Annons

Sant och falskt om solens påverkan

Nu när sommaren är här är solen omvittnat stark och vi behöver skydda oss från den på olika sätt. Men det finns faktiskt undantag och även fördelar med solen. Hudvårdsexperten reder ut!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
1 juli, 2023
Sant och falskt om solens påverkan

Nu när sommaren är här är solen omvittnat stark och vi behöver skydda oss från den på olika sätt. Men det finns faktiskt undantag och även fördelar med solen. Hudvårdsexperten reder ut!

Även om det finns flera nackdelar med solen för vår hud så innebär dess strålar även fördelar. Och i viss mån kanske det stämmer att vissa av oss inte behöver vara lika försiktiga i solen?

UVA gör att huden åldras

Vi rådfrågade vår hudvårdsexpert Sara Nomberg om hur vi ska tänka.

Sara Nomberg
Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg. (Foto: Anton Svedberg.)

Finns det bra effekter med solen för huden, eller bara negativa?

– Solen är inte bara ond, den ger oss också D-vitamin som vi behöver för friskt skelett, hälsosamma hormonnivåer och mental hälsa. När huden bestrålas av solen så startar en process i huden som resulterar i att vi bildar D-vitamin. Det sägs att det räcker att bestrålas 15-20 minuter på bara armar, dekolletage och ansikte för att få i sig tillräckligt mycket för en dagsdos av D-vitamin. På vintern när vi saknar solen i Sverige, är det därför viktigt att ta D-vitamintillskott.

Annons

Vad händer med hudens kvalitet och hälsa när vi är i solen, mer än det synliga; att vi blir bruna eller röda?

– Vi exponeras för olika typer av strålar från solen: UVA och UVB. Dessa påverkar oss lite olika. UVA är cirka 90 procent av strålningen och det är denna som gör att huden bryts ner och åldras. Strålningen innehåller hög energi och detta skapar fria radikaler i huden, som reagerar med allt runtomkring sig, vilket leder till ett tillstånd som kallas oxidativ stress. Vid oxidativ stress händer flera processer i huden, bland annat ett inflammationstillstånd som leder till att huden bryter ner sig själv. Därför blir vi rynkiga i förtid ju mer vi solar.

LÄS OCKSÅ: Liposomer tar hand om huden på djupet

UVB gör oss röda

Både UVA och UVB gör oss bruna, alltså påverkar vårt pigment, men UVB står mer för rodnaden, förklarar Sara Nomberg vidare.

En del personer hävdar att de har en hudtyp som gör att de inte behöver skydda sig mot solen. Stämmer det?

Annons

– Jag hör ofta många säga: ”Jag behöver inte solskydd, jag bränner mig aldrig”. Men att använda huruvida man blir bränd eller inte som ett mått på om man behöver skydda sig är inte korrekt. Även om man inte bränner sig så har huden bestrålats av UVA och detta leder till för tidigt åldrande och solskador.

LÄS OCKSÅ: Så motverkar du att huden åldras i förtid

Pigmentfläckar vanlig följd

Du behöver kanske inte använda solskydd om du har ett bra pigment; det vill säga har en gyllenbrun färg som snabbt får färg i solen, samt bär hatt och skyddande kläder och inte sitter direkt i solen, tillägger Sara Nomberg.

– Men om du är ute i solen, oskyddad, under längre tid är 15 minuter så bör du ha solskydd. Våra händer är ett utmärkt exempel; där glömmer vi ofta att skydda oss, vilket resulterar i pigmentfläckar tidigt.

Av Carolina Eriksson

Annons