Annons
Annons

Ny studie visar att grönsaker dämpar inflammation

Näringsämnet lutein, som finns i färgstarka grönsaker och frukter kan dämpa inflammation, visar forskning vfrån Linköpings Universitet. Fynden pekar på att lutein har anti-inflammatoriska effekter hos patienter med kranskärlssjukdom.

Redaktionen

3 januari, 2019
Ny studie visar att grönsaker dämpar inflammation
Dela inlägget

Näringsämnet lutein, som finns i färgstarka grönsaker och frukter kan dämpa inflammation, visar forskning från Linköpings Universitet. Fynden pekar på att lutein har anti-inflammatorisk effekt hos patienter med kranskärlssjukdom.

Vid kranskärlssjukdom, som hjärtinfarkt och kärlkramp, är inflammation en viktig komponent och många som har haft hjärtinfarkt har kvar en låggradig, kronisk inflammation i kroppen trots behandling med kärlingrepp, läkemedel och livsstilsprogram och kronisk inflammation är förknippad med sämre prognos skriver Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Kosten spelar roll
Forskning tyder på att det vi äter kan påverka inflammatoriska processer i kroppen. En grupp ämnen som kan vara intressanta är karotenoider, en stor familj av fettlösliga färgämnen från växtriket där betakaroten och lykopen hör till de mer kända. Flera tidigare studier har hittat ett omvänt samband mellan nivåer av karotenoider och markörer för inflammation något som forskarna att undra om karotenoider i sig själva har anti-inflammatoriska effekter.

LÄS OCKSÅ: Mer bladgrönt på tallriken kan motverka fettlever

Lutein dämpar inflammationen
De flesta tidigare studierna om karotenoiders koppling till inflammation har gjorts på djur eller friska människor. Men immunceller hos de som har en låggradig inflammation är mer lättretliga och kan reagera annorlunda än motsvarande celler från friska personer. Forskarna bakom den nya studien ville därför undersöka om karotenoider har anti-inflammatoriska effekter hos patienter med kranskärlssjukdom.

Och studien visar att en särskild karotenoid, nämligen lutein, kan dämpa långvarig inflammation hos patienter med kranskärlssjukdom. Dessutom visar den att lutein tas upp och lagras av immuncellerna i blodet.

LÄS OCKSÅ: Bättre hjärthälsa lättare än många tror

Inflammation trots behandling
Forskarna började med att mäta nivåerna av de sex vanligaste karotenoiderna i blod från totalt 193 patienter med kranskärlssjukdom. Samtidigt mättes graden av inflammation i blodet. Trots behandling enligt kliniska riktlinjer såg forskarna att många av dem hade en kvarvarande inflammation och samtidigt lägre nivåer av lutein.

LÄS OCKSÅ; Köttkonsumtion ökar risken för hjärt-kärlsjukdom

Lutein minskade inflammationen
De gick därför vidare med att undersöka om lutein kunde påverka celler i blodet som är involverade i inflammatoriska processer och det visade sig att cellernas inflammatoriska aktivitet minskade påtagligt när cellerna behandlades med lutein.

Forskarna vill nu fortsätta att undersöka om ökat intag av luteinrik mat har positiva effekter på immunförsvaret hos patienter med kranskärlssjukdom. Framför allt grönsaker med mörkgröna blad, som spenat, är rika på lutein.

Av redaktionen

Källa: Linköpings Universitet

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons