Sitter du på rätt sätt på toaletten? | Kurera.se
Kvinna sitter på toaletten

Sitter du på rätt sätt på toaletten?

Vet du hur du tömmer tarmen på bästa sätt?
Troligtvis inte.
De flesta av oss sitter helt fel på toaletten.

Hemorrojder och tarm- och magproblem, som förstoppning och inflammerade tarmfickor.
Ofta skämmiga problem som få pratar om – men som desto fler lider av.

Bland annat ökar risken för förstoppning med åldern och är vanligare hos kvinnor än män, delvis beror det på att kvinnor oftare håller sig från att bajsa när det behövs.

 

Läs också: Många kvinnor undviker att bajsa

Viktigt hur vi sitter på toaletten
Att få ordning på stressnivåerna i sitt liv och äta en sund och balanserad kost är välkända faktorer som kan få magen på rätt bana, men något som kanske inte alla känner till är att det också är av stor vikt hur vi sitter på toaletten när vi ska bajsa.

Våra västerländska toaletter där vi sitter upprätta och pressar på är egentligen inte idealt utformade för våra kroppar. De kan göra det svårt att få en fullständig tömning och trycker även ut vävnaden, vilket ökar risken för hemorrojder. Det finns också möjlighet att lite avföring hela tiden fastnar och samlas.

Läs också: 5 saker alla borde veta om magen

 

Vi behöver pressa mindre
Att sitta på huk är det bästa - och mest naturliga – sättet för att tömma tarmen.
Tarmen får en rakare vinkel, vilket gör att vi behöver pressa mindre för att få ut avföringen.

För att härma denna position -  sätt en liten fotpall under fötterna för att få upp benen. Har du ingen pall,  använd något annat lagom högt som passar för att sätta upp fötterna på.

Voilá, du har nu en betydligt bättre position som bidrar både till bättre tömning och mindre hemorrojder.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Martina Johansson: Dämpa inflammation och lev friskare

Naturlig hälsa

Inte bara kosten spelar roll för en god hälsa, även våra relationer är viktiga och att ha mål och mening i livet. Härom året kom biohackern och hälsoboksförfattaren Martina Johansson  ut med boken "Inflammation" som hon skrivit tillsammans med läkaren Ralf Sundberg.  Nu är de aktuella med uppföljaren "Dämpa inflammation – en praktisk guide till ett friskare liv". 

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.