaker, färska gärna egenpressade juicer, groddar, svampar, örter, frön, nötter, fermenterade grönsaker, sjögräs, alger. Nu har jag säkert glömt något, men i stort sett så är detta basen. Man önskar helst att allting ska tas tillvara på så naturligt sätt som möjligt för att bevara alla näringsämnen och nyttigheter naturen skapat från grunden!
Hur får man i sig protein?
– Kroppen behöver inte protein från djur, då proteinet i groddad säd ökar 2,5 gånger och under groddningen bryts proteinet ner till enkla aminosyror. Fett får man i sig främst från avokado och banan, men även från oljor, som till exempel kokosolja. Rawfood-kosten är extremt rik på vitaminer och enzymer och innehåller främst långsamma kolhydrater som ger en jämn och balanserad blodsockernivå, vilket bland annat motverkar inflammationer i kroppen.
Vad är viktigast att tänka på som nybörjare om man vill komma igång?
– Det viktiga är att inte stressa in i nya matvanor, utan att ge det tid och ta en rätt i taget. Och att börja med frukosten är en bra idé eftersom du, om du lägger en bra start på dagen, ofta känner för att fortsätta att äta bra resten av dagen. Och om inte, så har du i alla fall fått i dig bra med näring för att boosta kroppen och ge den en bra skjuts.
Är det mycket fix?
– En del tycker man nog i början, men när man väl börjat tycker man snart att det går smidigt och kanske till och med att det är lättare än traditionell matlagning. Man blötlägger tioll exempel fröer och nötter så att man lättare kan ta vara på näringen och det blir så mycket snällare mot magen. Man använder gärna superfoods för att boosta näringen ytterligare men det är inget måste för att hålla sig till rawfoodkonceptet.
Hur stor del av kosten ska vara raw tycker du?
– Det är väldigt individuellt och det är något som är viktigt att acceptera tycker jag. Man måste lyssna på sin egen kropp och känna efter vad som är bäst för just dig. Det finns väldigt stora fördelar att äta mycket råa grönsaker, det vet vi alla. Men våra kroppar är olika och det är viktigt att man inte är någon extremist när det gäller kosttrender.
– Börja lätt, känn efter och lägg till allt eftersom är mitt råd.
Läs också: Juicer som påskyndar självläkning
Hur äter du själv?
– Jag föredrar veganskt och stor del är så klart rawfood i min vardag. Men jag är ingen extremist. Jag äter kanske 60-70 procent raw och det funkar väldigt bra för mig. Men det finns vissa perioder då jag äter 90-100 procent rawfood också.
Vilka är dina absoluta favoritingredienser?
– Ingefära, avokado, koriander, grönkål, chili, limeblad, havtorn… Hm, alltså den här frågan är för svår! Det finns så mycket och jag älskar nästan allt lika mycket. Men det finns en smak från h**l, om du frågar mig: rosésallad! Den har mycket att ge för att vi ska bli vänner i munnen.
Har du själv något rawfoodmåste?
– Jag är väldigt förtjust i koriander och i min egna gröna morgonsmoothies så existerar det sällan en utan det. Just gröna smoothies på morgonen är ett livselixir för mig. Jag dricker dem varje dag på vagnen till jobbet och det är sådan underbar start på dagen som jag har svårt att vara utan.
Viktors 4 bästa tips för att komma igång med rawfood:
1. Köp en blender/mixer!
– För vad skulle jag vara utan min blender? Med den kan jag skapa allt från de godaste smoothies till den krämiga nötmjölken. Med en blender kommer du långt i raw-köket! En vass kniv kan också vara en bra start men är inget måste. Men man behöver egentligen inte så mycket för att komma igång.
2. Våga pröva nya recept!
– Googla fram lite roliga recept eller ladda ner min app, Raw & Delicious, det är två billiga och bra sätt att få mycket inspiration. Det finns många duktiga inspiratörer som bloggar och, eller ger ut tryckta böcker.
3. Smyg in rawfood i din kost – börja med frukosten!
– Lägg till rawfood i den vardag du lever i. Du behöver inte ta bort de rätter du äter idag utan lägg snarare till en rätt som är rawfood. På så vis får du in den här underbara grönsakskosten på ett smygande vis. Framförallt är det väldigt lätt att börja med en smoothie som frukost istället för de tråkiga och ofta näringsfattiga mackorna.
4. Välj bra och eko råvaror
– Välj rätt råvaror, försök att välja ekologiskt så långt din ekonomi tillåter men samtidigt låt inte bli att äta ifall det inte är ekologiskt. Extremist är sällan till ens fördel. Men tänk ekologiskt i grunden och utgå från det. Det gynnar inte bara dig utan också miljön.
– När du väljer ingredienser så tänk vegansk, vetefritt, ska inte kokas utan går att äta rå och gärna ekologisk så klart.
Viktors bra-att-ha-hemma-ingredienser:
1. Chiafrön
2. Kallpressad kokosolja
3. Hampafrön
4. Diverse nötter
5. Alla möjliga fröer av vad du kan komma över
6. Färsk eller frusen mango
7. Avokados – ett absolut måste
8. Tamarisoja
9. Bär av alla slag
Läs också: ”Varje munsbit ska vara proppfull med näring”
Av Isabelle Hedander
Fakta
Rawfood, också kallat levande föda eller råkost, är mat som inte hettats upp över 42 grader. Mycket av näringen förstörs helt eller delvis när maten hettas upp – eller behandlas. De flesta rawfoodare äter därför så naturlig och ”hel”, obehandlad mat som möjligt. Helst helt ekologisk. Kosten är också fri från gluten och mejeri samt är ofta helt vegansk.
Det enda processning” som sker inom rawfood är att man fryser, torkar och mixar maten.
Redan vid 50 procent rawfood märker kroppen stor skillnad.
Namn: Viktor Ingemarsson.
Ålder: 31 år.
Bor: Göteborg.
Familj: Mamma Carina, Pappa Torgny, syster Ida och bror Henrik.
Sysselsättning: Matkonstnär, kreatör, författare, entreprenör, passionerad rawfoodkock, föreläsare och konceptutvecklare.
Aktuell med: Med banbrytande, internationella eboken/bok-appen Raw & Delicious
Synlig på: Instagram rawchefviktor Hemsida: www.rawchefviktor.com
Favoritkonton på Instagram: loveliveraw, wellnessjulia, chadcopeland och brandimilne