Annons

Så lätt fixar du ett raw – och ekologiskt – julbord

Rawfood har blivit allt hetare. Eller ja, ni förstår vad vi menar. Och i år är den hetaste trenden att ha fler raw tillbehör på julbordet. Rawfoodkocken Viktor Ingemarsson tipsar Kureras läsare om hur man får ett mer rawfoodinspirerat julbord.

Redaktionen

22 december, 2014
Så lätt fixar du ett raw – och ekologiskt – julbord
Dela inlägget

Rawfood har blivit allt hetare. Eller ja, ni förstår vad vi menar. Och i år är den hetaste trenden att ha fler raw tillbehör på julbordet.
Rawfoodkocken Viktor Ingemarsson tipsar Kureras läsare om hur man får ett mer rawfoodinspirerat julbord.

I skolan pluggade han samhällsekonomi med inriktning egenföretagare och marknadsföring. Idag är han kock – med passion för råkost – och har redan hunnit jobba med mat i 15 år, sina unga år till trots.
– Jag var alltid den där kreativa personen som människor hade lite svårt att greppa. Jag gick aldrig restaurangskolan men med kärlek, empati och en livlig fantasi kommer man långt och det har tagit mig dit jag är idag, berättar Viktor Ingemarsson för Kurera.

Poppis på Instagram
Han har ett populärt Instagram-konto med tusentals följare. Det är lätt att förstå varför han är så populär.
– Mitt fokus har alltid varit friska smaker och gärna grönsaker. Lätta rätter med härliga kombinationer som inte går efter skrivna gränser vad som ska vara till vad.

”Raw fungerar bra som fräschör till det tunga svenska julbordet”
Han tycker att fler raw rätter på julbordet är ett steg helt i rätt riktning:
– Jag har aldrig hört någon säga att de känner sig pigga, lätta och lagom belåtna efter klassiska julmaten. Jag tror verkligen att några lättare rätter som friskar upp vårt klassiska julbord hade varit en succé. Väldigt många raw-rätter fungerar bra som en fräschör till det tunga svenska julbordet. Till exempel mina nyttiga kimchirecept men mycket passar bra som brytning och för att ge en konstrast till julbordet. Eller en raw paj, lite raw kex med äpple och pumpakärnor, en pecannötkräm, och en läcker zucchinigerlang med pesto och inlagd svamp, säger han.

”Många rätter kan man lätt göra mer raw”

 

Annons

Hur tänker man för att få ett mer raw julbord?
– Många av de maträtter vi har på julbordet kan lätt man göra mer raw-aktiga. Tänk vegansk, ska gå att äta råa, ska inte kokas, vetefritt och ekologiskt såklart.
För att väga upp den oftast tunga julmaten rekommenderar Viktor framför allt fler fräscha salladsrätter.
– Grönkålen är både trendig nu och väldigt julig. Varför inte blanda ihop en grönkålssallad? Mixa lite mango med dill och någon halv vitlöksklyfta. Tillsätt lite kallpressad rapsolja och du har en underbar dressing att blanda upp grönkålen med. Eller varför inte ha en skål med granatäpplekärnor? Vi behöver detta för att ge kroppen rätt näring och fibrer som kan hjälpa till att ta hand om den ofta inte alltför lättsmälta julmaten. Det gäller att, precis som med det mesta här i livet, skapa balans, säger Viktor Ingemarsson.

Viktor Ingemarsson porträtt svartvitt
Rawfoodkocken Viktor Ingemarsson.

Friskt alternativ till glöggen
I sin bok-app Raw & Delicious finns bland annat ett recept på en saffransmoothie, vilken Viktor rekommenderar som ett alternativ till glöggen.
– Den är väldigt omtyckt och julig, krämig, frisk och fungerar utmärkt som välkomstdrink om man vill ha ett alternativ till glöggen. Och till det kan man kan alltid göra några rawbollar med julkryddor. Till exempel. Men hans tips tar inte slut där.

Viktors tips till dig som äter socker på julbordet
– Om du äter socker på julbordet kan du i samband med det passa på att äta lite kokosolja eller nötter. Detta gör att du får ett jämnare blodsocker och du påfrestar inte kroppens insulin lika kraftigt. Något som annars är ett stort problem för många idag på grund av allt socker folk äter. Däremot rekommenderar jag ju så klart främst att utesluta det raffinerade sockret helt. Och att istället använda naturliga råvaror som dadlar, russin eller andra torkade frukter. Det finns såklart fruktos i dessa men påverkar inte kroppen lika kraftigt som rent socker.

Desserternas ingredienser
– När jag gör desserter utgår jag ofta från torkade frukter eller bär. Sedan hittar jag komponenter som känns mysiga och naturliga till. Som till exempel dadlar vilka är rätt söta av sig och kan behöva tonas ner av något annat för att bli mer balanserade. Råa chokladbönor kan då passar ypperligt till. De har den där beskan som kan vara lite för påträngande ibland men blanda dem med lite syra, som till exempel lime, så har du en succé!

Få nyttigare nötter
Svenskarna äter mycket nötter vid jul men vi gör inte helt rätt, menar Viktor.
– Det är viktigt att tänka på är att de flesta nötter bör blötläggas innan man äter dem. Många får väldiga problem med spända magar och detta beror just på den hinnan som håller nöten spröd och krispig. Men hinnan gör det även tufft för våra magar att bryta ner dem och det bildas lätt gaser.

Annons

Vilka ingredienser är, enligt dig, ett måste för rawfood?
– Chiafrön, kallpressad kokosolja, hampafrön, diverse nötter, alla möjliga fröer du kan komma över, färsk eller frusen mango, avokados är ett måste, tamarisoja, bär av alla olika slag. Och personligen älskar jag verkligen ingefära, grönkål, limeblad och koriander.

Du hittar inspiration till raw efterrätter här.

Så lätt kan göra ditt julbord eko

 

Ett urval av livsmedel som finns eko:

  • Julmust, glögg, snaps, julöl
  • Prinskorv, köttbullar, skinka, senap, köttfärs, sylta
  • Pepparkakor, pepparkaksdeg, saffran, nötter
  • Ägg, grädde, ost
  • Risgrynsgröt, vörtbröd
  • Rödkål, grönkål, brysselkål, apelsiner, clementiner, potatis
  • Kravmärkt sill säljs än så länge bara till offentlig sektor men Abba utlovar en konsumentversion senast 2016 (uppger Metro).

 

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Viktor Ingemarsson
Ålder: 31
Bor: Göteborg
Familj: Mamma Carina, Pappa Torgny, Syster Ida och bror Henrik.
Sysselsättning: Kock, föreläsare, konstnär, författare, entreprenör, egen företagare
Aktuell med: Med banbrytande internationella bok-appen Raw & Delicious
Instagramkonto: rawchefviktor
Favoritkonton på Instagram: loveliveraw, wellnessjulia, chadcopeland, brandimilne

Vad ger du bort i julklapp?
– Mina vänner får härlig kimchi och chaga. Chaga är en av naturens mäst antioxidanta tillskott som går att tillgå från våran natur. Det är en svamp som växer på björkar men är ganska sällsynta. Även kallad sprängticka.

Vad önskar du dig själv?
– Jag är en väldigt tacksam person och väldigt glad över allt jag har. Jag behöver inget mer. Men skulle jag önska mig något så skulle det vara ett eget matlagningsprogram eller att göra ett reseprogram.

Vilken är din inställning till nyårslöften?
– Jag är faktist en av de som brukar hålla i mina nyårslöften och sätter alltid mål för året som kommer. Jag kan inte dela med mig av alla men ett är att jag ska resa och klättra mer nästa år.

Annons