Annons

Piercaren: ”Så läker du din piercing snabbare – med rätt näring”

Tatuerare och piercare är inte så hårda och tuffa och hårda som man kan tro. Tvärtom verkar de rätt mjuka och fina. Och hälsomedvetna. På piercingstudion Platinum Ink Piercing Company i Stockholm ger man i alla fall sina kunder strikta hälsoråd – och restriktioner – efter ett besök. "Det är vi väldigt noga med. För ska man ska läka ordentligt är det viktigt att sova ordentligt, äta vissa tillskott och inte dricka för mycket alkohol", säger piercaren Simon Holmström.

Redaktionen

13 maj, 2016
Piercaren: ”Så läker du din piercing snabbare – med rätt näring”
Dela inlägget

Tatuerare och piercare är inte så hårda och tuffa och hårda som man kan tro. Tvärtom verkar de rätt mjuka och fina. Och hälsomedvetna.
På piercingstudion Platinum Ink Piercing Company i Stockholm ger man i alla fall sina kunder strikta hälsoråd – och restriktioner – efter ett besök.
– Det är vi väldigt noga med. För ska man ska läka ordentligt är det viktigt att sova ordentligt, äta vissa tillskott och inte dricka för mycket alkohol, säger piercaren Simon Holmström.

En del som hör orden ”piercad” eller ”tatuerad” får kanske upp en bild i huvudet av en person som är allt annat än noga med skönhetssömnen eller att äta enligt kostcirkeln. Än mindre är försiktig med alkoholen eller petnoga med att äta sina vitaminer…
Men tro´t eller ej, den bilden är närmare verkligheten än den där stereotypa bilden vi nämnde innan.

Läs också: Juicer som påskyndar självläkning

Sjuksköterska bland de anställda
Hälsotrenden har nått även piercing- och tatueringsstudiorna. Kanske har den funnits där länge – för vad vet egentligen vi? (Även om hälften av redaktionen faktiskt är gaddade.)
På Simon Holmströms studio Platinum Ink Piercing Company på Södermalm tar man i alla fall frågan på största allvar och personalens kunskap om hur man ska bete sig för att boosta läkning och immunförsvar är gedigen.
Här finns både en sjuksköterska och en undersköterska anställda. Inte på heltid i och för sig, men ändå. Och alla kunder som går piercade eller gaddade härifrån får sig en rejäl hälsoföreläsning.
– Vi är väldigt noga med att informera, både om hur man ska ta hand om själva piercingen och om hur man ska ta hand om sig själv för bästa läkning, berättar han.

Vad ger ni för råd?
– Vi talar om att det är viktigt att äta bra och varierad mat enligt kostcirkeln. Att sova ordentligt, inte stressa och äta extra tillskott med vitaminer och mineraler som underlättar sårläkning och boostar immunförsvaret.

Annons

Läs också: Här är honungen som ger bäst sårläkning

skötselråd piercing

Broschyr: ”Ät zink, C- och E-vitamin för att stärka immunförsvaret”
Simon Holmström berättar att varje person som kliver ut genom dörren efter att ha piercats eller tatuerats får strikta hälsoråd, både muntligen och skriftligen.
I broschyren “Skötselråd piercing” står bland annat följande att läsa:

Ta väl hand om din kropp! Mår kroppen bra kan den läka din piercing fortare. Sov ordentligt och ät en välbalanserad kost. För att underlätta läkningen kan ett ökat intag av zink, C- och E-vitamin hjälpa till att stärka immunförsvaret. Detta finner du i fet fisk och gröna grönsaker. Multivitamintabletter kan vara ett bra tillskott.
Undvik intag av alkohol och andra droger under de inledande 2-3 veckorna, då detta kan ha en negativ inverkan på läkningen.

Läs också: Liten guide till viktiga vitaminer

Annons

Varför är alkohol inget bra?
– Alkohol är blodförtunnande, vilket gör att det lättare börjar blöda plus det gör att man svullnar mycket lättare. Dessutom hanterar kroppen alkohol som ett gift som den vill ta hand om innan den tar hand om piercingen. Kroppen lägger alltså sin kraft på att förbränna alkoholen innan den bryr sig om någonting annat.
Simon Holmström berättar att många som kommer till studion är unga, och många har en vildare syn på alkohol än bara sippa på ett glas vin på fredagskvällen.
– Det eller en öl till maten är inte hela världen men något fredags- och lördagssupande går inte för sig. Man kan inte gå ut en lördagskväll och dra i sig femton bärs. Vid orala piercingar ska man däremot avstå helt eftersom de annars har en tendens att svullna upp ordentligt.

Läs också: Därför blir du tjock av alkohol!

”Det handlar om att stärka kroppen”
Samma skötselråd gäller egentligen även tatueringar, berättar han, men tillägger att en tatuering läker i rekordfart jämfört med en piercing.
– Vid en tatuering bildas en skorpa och huden läker ofta inom en, två veckor. Vid en piercing rör det sig om ett öppet hål som måste ges rätt förutsättningar för att kunna läka.
Att ta hand om sig efter en piercing handlar om mycket mer än att få ett bra läkekött, berättar Simon Holmström.
Han utvecklar:
– Det handlar framför allt om att stärka kroppen så att den klarar av att hantera de bakterier den plötsligt utsätts för, säger han.
För när man har ett öppet sår kommer bakterier lätt in och en försvagad kropp läker inte. Dessutom tar olika piercingar, beroende på var det sitter, olika lång tid att läka.
– En oral piercing tar cirka sex till åtta veckor att läka medan en piercing på ett mer utsatt ställe som till exempel bröstvårta, navel, brosk i öronen tar längre tid, från två till tolv månader ungefär.

Läs också: Svaret på frågan: ”Vad ska man smörja sin tatuering med?”

Claudia Humble Almby
Claudia Humble Almby

Nypiercade Claudia, 19: ”Skaffat zink och multivitaminer”
Claudia Humble Almby, 19 år, har precis gjord en oral piercing, ovanför överläppen på ett område som kallas medusa. Det är hennes första piercing. Än har hon inte hunnit berätta för sin mamma…
– Min läpp kommer att vara svullen i två, tre dagar och just nu känner jag mig som Kim Kardashian. I natt flyr jag nog till min mormor så får svullnaden gå ner lite innan jag släpper bomben till mamma. Jag tänkte nästan filma hennes reaktion. Jag får se om jag överlever, skojar hon.
Det värsta med att pierca sig är nog själva rengöringen, säger hon.
– Usch, man måste gurgla insidan av munnien i koksaltlösning i någon minut. Så sjukt äckligt. Smakar havssaltvatten.
För övrigt är hon redo.
– Jag har redan införskaffat zinktabletter och någon typ av flaska med multivitaminer, tror den hette MiviTotal. Jag gillar liksom inte fisk och gröna grönsaker så det var ett måste.

Läs också: Därför ska du äta E-vitamin

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons