Annons

Så slipper du snuvan i höst

Kortare dagar, kyligare vindar och stressigare tider brukar betyda att höstens förkylningar kommer som ett brev på posten. Men genom att äta bra, prioritera sömnen och se till att vara fysiskt aktiva kan vi hålla influensa och sjukdagar ifrån oss. C- och D-vitamin samt zink stöttar immunförsvaret. Men det kan också en fermenterad bagerijäst göra. Kurera frågade Fredrik Ölander på vilket sätt han hjälper sina klienter.

Inger Palm

13 september, 2023
Så slipper du snuvan i höst
Dela inlägget

Någon gång i slutet av september och början av oktober börjar höstens förkylningar att sprida sig. Det blir kyligare väder och luften blir torrare. 

Näringsmedicinaren och sjuksköterskan Fredrik Ölander berättar att enligt Sahlgrenska akademin blir vi oftare förkylda när luften är torr och virus lättare kan sväva runt och därmed smitta fler personer.

– Under tre säsonger har forskare samlat virusprover som jämförts med väderstatistik från SMHI. Resultatet blev att en riktigt kall period med låg luftfuktighet ger grogrund för säsongsinfluensan. När så influensan har fått fäste så spelar vädret ingen roll längre. Virus blir lättare i kall luft än i varm vilket gör att det kan hålla sig i luften längre och flyga längre bort innan det faller till marken, säger Fredrik och tillägger:

– En annan orsak är att när det blir kallt ute är vi fler som tränger ihop oss och stannar inne i värmen.

Vad kan man göra för att hålla förkylningarna borta?

Annons

– Ett bra sätt är att äta varierat med fokus på att stärka immunförsvaret. Under pandemin såg vi att när människor tvättar händerna ofta och spritar sina händer blir färre förkylda, så en god hygien, frisk luft och varierad mat stöttar kroppen.

D-vitaminet slut efter tre månader

Stressar man mycket och kanske tycker att man slarvar med maten lite väl mycket och inte riktigt hinner med att laga näringsrikt kan man komplettera med kosttillskott.

C-vitamin är det mest kända förkylningsvitaminet och finns i frukt som apelsiner,
citroner och grapefrukt, men också rikligt i potatis och i en hel del bär och grönsaker. C-vitamin är en stark antioxidant som skyddar cellerna och neutraliserar fria radikaler. Det minskar också trötthet och utmattning och bekämpar inflammationer. Eftersom vitaminet är vattenlösligt behöver du inte oroa dig för överdosering. Du kissar ut det som kroppen inte kan ta upp.

Vitamin D3 bildas i huden av solen under sommaren, men efter tre månader har kroppen använt upp sommarens lagrade depåer. D-vitamin finns i lax, makrill och sill. Mjölkprodukter, ägg och kött innehåller också en del D-vitamin. 

Det fettlösliga vitaminet har effekter på både det naturliga och det adaptiva immunförsvaret. En forskargrupp vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge kunde i en studie visa att vitamin D3 kunde reducera antalet luftvägsinfektioner hos personer som ofta är drabbade. Studien visade också att D3-vitamintillskott minskar symtom av antibiotika-användning bland personer som ofta får luftvägsinfektioner. 

Annons

Maghälsan viktig

Zink är ett livsnödvändigt mineral och är bra på att eliminera virus. Zink finns ibland annat i baljväxter, fullkornsspannmål, kött, nötter och jäst. Vi behöver zink för sårläkning och bildning av antikroppar. Har man zinkbrist kan man känna sig oförklarlig trött, få ett begär efter kolhydrater och salt, ibland få ett sämre minne och det kan visa sig som en vit beläggning på tungan. Akne och eksem kan också visa sig och man kan bli mer mottaglig för infektioner.

– Ta en daglig promenad i friska luften. Gå gärna i skogen, utmed vatten eller runt kvarteret där du bor. Vardagsmotionen är mycket mer värd än att slita hårt en timme på gymmet en gång i veckan, säger Fredrik och fortsätter:

– Satsa på återhämtning och se till att du sover sju-åtta timmar per natt och vakna utvilad. Det är bland det bästa vi kan göra för kroppen. Hitta din egen kvällsrutin för bästa nedvarvningen. Vi vet att det fungerar på små barn som har en tydlig kvällsrutin med mat, nedvarvning, bad, saga och stilla nattning. Tyvärr tappar vi detta på vägen tills vi stupar i säng, och då sätter ältandet igång i huvudet och förstör nattsömnen.

Att hålla magen i balans är viktigt för att hålla förkylningarna stången. En stor del av vårt immunförsvar bor i tarmen. Fermenterad bagerijäst (Saccharomyces cerevisiae) innehåller nyttiga näringsämnen som i flera studier visat sig ha gastrointestinala och prebiotiska fördelar och därför är det gynnsamt för immunförsvaret.

Kureras expert Fredrik Ölander

Fredrik Ölander
Fakta

Fredriks tips för att undvika höstförkylningar

1. Hygien. Tvätta händerna med mycket tvål och varmt vatten. Hosta inte eller nys inte rakt ut i luften – använd armvecket. Tvätta dig och din kropp varje dag, byt kläder och tvätta dessa ofta, byt lakan en gång i veckan och vädra din bostad ordentligt.

2. Magen. Laga din mat från grunden, undvik socker, alkohol och skräpmat. Ät mycket bär och grönsaker. Tänk regnbågens alla färger på tallriken varje dag. Säkerställ att du får i dig alla probioter, vitaminer, mineraler och spårämnen i din dagliga kost.

3. Undvik toxiska ämnen. Om du röker är det läge att sluta idag. Minska din alkoholkonsumtion, tänk på att ett glas vin som är cirka 20 centiliter per dag blir 97 flaskor vin på ett år. Se även över din hemmiljö. Vilka gifter finns där? Rengöringsmedel, plaster, kosmetika, mögel med mera.

4. Promenera. Sitt inte hemma efter jobbet, gå ut och rör på dig varje dag. 

5. Undvik stress. Satsa på återhämtning och se till att prioritera sömnen. Det är bland det bästa vi kan göra för oss själva.

Annons