Annons

Så sätter du fart på lymfsystemet

Lymfsystemet är ett av kroppens största system, men trots forskning är det tämligen förbisett och vi vet fortfarande väldigt lite om hur vi tar hand om det på bästa sätt, skriver Karin Björkegren Jones i sin nya bok ”Omstart för en starkare, renare och friskare kropp”.

Redaktionen

17 september, 2017
Så sätter du fart på lymfsystemet
Dela inlägget

Lymfsystemet är ett av kroppens största system, men trots forskning är det tämligen förbisett och vi vet fortfarande väldigt lite om hur vi tar hand om det på bästa sätt, skriver Karin Björkegren Jones i sin nya bok ”Omstart för en starkare, renare och friskare kropp”.

Inom den traditionella kinesiska medicinen och den indiska hälsoläran ayurveda har lymfsystemet dock alltid tillskrivits stor betydelse som vid tröghet, svaghet eller stopp anses viktigt att behandla. Först i mitten av 1600-talet upptäckte – oberoende av varandra – den svenske medicinprofessorn Olof Rudbeck den äldre och den danske vetenskapsmannen Thomas Batholin lymfsystemet och de presenterade sina upptäckter med bara något års mellanrum.

Fick besvär efter canceroperationen
Karin blev extra uppmärksammad på sin lymfa efter en bröstcanceroperation och strålning. Det är vanligt att patienter som genomgår den typen av cancerbehandling efteråt får problem med lymfödem då lymfnoder avlägsnats och lymfkärl ofta skadas i samband med ingreppet.
– Jag märkte att resten av kroppen fylldes med vätska trots att det bara var armen som hade lymfödem. Egentligen är det inte konstigt eftersom det är ett system som sträcker sig i hela kroppen.
Det fascinerade Karin att så litet var skrivet om lymfsystemet och att läkarna visste så lite. Karin tror att livet i sig, hur vi lever, ärr på kroppen och vaccinationer skapar stopp i kroppen.
– Även om det som i mitt fall togs bort 17 lymfknutor i höger armhåla, så hade jag blockeringar på andra ställen i kroppen, som gjorde att benen och andra armen också svullnade.
Karin tror att många kvinnor har ett trögt lymfsystem. Det kan anses fåfängt att vilja bli av med celluliter men det är viktigt för hälsan att lymfsystemet inte är trögflytande förklarar hon. För Karins del ledde hennes nyväckta intresse till att hon utbildade sig till lymfmassör.
– Jag ville helt enkelt hjälpa mitt lymfsystem att göra sitt livsviktiga jobb.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du detoxa – Sanna Ehdin berättar

Kroppens rengöringssystem
Det lymfatiska systemet har som uppgift att bekämpa infektioner, transportera fett från tunntarmen till blodet och föra bort uttjänta celler, proteiner och vätska från kroppens vävnader och att bryta ner cancerceller. Det finns i hela kroppen, i armhålorna, ljumskarna och i buken finns större anhopningar av lymfknutor. Till de lymfatiska organen räknas lymfknutor, mjälten och thymus, tonsillerna och benmärgen. Men även slemhinnor, bihålor, svalg, tonsiller, vagina och huden tillhör lymfan samt viss vävnad i magen och tarmarna, förklarar Karin i boken.

Annons

LÄS OCKSÅ: Enkla knep för att undvika stillasittande

Varför är det då så viktigt för alla att hålla igång lymfsystemet?
– För att hålla oss friska.
Ett trögt lymfsystem jobbar långsamt och kan ge svullna fötter, ben och fingrar. Och när vi till exempel stukar foten och den svullnar upp är det lymfsystemet som ska transportera bort överskottsvätskan så att svullnaden kan lägga sig, förklarar Karin. Om lymfsystemet är trögt och inte klarar av att rensa bort slaggprodukterna kommer de att samlas upp i bindväven och kan med tiden bli till fibroser. Fibroser är förtätningar i fettväven när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop. Fibroserna gör ofta ont vid beröring skriver Karin i boken. De vanligaste områden där du kan märka om ditt lymfsystem är trögt, är nacken, runt vristerna, knäna, låren, överarmarna och buken. Men också vid gamla skador och ärr där det kan ha bildats fibroser som gör det svårt för lymfvätskan att passera.

Hur vet jag om mitt lymfsystem är trögt?
• Några tecken är att du ofta känner dig frusen och kall. Ömma och svullna ben och fötter som nämndes tidigare samt åderbråck och celluliter kan vara tecken på att lymfan inte flödar på som den ska. Det kan också vara svårt att gå ner i vikt och bli av med de där extra kilona. Men även sömnproblem kan något otippat vara kopplat till lymfan så även ben som somnar.
• Andra besvär kan vara återkommande förkylningar samt slembildning.
• ”Har man ofta problem med bihålorna och slem i hals och näsa kan det vara ett tecken på ett stagnerat lymfsystem” skriver Karin. Även huden kan påverkas i form av acne eller torr hud.

Hur gör jag då för att få fart på lymfan?
• Högst upp listar Karin lågintensiv träning, det är viktigt att röra på sig för att hålla lymfan i rörelse. Själv vurmar hon lite extra för yoga som träningsform, då det även motverkar stress. I yogan finns dessutom andningsövningar som är bra för lymfsystemet.
• Torrborstning är en klassisk metod när det kommer till att få igång lymfsystemet. All borstning ska ske mot hjärtat, armålorna och groparna vid nyckelbenen. Avsluta gärna torrborstningen med att växelvis duscha i kallt och varmt vatten rekommenderar Karin.
• Studsmatta Lymfsystemet verkar gilla studsmattor, skriver Karin
• Huden. Passa på när du smörjer in dig ”varje liten smekning och puffning i rätt riktigt är mums för lymfsystemet”, skriver Karin.
• Karin slår även ett slag för stödstrumpbyxor för den som har lätt att svullna upp i benen.

Av Nina Törmark

Annons

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 

Annons
Fakta

Fakta

Karins bok heter ”Omstart för en starkare, renare och friskare kropp” och är utgiven på Semic förlag.
Karin har utbildat sig till lymfmassör hos Bebe Gransten, som driver Lymfsalongen i Stockholm och håller kurser i hur man sköter om sitt lymfsystem.
Läs mer om Karin på hennes hemsida.

Foto: Anneli Hildonen

Annons