I början av 2000-talet förstod Sanna Ehdin att vår västsvenska kosthållning – med mycket socker, vete och processat fett – bidrog till att skapa kroniska inflammationer i kroppen.
Här tipsar hon om fem enkla sätt att gå mot ett mer inflammationsdämpande sätt att äta och leva.
Redan 2002 skrev och talade hon om antiinflammatorisk kosthållning för första gången, men då för relativt döva öron.
– De flesta förstod ingenting. Varför skulle inflammationer i kroppen ge massa sjukdomar? Och varför kunde man inte äta bröd och pasta som är så gott och nyttigt? Ingen ville tala om det, varken läkare eller forskare. På den tiden var allting dessutom väldigt uppdelat, få förstod att kroppen är en helhet och hänger samman. Man behandlade kroppen och den lilla del som visade symtom och inget annat.
Myntade uttrycket
2008 kom Sannas första bok om antiinflammatorisk kost, ”Mat som läker”. Då hade hon under flera år levt och ätit som boken förespråkade – helt naturlig föda av främst grönsaker, örter, stärkande fetter och oljor och högvärdigt protein. Med boken myntade Sanna uttrycket IFD-mat – ett uttryck som inarbetats och använts flitigt i kostsammanhang sedan dess.
LÄS OCKSÅ: IFD-kost – för att minska inflammationer i kroppen
”Kosten stimulerar självläkning”
IFD står för inflammationsdämpande mat och IFD-systemet är vetenskapligt system som har räknats ut utifrån matens näringsinnehåll. Detta baseras på en amerikansk metod som ser till mer än tjugo olika pro- och antiinflammatoriska faktorer.
– Att äta inflammationsdämpande mat gör att man blir mjukare i lederna och mindre stel i kroppen, huden ser friskare ut och allergier avtar eller försvinner. Det är kosten som stimulerar självläkningen. Alltså gör man någonting gott för kroppen hela tiden! Det är maten som skapar en god hälsa genom att främja kroppens uppbyggnad, reparation och utrensning.
Aldrig försent
Hon påpekar att det heller aldrig är försent att tänka om kring kost och matintag. Läs mer i Kureras intervju med henne: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”
Hennes fem steg
Du hittar Sannas Ehdins fem steg mot en IFD-vänligare kosthållning i faktarutan.
Av Jennie Jägeblad
5 steg mot en IFD-vänligare kost
1. Släng ut all mat som skapar inflammation, det betyder all näringsfattig, söt och fet mat som socker, vitt bröd, chips och dåligt fett som upphettade oljor och friterat. Transfetter – industriellt härdat fett – är bland det värsta vi kan äta, men finns gömt i väldigt mycket.
2. Handla mat enligt IFD-matlistan från ”Mat som läker” så att du alltid kan laga bra, nyttig och inflammationsdämpande mat från grunden. Det är enkelt om den mesta maten finns hemma.
3. Inta omega-3-fettsyror i form av flytande fiskolja och ät fet och vildfångad kallvattenfisk.
4. Krydda maten varje dag med antingen vitlök, lök, ingefära eller gurkmeja. Alla örtväxter är också utmärkta.
5. Lägg upp halva portioner, tugga maten dubbelt så länge som du brukar och drick inte när du äter. Ät maten i ett lugn, behaglig sinnesstämning – allt detta påverkar näringsupptaget. Ett mer medvetet ätande har flera hälsofördelar. Att äta för stor mängd mat som tuggas slarvigt är stressande för matsmältningen och kroppen, vilket kan ge inflammation. Vi äter normalt för stor mängd mat!