Annons

”Tänk på vad du äter och fasta ibland”

Bra råvaror är A och O för den som vill äta mer hälsosamt, hur vi tillagar maten är också viktigt. Höga temperaturer minskar vissa näringsämnen och bidrar till att bilda skadliga ämnen. Nutritionisten Lina Åhlén tipsar om hur du väljer rätt och slår ett slag för att periodisk fasta.

Redaktionen

26 februari, 2019
”Tänk på vad du äter och fasta ibland”
Dela inlägget

Bra råvaror är A och O för den som vill äta mer hälsosamt, hur vi tillagar maten är också viktigt. Höga temperaturer minskar vissa näringsämnen och bidrar till att bilda skadliga ämnen. Nutritionisten Lina Åhlén tipsar om hur du väljer rätt och slår ett slag för att periodisk fasta.

För att äta hälsosammare är det viktigt att välja med omsorg. Lina uppmanar alla att läsa noga på innehållsförteckningen för att undvika onödiga tillsatser och tipsar om ”Äkta varas” hemsida för den som vill ha koll på e-medlen.
Det är också viktigt att tillaga maten skonsamt.
– När vi hettar upp mat och tillagar den vid höga temperaturer, minskar vissa näringsämnen och det bildas farliga ämnen.
Vissa av dessa ämnen kan öka risken för cancer och vissa av dem orsakar inflammation. Som exempel nämner Lina polycykliska aromatiska kolväten (PAH) som bildas när kött grillas på öppen låga.

Vi är inte skapta för tomma kalorier
Vår kropp är inte gjord för att ständigt få i sig mat med högt kaloriinnehåll och lite näring, så kallade tomma kalorier. Lina vill slå ett slag för fasta, något som har utövats i många religioner och kulturer sedan urminnes tider.
Många fastar för att gå ner i vikt, men faktum är att avstå från att äta vissa timmar av dygnet, exempelvis genom periodisk fasta, har visat sig ha många positiva effekter på hälsan
– Under fasta ställs kroppen och cellerna in på ”överlevnadsmode”. Bland annat minskar nivåer av tillväxthormonet glukostoleransfaktor 1, som kopplas till cancer.

LÄS OCKSÅ: Ny studie visar att grönsaker dämpar inflammation

Periodisk fasta gynnar hälsan
Fasta triggar även igång en process i cellerna som kallas autofagi, vilket är cellernas eget reningssystem och verkar återställa immunförsvaret förklarar Lina.
– Jag är övertygad om att periodisk fasta inte är en trend, utan är här för att stanna.
Lina rekommenderar den som vill prova periodisk fasta att äta åtta timmar av dygnet och fasta 16 timmar. Det gör man förslagsvis genom att äta frukost vid nio på morgonen, lunch mitt på dagen och sista målet för dagen vid femsnåret. Att dricka vatten eller kaffe och te utan mjölk, socker eller honung är ok.

Annons

LÄS OCKSÅ: “Mixa dina grönsaker för bästa upptag av lutein”

Minska belastningen på kroppen
Socker, snabba kolhydrater och tillsatser är inte något vi är skapta för enligt Lina.
– Vi utsätts idag för mycket som våra förfäder aldrig kom i närheten av säger Lina som uppmanar oss att se över hur vi kan minska onödig belastning på kroppen.
– Kemikalier från kosmetika, plaster, textilier, bekämpningsmedel, mycket alkohol, tobak, energidrycker är bara några av alla de ämnen som våra kroppar exponeras för.

När vi inte tål vanlig mat
För vissa kan även vanlig, nyttig mat ställa till med problem enligt Lina. Då gäller det att identifiera vad som orsakar problemen och avstå från det under en period och sedan introducera dessa livsmedel i kosten igen för att se om symtomen återkommer. Många märker en förbättring av diverse symtom när de minskar intaget av vissa livsmedel.

LÄS OCKSÅ: Nollställ systemet – så gör du!

Livsmedel som kan ställa till besvär
• Mejerivaror
• Mjöl då framförallt vetemjöl
• Livsmedel från släktet nattskuggeväxter som potatis, tomat och aubergine
• Baljväxter som bönor och linser

Annons

Om du upplever problem när du äter den här typen av mat eller andra livsmedel för den delen rekommenderar Lina att du utesluter dem från kosten och vänta ett par månader innan du sakta börjar introducera dem ett och ett igen.
– Var noga med hur du mår när du introducerar dem igen. Ett tips är att föra dagbok för att kunna koppla ihop kost och livsstil med eventuella symtom.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Lina Åhlén
Bor: Uppsala
Ålder: 40
Familj: Sambo Johannes, döttrarna Julia, 4 år och Klara, 2 år.
Yrke: Grundare av utbildningsverksamheten Nutrition Matters Sverige som erbjuder webbkurser, föreläsningar och workshops inom området kost, näring och hälsa. Redaktionsmedlem Näringsmedicinsk Tidskrift samt kursledare på Medborgarskolan,
Utbildning: BSc (Hons) Nutritional Science från CNELM och Middlesex University.

Erbjudande: Med Linas onlinekurser kan du lära dig hur kosten och näringen påverkar hälsan och få en större förståelse för hur kroppen fungerar. Fram till och med 31 mars får du som läser Kurera får 25 procent rabatt. Skriv bara KURERA2019 när du kommer till kassan. Klicka på länken ovan för att anmäla dig!

Fakta

Erbjudande: Med Linas onlinekurser kan du lära dig hur kosten och näringen påverkar hälsan och få en större förståelse för hur kroppen fungerar. Fram till och med 31 mars får du som läser Kurera får 25 procent rabatt. Skriv bara KURERA2019 när du kommer till kassan. Klicka på länken ovan för att anmäla dig!

Annons