Annons

Sexleksaker mindre giftiga än barnleksaker

Det är mer säkert att leka med sig själv än att leka med barnleksaker. Ja, hur fel det än låter är det den krassa sanningen, visar ett nytt tillsynsprojekt av Kemikalieinspektionen. Myndigheten uppger sig vara överraskade av resultatet – som tyder på att fler sexleksaker klarar kemikaliekraven än många andra produkter och varor, till exempel leksaker för barn. "Andra branscher kan dra lärdomar av sexleksaksföretagens arbete med kemikaliefrågor", säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Redaktionen

23 januari, 2017
Sexleksaker mindre giftiga än barnleksaker
Dela inlägget

Det är mer säkert att leka med sig själv än att leka med barnleksaker. Ja, hur fel det än låter är det den krassa sanningen, visar ett nytt tillsynsprojekt av Kemikalieinspektionen.
Myndigheten uppger sig vara överraskade av resultatet – som tyder på att fler sexleksaker klarar kemikaliekraven än många andra produkter och varor, till exempel leksaker för barn.
– Andra branscher kan dra lärdomar av sexleksaksföretagens arbete med kemikaliefrågor, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Leksaker för barn innehåller mer skadliga kemikalier än leksaker för vuxna, visar det sig när Kemikalieinspektionen för första gången nu i ett tillsynsprojekt har kontrollerat innehållet av kemikalier i sexleksaker.
I granskningen kontrollerades 44 produkter från 16 företag. I endast en av produkterna hittades förbjudna kemikalier och i ytterligare tre hittades ftalater som är med på EUs lista över farliga ämnen (utan att vara förbjudna). Kemikalieinspektionen uppges ändå vara överraskade över det positiva resultatet, inte minst eftersom nära hälften av de granskade varorna kom från olika webb-butikers lågprissortiment.
Värt att notera är att detta kan jämföras med en undersökning gjord på barnleksaker där det upptäcktes förbjudna ämnen i 15 procent av produkterna.

Läs också: Efter ny riskbedömning sänker EU gränsvärdet för skadliga ftalaten bisfenol A i leksaker

En föredömlig bransch – men även här fuskas det
Resultatet tyder på att fler sexleksaker klarar kemikaliekraven jämfört med andra varor, skriver de i ett pressmeddelande.
– Det är positivt att de flesta av produkterna har klarat granskningen utan anmärkningar, även om det förekommer att sexleksaker innehåller skadliga kemikalier. Vår undersökning indikerar att företag i andra branscher kan dra lärdomar av sexleksaksföretagens arbete med kemikaliefrågor, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen, i ett uttalande.

Särskilt fokus på mjuk PVC-plast
Myndigheten har fokuserat särskilt på produkter av mjuk PVC-plast och elektriska produkter. En av de granskade sexleksakerna, en dildo i mjuk PVC-plast, innehöll kortkedjiga klorparaffiner i otillåtna halter. Kortkedjiga klorparaffiner är ett miljöfarligt ämne som även misstänks kunna orsaka cancer. Efter granskningen stoppade företaget försäljningen av dildon. Kemikalieinspektionen har anmält företaget till åklagare för misstänkt miljöbrott.

Annons

Läs också: Kemikalier i plast kan minska kvinnors sexlust

Farlig ftalat i bondage-tejp
Ytterligare tre av de sexleksaker som undersöktes i projektet innehöll den mjukgörande ftalaten DEHP i halter över 0,1 procent. DEHP är inte förbjudet i varor, men finns med på EU:s kandidatlista över särskilt farliga ämnen. Det innebär att företagen är skyldiga att informera yrkesmässiga mottagare om en vara innehåller ämnena i halter över 0,1 procent. Konsumenter har rätt att på begäran få information om innehållet av de farliga ämnena på listan. Sexleksakerna där DEHP hittades var två varor av konstläder samt en bondage-tejp. Alla dessa tre produkter är avsedda att användas utanpå kroppen.

”Företagens ansvar”
DEHP kan påverka balansen av vissa hormoner och skada fortplantningsförmågan.
– Det är företagens ansvar att säkerställa att sexleksaker inte innehåller förbjudna ämnen. I det fall då vi hittade begränsade ämnen var sexleksaken gjord av mjuk PVC-plast. Företag som säljer varor av detta material bör vara extra uppmärksamma på att ställa krav på kemikalieinnehållet, säger Frida Ramström.

Läs också: Ny studie: Hormonstörande ämnet DEHP minskar mäns fertilitet

Saknade märkning
Fyra av de granskade sexleksakerna marknadsfördes som antibakteriella. Sådana påståenden medför vissa krav på märkning enligt EU:s biocidförordning. Till exempel ska det framgå vilket ämne som ger den påstådda antibakteriella effekten.
Alla de fyra ”antibakteriella” sexleksaker som granskades i projektet saknade sådan märkning.

Annons

Finns ingen särskild kemikalielagstiftning för sexleksaker
Det finns ingen särskild kemikalielagstiftning för sexleksaker, utan dessa omfattas av samma lagstiftning som gäller för andra typer av varor. I tillsynsprojektet har Kemikalieinspektionen undersökt om produkterna innehåller ämnen som är förbjudna enligt RoHS-direktivet, POPs-förordningen eller som omfattas av informationsplikt enligt Reach-förordningen.

Två procent förbjudna kemikalier i sexleksaker – 15 procent förbjudna ämnen i leksaker
Andelen av de undersökta sexleksakerna som innehöll förbjudna kemikalier var två procent. Det kan jämföras med att Kemikalieinspektionen hittade förbjudna ämnen i 15 procent av leksaker för barn vid en granskning från 2015.
I elektriska sexleksaker har Kemikalieinspektionen inte upptäckt några förbjudna ämnen, vilket kan jämföras med elektriska lågprisprodukter där Kemikalieinspektionen hittade otillåtna ämnen i 38 procent av varorna 2016.
Kemikalieinspektionens tillsynsprojekt är stickprovskontroller med fokus på att upptäcka brister, och resultaten speglar därför inte hela marknaden för varugrupperna.

Läs hela rapporten här: Tillsyn av sexleksaker

Av Isabelle G Hedander

Källa: Kemikalieinspektionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Skadliga ämnen som Kemikalieinspektionen hittade i sexleksaker
• Kortkedjiga klorparaffiner är skadliga för vattenlevande organismer. De är också mycket långlivade, bryts inte ned i naturen och är misstänkt cancerframkallande.
• Den mjukgörande ftalaten DEHP kan påverka balansen av vissa hormoner i kroppen och skada fortplantningsförmågan.

Lyssna på Kemikaliepodden om sexleksaker
Kemikaliepodden är en samtalspodd från Kemikalieinspektionen för en kemikaliesmart vardag. Nu finns ett nytt avsnitt om handlar om kemikalier i sexleksaker. I programmet berättar inspektörerna Frida Ramström och Karin Rumar om tillsynsprojektet och tipsar om ”kemikaliesäkra” sexleksaker. Kemikaliepodden finns tillgänglig på Kemikalieinspektionens webbplats och via iTunes och RSS.
Lyssna här.
Källa: Kemikalieinspektionen

Annons