Sjöbergpriset som delas ut för andra året i rad går den här gången till tre forskare som bidragit till att ta fram en behandling med arsenik och retinolsyra som visat sig effektiv vid den sällsynta sjukdomen akut promyelocytleukemi.
Sjöbergtiftelsen grundades 2016 av affärsmannen Bengt Sjöberg. Bengt Sjöberg som själv led av lungcancer donerade innan sin död två miljarder kronor som ska främja forskning med huvudsaklig inriktning på cancer men även hälsa och miljö i år delas priset ut för andra gången.
A-vitamin och arsenik
Årets Sjöbergpristagare har utvecklat en helt ny skräddarsydd behandling av en specifik form av blodcancer, så kallad akut promyelocytleukemi. Från att tidigare ha varit en av de dödligaste cancerformerna, går det i dag att bota nio av tio patienter som ges den nya behandlingen. Behandlingen är unik då man istället för att cellgifter använder sig av en kombinationsbehandling bestående av en form av A-vitamin,”all-trans retinoic acid”, även kallad ATRA, tillsammans med arseniktrioxid, skriver Sjöbergstiftelsen i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: Nya rön: Rabarber kan halvera antalet cancerceller på 48 timmar
Bygger på traditionella metoder
Idén att använda arsenik kommer från traditionell medicin men i den här formen är metoden vetenskapligt prövad och belagd. Årets pristagare har gjort denna revolutionerande utveckling möjlig genom att noggrant kartlägga de molekylära mekanismerna bakom sjukdomens uppkomst, enligt stiftelsen. Genom att identifiera en specifik genförändring och öka nedbrytningen av ett felaktigt protein i cellen kunde man till slut hejda den process som i majoriteten av fallen ledde till döden.
LÄS OCKSÅ: Anslag till forskning om rödbetans gynnsamma hälsoeffekter
Cancercellerna försvinner
Behandlingen gör att cancercellerna försvinner, eftersom de förlorat förmågan att förnya sig själva. Upptäckterna har gjorts stegvis sedan 1980-talet och de tydliga effekterna har bekräftats genom en rad vetenskapliga studier. I Sverige infördes 2016 nya riktlinjer som innebär att kombinationsbehandlingen ska vara förstahandsalternativet för patienter med akut promyelocytleukemi, en rekommendation som även införts i flera andra länder.
LÄS OCKSÅ: Unikt försök visar: Gurkmeja kan förebygga cancer
Forskar vidare
Även om behandlingen som prisas är ett resultat av ett forskningsarbete som pågått i många är de tre pristagarna fortsatt aktiva inom cancerforskningen. Anne Dejean ägnar sig huvudsakligen åt fortsatta studier av levercancer och åt att undersöka betydelsen av proteinmodifiering när cancer utvecklas. Hugues de Thé är intresserad av möjligheten att ta fram behandlingsmetoder som kombinerar stimulering av cancercellernas mognad och blockering av deras förmåga att förnya sig själv, medan Zhu Chen bland annat undersöker genetiska och molekylära förändringar vid andra former av leukemi.
Bereder väg för fler framsteg
Sjöbergpriset, som huvudsakligen är ett forskningsanslag delas mellan de tre pristagarna och ska förhoppningsvis bereda väg för ytterligare framsteg som leder till att fler cancersjukdomar kan botas, skriver stiftelsen i pressmeddelandet. Bengt Sjöberg avled i januari 2017.
Av redaktionen
Källa: Sjöbergstiftelsen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Priset delas ut av Kungliga Vetenskapsakademien och finansieras av Sjöbergstiftelsen. Stiftelsen grundades 2016 av affärsmannen Bengt Sjöberg. Utöver priset ska varje år 60–70 miljoner kronor delas ut till forskning. Priset består av en miljon dollar och de första pristagarna var de amerikanska cancerforskarna James P Allison och Tony Hunter.
Källa: Sjöbergstiftelsen och Dagens Nyheter