Annons

Sjuk efter träning – ämne i bakjäst hjälper immunförsvaret

Fysisk aktivitet och träning är gynnsamt för hälsan och stärker immunförsvaret på sikt. Många som lagt i en högre växel i sin träning har dock fått erfara att träningen tillfälligt sänker immunförsvaret och gör oss mer mottagliga för infektioner. Ett naturligt ämne som utvinns ur bakjäst har i studier visats aktivera immunförsvaret och minska risken för insjuknande.

Redaktionen

16 februari, 2018
Sjuk efter träning – ämne i bakjäst hjälper immunförsvaret
Dela inlägget

Fysisk aktivitet och träning är gynnsamt för hälsan och stärker immunförsvaret på sikt. Många som lagt i en högre växel i sin träning har dock fått erfara att träningen tillfälligt sänker immunförsvaret och gör oss mer mottagliga för infektioner. Ett naturligt ämne som utvinns ur bakjäst har i studier visats aktivera immunförsvaret och minska risken för insjuknande.

Det är sällan ambitionen som sätter käppar i hjulet när det kommer till att nå de uppsatta träningsmålen. Många som tränar hårt eller har ökat träningsmängden och intensiteten har fått erfara att förkylningen gärna kommer som ett brev på posten. Upprepade förkylningar ställer inte bara till det för elitidrottare som har höga ambitioner, utan även för motionärer som vill öka sin aktivitet och förbättra sin hälsa.

LÄS OCKSÅ: Så får du ett starkare immunförsvar

 

Tillfälligt nedsatt immunförsvar
Efter en kraftig ansträngning är kroppens immunförsvar nedsatt och vi blir därmed mer mottagliga för infektioner och sjukdomar. Inom träning brukar man prata om detta som immunförsvarets ”öppna fönster”. I samband med kraftig ansträngning minskar kroppens nivå av IgA-antikroppar vilket ökar risken att drabbas av övre luftvägsinfektioner. Immunförsvaret kan vara nedsatt i upp till sex timmar efter hård träning och det tar cirka 24 timmar för immunförsvaret att återhämta sig helt.

Annons

Kroppens egen försvarsmekanism
Patogener i form av bakterier, virus och parasiter utsätter oss för ständiga hot. De bär på kolhydrater, betaglukaner, som är ofarliga för oss men kan inte brytas ner i matsmältningskanalen. Vårt immunförsvar har lärt sig att identifiera dessa kolhydrater och klassar dem som potentiella hot vilket gör immunförsvaret mer redo att möta inkräktare. Den här förmågan hos immunförsvaret har utnyttjats i framtagningen av kosttillskott som främjar immunförsvarets egen aktivitet och får det att reagera snabbare. Genom att tillföra en specifik typ av betaglukaner påverkas immunförsvaret till att reagera snabbare mot patogener när det väl behövs.

LÄS OCKSÅ: Dagligt intag av betaglukaner ger immunförsvarsstarka barn

Immunsystem aktiveras
Wellmune är en patenterad form av 1,3/1,6-betaglukan som i studier har visats aktivera immunförsvaret. Ämnet finns bland annat i ImmunStark och Immunosan. ImmunStark innehåller förutom 1,3/1,6-betaglukaner även vitaminer och mineraler som främjar kroppens normala immunförsvar, det gör inte Immunosan.

Utvinns ur bakjäst
Wellmune utvinns ur cellväggen på jästsvampen Saccharomyces cerevisiae, vanlig bakjäst. Betaglukanen tas upp av tarmslemhinnan och binder till receptorerna på ytan av en sorts immunceller, makrofager. Makrofagerna bryter ner betaglukanen till mindre beståndsdelar. Dessa tas sedan upp av så kallade neutrofiler som är kroppens vanligaste immunceller. När betaglukanen bundits till neutrofilerna aktiveras de att vara på sin vakt för inkräktare och reagerar på så sätt mycket snabbare när hot uppstår.

LÄS OCKSÅ: Bästa knepen för att slippa förkylning

Annons

Minskar förkylningssymtom med 40 procent
Genom att tillföra 1,3/1,6-betaglukaner kan elitidrottare och idrottsutövande träna hårdare och intensivare med en lägre risk att bli sjuk till följd av träningen. En klinisk, placebokontrollerad studie gjort på maratonlöpare visade att förkylningssymtomen minskade med 40 procent vid intag av Wellmune jämfört med placebo (McFarlin, Carpenter, Davidson & McFarlin, 2012). Att tillföra 1,3/1,6-betaglukaner är inte bara gynnsamt för personer som tränar. Föräldrar till barn som kommer hem med bakterier och virus från förskola och skola kan ha stor nytta av ett väl fungerade immunförsvar, likaså äldre personer och personer som stressar mycket och som till följd av det får ett nedsatt immunförsvar.

Av Miriam Granat

Källor:
McFarlin, B.K, Carpenter K.C, Davidson, T, & McFarlin, M.A (2012). Baker’s Yeast Beta Glucan Supplementation Increases Salivary IgA and Decreases Cold/Flu Symptomatic Days After Intense Exercise. Hämtad 13 februari, 2018, från http://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/19390211.2013.820248?scroll=top&needAccess=true

https://www.wellmune.com/immune-health/for-sports-nutrition/
https://www.wellmune.com/

Annons