Vi svenskar är experter på att avge nyårslöften – men usla på att hålla dem.
– Man vill mycket men orkar inte hela vägen, ofta för att man inte gjort upp någon handlingsplan. Man går ”all in” i några veckor men kroknar ofta snart, säger Carolin Helt, diplomerad kostrådgivare och licensierad personlig tränare.
Nyårslöften rör nästan alltid den egna hälsan, på ett eller annat sätt.
Kostrådgivaren och PT:n Carolin Helt är väl medveten om människors problem att hålla sina löften mer än några veckor. Men för dem som känner till knepen brukar det gå bättre, berättar hon.
Genvägar fungerar sällan – däremot hjälpmedel
För att komma i form och behålla formen krävs det en livsstilsförändring. Det kanske låter stort men det handlar egentligen bara om att hitta balansen och hålla den. Balans mellan energiintag och energiförbrukning.
– Många vill ha en quick fix för att ”gå ner fyra kilo på en vecka” men det är inte en metod, det kallas vinterkräksjuka. Det finns inga genvägar men det finns hjälpmedel, säger Carolin Helt.
Här är 4 vanliga nyårslöften:
… och tipsen som kan få dig att lyckas hålla dem.
1. Gå ner i vikt
Ett av de absolut vanligaste nyårslöftena varje år är att gå ner i vikt.
– Det finns ett stort sortiment av viktminskningsprodukter på marknaden, en del bra, andra mindre bra. För att gå ner i vikt krävs det att man planerar sitt ätande och det är ofta där det brister. Då finns många bra måltidsersättare, shakes och bars som fungerar fint som nödlösning. Köp dina produkter i butiker med personal som kan sitt sortiment och som kan ge dig råd om vad som passar just dig, och undvik att handla på lustiga internetsajter, säger Carolin Helt.
2. Sluta röka
– Vi blir alltid nedringda efter nyår, det är jättemånga som vill sluta då. Hur man sedan väljer att sluta är väldigt olika. En del slutar tvärt medan andra behöver trappa ner och ta längre tid på sig, berättar Ninni Gustafsson på Sluta-Röka-Linjen.
Många är oroliga för att må dåligt efter rökstopp och en del är rädda för att misslyckas, fortsätter hon.
– Knepet är att förbereda sig ordentligt, och inte minst att fundera på vad man ska göra istället för att röka. Motivation,vanor, hinder och planer utforskas och vägen mot ett tobaksfritt liv blir individuell.
Bra att motionera mer
Personerna som arbetar på Sluta-Röka-Linjen fungerar som ett bollplank och ett stöd, berättar Ninni.
–Vi pratar om vad som gått fel de tidigare gångerna man försökt sluta och vad man nu kan göra istället för att lyckas. Att ändra vanor som till exempel att motionera mer eller att ändra sina matvanor är något vi ofta kommer in på och en del behöver läkemedel som stöd.
– Att sluta röka är den finaste present man kan ge till sig själv. Du slipper beroendet, får bättre hälsa, andedräkt, ekonomi, kondition, etcetera. Det är väldigt obekvämt att vara rökare i dag och många tycker också att det är skämmigt. De här argumenten känner de flesta redan till. Det enda du själv egentligen måste göra är att hitta din egen motivation, det är den viktigaste rekommendationen av dem alla.
Ring Sluta-Röka-Linjen på 020-84 00 00 eller få fler tips på www.slutarokalinjen.org
3. Börja träna
Januari är månaden då folk strömmar till gymmen. Men redan efter åtta, tio veckor börjar det oftast att lugna ner sig. Men varför är det så?
– Jo, för att nå resultat måste man ha tålamod, många har tyvärr inte så mycket av den varan. Blir man dessutom drabbad av förkylning, influensa eller något annat som stör de nya goda vanorna så har man snabbt tappat dem. Tränar du förbrukar du mer energi och näringsämnen.
Maten du äter är den absolut viktigaste källan till energi men man kan tjäna på att komplettera kosten med ett vitamin- och mineraltillskott, berättar Carolin.
– Framför allt tränande kvinnor och personer som uthållighetstränar mår ofta bra av att komplettera med extra järn. Vill du bygga och bevara muskelmassa är ett bra proteintillskott att rekommendera. Detta kan även användas som mellanmål om du har fettreducering som mål.
Resultatet sitter i huvudet
Det som avgör om du kommer att nå ditt mål är, hur man än vrider och vänder på det, ditt eget huvud, hävdar Carolin.
– Har du ett tydligt mål du verkligen vill nå? Har du motivationen kommer du att nå ditt mål. Saknar du motivationen bör du skaffa dig en bra coach, säger Carolin Helt.
4. Börja leva mera hälsosamt
Att leva hälsosamt behöver inte innebära så stora uppoffringar som många tror.
– Det kan räcka långt att lägga till 30 minuters fysisk aktivitet om dagen, det betyder endast två procent av den tid vi alla har på ett dygn, säger Carolin Helt.
Att prioritera kvalitet när det kommer till maten vi äter är också av högsta vikt, förklarar hon.
– Komplettera gärna med så kallade superfoods som till exempel gojibär, acai pulver och incabär. Superfoods är väldigt rika på vitaminer, antioxidanter och nyttiga fetter.
Ät kokosfett – och bränn fett
Dessutom kan ett byte av fettet till matlagningen också vara en bra idé, menar Carolin.
– Välj ett ekologiskt kokosfett eller kokosolja av hög kvalitet från hälsokostaffären till exempel. De fungerar inte bara för personer som kör lågkolhydratsdieter utan är ett ultimat stekfett även för andra. Det finns så många fördelarmed kokosfettet: det gynnar till exempel immunförvaret, ökar kroppens förmåga att använda fett som bränsle, vilket gör oss uthålligare, lagras inte i fettcellerna och sedan är det ju dessutom vansinnigt gott.
Linfröolja är ytterligare en vegetabilisk olja som har god effekt på vår fettförbränning, berättar hon och fortsätter:
– Välj rätt fett om du vill minska på ditt eget fett alltså. Linfröolja är dessutom extremt rik på nyttiga omega-3-fetter som hämmar inflammationer i kroppen, vilket är extra bra att tänka på för alla som tränar.
Av Isabelle Hedander