Var fjärde svensk lider av så kallad ballongmage.
Ulf Dahlman, sakkunnig inom växtmedicin, svarar på tre frågor om fenomenet.
Läs också: Här är maten du ska välja – och undvika – vid IBS
1. Vilken mat kan orsaka ballongmage?
– Vi är födda med olika känslighet och det är mycket individuellt hur vi reagerar på mat. Men man kan säga att vissa människor med gallrelaterade problem reagerar lättare på stekt mat, fett och socker samt processad mat. En del reagerar också på kål, lök, ägg, äpple och paprika.
2. Kan ballongmage bero på något annat?
– Livsstilen spelar också en stor roll. Stress, oregelbunden dygnsrytm och om man hoppar över måltider stör magen och kan förutom så kallad ballongmage också förorsaka förstoppning, diarré och magknip.
3. Vad ska man äta för att undvika problemmage?
– Tänk på att lägga om kosten försiktigt. Ta bort en sak i taget för att se hur magen reagerar. Försök att äta mer fiber som finns i färsk frukt och färska grönsaker. Klarar man inte av råa grönsaker i stora mängder så kan man förvälla en del av dem så att de blir mer lättsmälta. Syrade grönsaker är bra för de ger näring till tarmen. Alla klarar inte heller att blanda frukt och grönsaker i samma måltid. Undvik också att äta frukt direkt efter maten, speciellt om du ätit mycket grönsaker. Vänta hellre någon timma med frukten tills magen smält maten.
Läs också: Fermentera dina grönsaker – det är bra för dig
Av Amanda Lundqvist