Att känna sig ledsen och ur balans är både vanligt och en del av livet. En känslomässig obalans bottnar i olika händelser. Det kan vara en reaktion på en skrämmande händelse, som separation eller sorg, men också oro för att bli sjuk och över vad som ska hända i framtiden. Det är lika vanligt att känna sig nedstämd utan att kunna sätta fingret på vad som är fel.
Årstidsbundna depressioner på höst eller vår är vanligare där årstidsväxlingarna är kraftigare, som här i Norden. Och just nu, mitt i vintern är energin oftast låg. Många känner sig trötta och kanske lite håglösa. Vi längtar efter att ljuset ska komma tillbaka och dagarna ska bli längre, för det gör oss piggare.
Bryt en negativ spiral
Känslomässig obalans, nedstämdhet eller negativa känslor går ofta över av sig själv. Men inte alltid. Om du känner dig håglös och upplever att livet känns meningslöst ett tag eller dessa känslor förvandlas till ångest och det blir en del av din vardag, då ska du se upp. Då är det lätt hänt att du glider över i en depression. Ofta utlöses en depression av svåra livshändelser eller större förändringar.
Men en depression kan också uppstå på grund av långvarig stress och är vanligare bland unga kvinnor än hos män. Sammanställningar av data visar att en av fyra kvinnor någon gång under sitt liv kommer att få en depression. Psykisk ohälsa både ökar och drabbar allt fler yngre.
Känner du att du inte mår bra så är det viktigt att försöka bryta det känsloläget. För tiden spelar här en viktig roll. Ju snabbare du kan bryta ett dåligt mående desto bättre är prognosen, och då går det snabbare att hitta tillbaka till välmående och finna känslomässig balans.
Snabb och naturlig hjälp
Saffran är en krydda och en medicinalväxt som i Orienten använts under flera tusen år som stämningshöjare. Det var en kunskap som gick i arv i generationer. Men vad man nog inte visste, och som forskningen visat idag, är att saffran ökar koncentrationen av serotonin i hjärnan. Serotonin är en signalsubstans som styr humör, mental balans och känsloläge. Brist på serotonin gör att vi mår sämre.
Serotonin påverkar också initiativförmågan, nattsömnen och om du känner dig pigg eller trött. Serotonin styr även lust och sexuell förmåga. Det finns sex publicerade studier som undersökt saffrans effekt på sexuella besvär varav tre koncentrerade sig på patienter som tog antidepressiv medicin och som fått sexuella problem på grund av medicinen. Studierna visade att med hjälp av saffran kunde de återfå sin lust och män med potensproblem fick återställd funktion tack vare saffran.
Kosttillskott med saffranextraktet kan korrigera obalanser i hjärnan genom att hindra de hjärnceller som producerat serotonin att suga upp fritt serotonin. Då ökar mängden biologiskt aktivt serotonin i hjärnan, vilket i sin tur bidrar till att både ge och bevara en positiv sinnesstämning och känslomässig balans.
Bra dokumentation
Kliniska studier har visat att saffran kan höja sinnesstämningen efter 14 dagar hos de som känner sig trötta, oroliga och nedstämda.
En iransk studie från 2005 visade stora skillnader mellan placebo och de som fick saffran. Efter två veckor upplevde gruppen som åt saffran att de var fria från depressionssymtom – och det helt utan biverkningar. Efter sex veckor med saffran minskade tydligt symtom på depression.
När saffran jämförts med SSRI-preparat och placebo hos patienter med medelsvår depression visade det sig att saffranextraktet har liknande effekt som SSRI-preparat i tid och effekt.
Den stora skillnaden är att saffran har få eller inga biverkningar alls. De patienter som i studier fick saffranextrakt blev gladare, positivare, mindre negativa och de hade färre humörsvängningar. Något som placebo och SSRI-gruppen inte upplevde.
En metaanalys baserad på fem studier visade att extrakt av saffran kan lindra depressionssymtom lika bra som SSRI-preparat.
Hormoner som påverkar
För en del kvinnor handlar känslomässig obalans om hormonsvängningar. Till exempel i samband med mens men också klimakteriet, vilket kan leda till en påtagligt försämrad livskvalitet som påverkar privatliv och arbetsliv.
Har du en depression eller haft långvariga besvär med nedstämdhet kan behandling med läkemedel vara det enda som hjälper och då är det viktigt att du söker läkarvård.
Vinterhalvåret är lite av en högsäsong för perioder av nedstämdhet och oro. Om du har milda symtom, inte är lika glad som du brukar och bara är trött på att vara trött så kan du få hjälp av saffran.
För många kan det därför räcka med kosttillskott, motion, sund kost och att sömnen blir bra. Fördelen med kosttillskott mot nedstämdhet och oro är att det har milda eller inga biverkningar, det verkar snabbt både på sömn och sinnesstämning.
Av Inger Palm