Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Fakta

Namn: Sanna Ehdin
Ålder: 58 år
Är: Doktor i immunologi, författare och föreläsare
Familj: Ja
Bakgrund: 12 års biomedicinsk forskning och 25 års studier av självläkning, helhetshälsa och personlig utveckling.
Böcker i urval: Den självläkande människan (1999) HQ – den mänskliga helhetssynen (2002) 12 veckor till ett självläkande liv (2005) Mat som läker (även kallad Sannas Matbok, 2008, 2016) Nya Sluta kämpa – börja leva! (2016)

Hon pratade om antiinflammatorisk kost redan i början av 2000-talet, men då var det få som lyssnade. 15 böcker och hundratals föreläsningar senare börjar budskapet nå fram. Allt fler upptäcker hälsofördelarna med IFD-mat – ett måste om vi inte ska utrota oss själva, menar Sanna Ehdin.

Sanna Ehdin avbryter intervjun innan jag ens hunnit ställa min första fråga.
– Vänta, jag ska bara gå ut och sätta mig så att jag kan njuta av solnedgången samtidigt som vi pratar.
Klockan är strax efter sju på kvällen någonstans i västra Australien. Sanna Ehdin har spenderat några timmar på ett café för att beta av dagens jobb. Hon är nyss hemkommen från ett två veckor långt ensam-retreat på en fårfarm. Där har hon utfodrat fåren, tagit hand om 40 höns, plockat sin mat direkt från omgivningarna och levt helt bortkopplad från sociala medier och omvärlden.
– Det var sagolikt, någonting av det bästa jag har gjort. Inga människor, inga bilar, inga störande ljud, bara djuren och jag och en makalös stjärnhimmel.

"Jag är en globetrotter och jag gillar att leva såhär"
Det är sjätte året som Sanna har bytt den svenska vintern mot högsommaren i Australien. När hon vänder norrut igen vet hon inte. Hennes första livsregel är att inte bestämma saker som inte måste bestämmas. I över tio år har hon levt som digital nomad utan en fast punkt som hem. Den ofattbara sorgen efter att hennes son dog och skilsmässan från dåvarande maken fick Sanna att omvärdera allt.
– Varför skulle jag sitta där i en lägenhet på Lidingö och vara ledsen? Jag funderade mycket på vad jag tyckte var roligt. Det var att resa. Vart ville jag resa? Jo, Los Angeles. Det var så det började.

 

Idag reser Sanna dit hjärtat och lusten tar henne – och hon stannar kvar och jobbar från platser där hon trivs. Hon äger ytterst lite och planerar inte att skaffa ett fast hem förrän hon vet exakt var och hur hon vill bo.
– Mitt hem är i mitt hjärta. Jag är en globetrotter och jag gillar att leva så här. Det blir hem för mig att återvända till platser som jag tycker om. Jag kan jobba överallt i världen, jag behöver inte begränsa mig.

LÄS OCKSÅ: IFD-kost – för att minska inflammationer i kroppen

Myntade uttrycket IFD-mat
Det var det nyfunna sambandet mellan inflammationer och välfärdssjukdomar som väckte Sannas nyfikenhet i början på 2000-talet. Den forskning som fanns talade sitt tydliga språk och ju mer Sanna läste, desto mer belägg fick hon för att vår västsvenska kosthållning – med mycket socker, vete och processat fett – bidrog till att skapa kroniska inflammationer i kroppen.
– Den oerhört snabba ökningen av fetma och diabetes kommer helt i kölvattnet på den ändrade, moderna kosten. Det finns ingenting av detta i kulturer som äter sin ursprungliga föda.

Redan 2002 skrev och talade Sanna om antiinflammatorisk kosthållning för första gången, men då för relativt döva öron.
– De flesta förstod ingenting. Varför skulle inflammationer i kroppen ge massa sjukdomar? Och varför kunde man inte äta bröd och pasta som är så gott och nyttigt? Ingen ville tala om det, varken läkare eller forskare. På den tiden var allting dessutom väldigt uppdelat, få förstod att kroppen är en helhet och hänger samman. Man behandlade kroppen och den lilla del som visade symtom och inget annat.
2008 kom Sannas första bok om antiinflammatorisk kost, ”Mat som läker”. Då hade hon under flera år levt och ätit som boken förespråkade – helt naturlig föda av främst grönsaker, örter, stärkande fetter och oljor och högvärdigt protein. Med boken myntade Sanna uttrycket IFD-mat – ett uttryck som inarbetats och använts flitigt i kostsammanhang sedan dess.

IFD står för inflammationsdämpande mat och IFD-systemet är vetenskapligt system som har räknats ut utifrån matens näringsinnehåll. Detta baseras på en amerikansk metod som ser till mer än tjugo olika pro- och antiinflammatoriska faktorer.
– Att äta inflammationsdämpande mat gör att man blir mjukare i lederna och mindre stel i kroppen, huden ser friskare ut och allergier avtar eller försvinner. Det är kosten som stimulera självläkningen. Alltså gör man någonting gott för kroppen hela tiden! Det är maten som skapar en god hälsa genom att främja kroppens uppbyggnad, reparation och utrensning.

LÄS OCKSÅ: Topp tio anti-inflammatoriska livsmedel

Mat för alla
Enligt Sanna är det näringsfattig, söt och fet mat som är de största inflammationsbovarna i vår kost. Socker, vitt bröd, friterad mat och produkter som innehåller så kallade trans-
fetter bör man helt utesluta från sin kost omgående om man vill undvika att skapa inflammationer i kroppen. God och näringsrik mat som är lagad från grunden är A och O, men det behöver inte vara det minsta komplicerat, säger Sanna.
– I min bok ”Mat som läker” finns det en inköpslista där det står vad man ska handla hem och vilken mat man ska slänga. Det är 140 recept som man lagar på en kvart. Du behöver inte sätta dig in i den vetenskapliga förklaringen kring IFD-systemet, ta bara ta med inköpslistan till affären och gå hem och laga maten. Alla kan äta IFD-maten, den fungerar för hela familjen.
Effekterna låter inte vänta på sig, menar Sanna. På bara någon vecka bör du märka skillnader, efter två-tre månader med strikt antiinflammatorisk kost är förändringarna i kroppen avsevärda.
– Dessutom får du en långsiktigt stärkande effekt då IFD-maten även stärker det friska. Det innebär att man minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, Alzheimers, astma, cancer, benskörhet, diabetes och andra åldersrelaterade sjukdomar som har inflammation som grund.

 

Hälsomedvetna svenskar
När Sanna pratar om kosthållning och hälsa i västvärlden är det ingen direkt positiv bild hon målar upp. Hon nämner en global epidemi av bland annat fetma, diabetes, cancer och Alzheimers som vuxit fram under de senaste 50 åren och hon är övertygad om att det är hög sockerkonsumtion och hel- och halvfabrikat som ligger bakom den enorma ökningen både av övervikt och av psykisk ohälsa hos både barn och vuxna. Men hon är också noga med att påpeka att ljusglimtarna är många och att förändringarna som pågår i samhället är stora.
– Sverige har högst antal LOHAS i världen, Lifestyle of Health and Sustainability – det vill säga människor som prioriterar hälsa och hållbarhet. Hela 40 procent av svenskarna väljer hälsosamt, ekologiskt, naturligt och hållbart – det är fantastiska siffror och mycket positivt. Vi har en ny folkrörelse som fler och fler tillhör, även om de inte vet om det.

LÄS OCKSÅ: Inflammation – orsaken till många vanliga sjukdomar

Hon påpekar också att det heller aldrig är försent att tänka om kring kost och matintag.
– Vi äter kilovis med mat per vecka, genom att ändra på det så förändras allt. Det är som är så fantastiskt med IFD-maten, att kroppen svarar snabbt och folk får kvittens på att det spelar roll vad man äter. Du har makten att styra din hälsa. Ingen annan än du stoppar ju mat i din mun. Du är chefen i ditt liv, så lägg upp en bra hälsoplan.

Alltid varit kostmedveten
Sanna har varit matintresserad och hälsomedveten så länge hon kan minnas, hon säger att hon är ”tränad från start”.
– Min far var livsmedelsingenjör och arbetade åt livsmedelsindustrin, så jag fick höra mycket och läste ofta livsmedelsindustrins tidningar som fanns hemma. Vi var väldigt matintresserade och mamma handlade alltid direkt från odlarna på gården eller på torget. Vi plockade i skogen, odlade mat i trädgårdslandet, hade bärbuskar, lade in gurka och rödbetor, kokade sylt och saft av bär, blommor och frukter med mera. Vid matbordet fanns uppslagsböcker om mat och de användes ofta.

Eftersom Sanna tillbringar stor del av sin tid på resande fot är resväskan alltid fullpackad med torkad ekologisk mat och kosttillskott. Ekologiskt är alltid ett krav och hennes kost är varierad – paleo med bara kött och fisk ena dagen och strikt veganskt nästa. Restauranger väljer hon oftast bort, finns det inte bra mat där hon hamnar äter hon hellre ingenting alls.
– Jag undviker all dålig mat. Jag slutade exempelvis att äta chips för några år sedan. Visst är det är gott, men man äter för mycket och det är bland det mest inflammationsframkallande man kan äta. Godis slutade jag äta när jag var 21 efter att min kemilärare på universitetet berättade vad godiset görs av.
– Jag slutade dricka alkohol för tre år sedan, eftersom min kropp inte vill ha det.

 

De senaste åren har Sanna dessutom börjat tillämpa intermittent fasta efter modellerna 16:8 och 22:2. Ibland fastar hon 16 timmar om dygnet, ibland 22. Då äter hon fast föda bara under ett spann på åtta eller två timmar. En dag i veckan fastar hon helt för att ge kroppen en paus och för att rena systemen.

LÄS OCKSÅ: “Tänk på vad du äter och fasta ibland”

Skakade hand med döden
– Jag äter inte så mycket längre. Jag har ställt om min kropp så att när jag äter och tillför höggradig näring så är den inställd på att absorbera max, vi funkar som ett bra team, jag och min kropp.
Sannas kosthållning kan tyckas extrem, men det finns en förklaring. För sju år sedan blev Sanna allvarligt sjuk i totalt elva olika parasitattacker. Det gjorde att hon flera gånger fick ”skaka hand med döden”, som hon säger. Genom att maximalt stärka självläkningen kunde hon bli frisk, efter lång period med fasta, detoxing och kosttillskott.
– Det var fruktansvärt, men fick mig att börja prioritera annorlunda. Jag lever mitt bonusliv nu och jag vill leva det så bra som möjligt, det kan ta slut när som helst. Jag kan hjälpa till genom att leva hälsosamt – men jag kan också bli överkörd på vägen hem idag. Alltför många lever som att livet vore en gratisgåva. Jag tänker ta vara på mitt.

De senaste årens erfarenheter och kost-experiment har resulterat i ett nytt projekt som hon just nu jobbar för fullt med från Australien: ”Sannas Fastebok”. Enligt Sanna äter vi alldeles för mycket och det finns mycket i fastan som vi alla kan ta till oss. utan att ta det lika långt som hon har gjort.
– Efter 45-50 års ålder kan vi lätt halvera mängden mat vi äter och tugga dubbelt så länge. Vi klarar oss på mindre mängd mat, och man bör välja näringstät mat, ekologisk och närodlat. Det är kvaliteten på maten som är det viktiga, inte hur mycket vi äter.

Av Jennie Jägeblad


Fakta

Namn: Sanna Ehdin
Ålder: 58 år
Är: Doktor i immunologi, författare och föreläsare
Familj: Ja
Bakgrund: 12 års biomedicinsk forskning och 25 års studier av självläkning, helhetshälsa och personlig utveckling.
Böcker i urval: Den självläkande människan (1999) HQ – den mänskliga helhetssynen (2002) 12 veckor till ett självläkande liv (2005) Mat som läker (även kallad Sannas Matbok, 2008, 2016) Nya Sluta kämpa – börja leva! (2016)

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grön smoothie i skål med nötter på

Skönt grön detox-smoothie

Recept

Boosta ditt immunförsvar med en gudomlig mix av superfoods och gröna godsaker i en och samma smoothie: ingefära, avokado, vetegräs, mango, chlorella, grönkål, ananas, broccoli, selleri... Mixa och njut med valfri topping!

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.



Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

 

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.