mjuka händer

Skönhetsexpertens tips: Så får du vintermjuka händer

På vintern är händerna extra utsatta för kyla, då de har färre talgkörtlar som kan återfukta huden naturligt. Det ger våra händer en sämre förmåga att binda fukt.
Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström sina bästa knep för att bibehålla mjuka händer, även vintertid. 

Våra händer är extra utsatta på vintern av flera skäl – som att vi tvättar dem med starka tvålar, vilket bidrar till att förstöra den skyddsbarriär som finns på huden.
Att sprita händerna torkar också ut dem vilket gör att torra och fnasiga nagelband kommer som ett brev på posten. Händerna påverkas också av vad vi tillför kroppen inifrån i form av näring för huden. Vill du hålla händerna mjuka bör du undvika handsprit i den mån det går och använda en mild, naturlig tvål utan syntetiska ämnen.

 

LÄS OCKSÅ: Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Tänk också på att:
• Undvik gärna att tvätta ovansidan av om det inte behövs.
• Torka noga och klappa in papper eller handduk – dra inte i huden om du är extra känslig. Glöm inte huden mellan fingrarna.
• Undvik nagellack då det torkar ut, det gäller tyvärr även naturliga varianter.
• Ha vantar på dig när du är ute och försök att inte ta av och på dig dem för mycket i kylan.
• Handkräm är viktigt– smörj in när det behövs.
• Glöm inte att dricka vatten och att äta bra fettsyror som omega-3, olja från havtorn, kokos, hampa, avokado och hampa.

Här är några produkter som gör susen för vintertorra händer:

HandskarPacka in med handskar
Återfuktande handskar, So Eco.
Massera händerna med rikliga mängder av en valfri handkräm och sätt sedan på dessa handskar. Sov med dem under natten. När du vaknar känns händerna ljuvligt lena och återfuktade. Upprepa 1-2 gånger i veckan.

LÄS OCKSÅ: Så slipper du torra händer på naturligt vis

Multikrämen från WeledaWeleda skinfood
Skin Food 75 ml, Weleda.
Universalkrämen som vårdar torr och narig hud och gör den mjuk och smidig. Den är superbra för riktigt torra händer, fötter och armbågar. Tipset är att ha en tub i handväskan under vintern. Innehåller ringblomma, kamomill och styvmorsviol som har lugnande egenskaper och är extra vårdande för huden.

 

 

MegaFoodNäring för hud och naglar
Skin, Nails, & Hair, 60 tabletter.
Ett whole food-tillskott med mikronäringsämnen som stöttar hud, hår och naglar. Tillskottet innehåller brännässla, selen, zink pantotensyra och cryptoxanthin som är extra bra för hud och naglar, samt både tokoferoler och tokotrienoler som bidrar till att skydda hudcellerna mot oxidativ stress.

Myrra för nagelbanden Myrraolja
Eterisk Myrraolja från Akamuti.
Eterisk myrraolja har använts sedan urminnes tider för att hjälpa kroppen att läka sår av olika slag men även för att ta hand om skadad hud och eksem. Därför är oljan extra bra vid spruckna nagelband. Massera in 1-2 gånger om dagen när händer och nagelband är extra torra. Gärna på kvällen före läggdags, så att det får verka under natten.

 

LÄS OCKSÅ: Här är årets bästa ekologiska skönhetsprodukter

 

Alkaline_dr sannasGreens för fukt
Alkaline Greens 125g, Dr Sannas.
Ger kroppen basiska mineraler på ett lätt och effektivt sätt. Huden blir mindre torr och mer återfuktad när du dricker dessa basiska mineraler. Extra bra om du har torra händer med tendens till eksem. Blanda ner i din smoothie, ett glas vatten eller i en växtbaserad dryck.

Tvål för känsliga händer Rosenserien handtvål
Vegetable Soap Rose 300ml, Rosenserien.
Är dina händer känsliga och torra så prova Rosenseriens milda tvål som är baserad på naturliga vegetabiliska oljor och extrakt. Den kan användas på känslig hud och har en hög återfuktande effekt. Tvålen innehåller inget tillsatt vatten, vilket innebär att den är mycket koncentrerad, en droppe per användning räcker.

Av Johanna Bjurström

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

 

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

 

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

 

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.

 

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

En kvinna tröstar en annan kvinna med psykiska problem över telefon.

KBT-terapi online effektivt vid utbrändhet

Mental hälsa

Utbrändhet är en diagnos som drabbar många, och behandlingen idag består oftast av läkemedel och sjukskrivning och i värsta fall mer trubbiga metoder som elbehandlingar. En avhandling från Karolinska Institutet har dock visat på att KBT-behandling kan vara effektivt vid utmattningssyndrom.