mjuka händer

Skönhetsexpertens tips: Så får du vintermjuka händer

På vintern är händerna extra utsatta för kyla, då de har färre talgkörtlar som kan återfukta huden naturligt. Det ger våra händer en sämre förmåga att binda fukt.
Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström sina bästa knep för att bibehålla mjuka händer, även vintertid. 

Våra händer är extra utsatta på vintern av flera skäl – som att vi tvättar dem med starka tvålar, vilket bidrar till att förstöra den skyddsbarriär som finns på huden.
Att sprita händerna torkar också ut dem vilket gör att torra och fnasiga nagelband kommer som ett brev på posten. Händerna påverkas också av vad vi tillför kroppen inifrån i form av näring för huden. Vill du hålla händerna mjuka bör du undvika handsprit i den mån det går och använda en mild, naturlig tvål utan syntetiska ämnen.

 

LÄS OCKSÅ: Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Tänk också på att:
• Undvik gärna att tvätta ovansidan av om det inte behövs.
• Torka noga och klappa in papper eller handduk – dra inte i huden om du är extra känslig. Glöm inte huden mellan fingrarna.
• Undvik nagellack då det torkar ut, det gäller tyvärr även naturliga varianter.
• Ha vantar på dig när du är ute och försök att inte ta av och på dig dem för mycket i kylan.
• Handkräm är viktigt– smörj in när det behövs.
• Glöm inte att dricka vatten och att äta bra fettsyror som omega-3, olja från havtorn, kokos, hampa, avokado och hampa.

Här är några produkter som gör susen för vintertorra händer:

HandskarPacka in med handskar
Återfuktande handskar, So Eco.
Massera händerna med rikliga mängder av en valfri handkräm och sätt sedan på dessa handskar. Sov med dem under natten. När du vaknar känns händerna ljuvligt lena och återfuktade. Upprepa 1-2 gånger i veckan.

LÄS OCKSÅ: Så slipper du torra händer på naturligt vis

Multikrämen från WeledaWeleda skinfood
Skin Food 75 ml, Weleda.
Universalkrämen som vårdar torr och narig hud och gör den mjuk och smidig. Den är superbra för riktigt torra händer, fötter och armbågar. Tipset är att ha en tub i handväskan under vintern. Innehåller ringblomma, kamomill och styvmorsviol som har lugnande egenskaper och är extra vårdande för huden.

 

 

MegaFoodNäring för hud och naglar
Skin, Nails, & Hair, 60 tabletter.
Ett whole food-tillskott med mikronäringsämnen som stöttar hud, hår och naglar. Tillskottet innehåller brännässla, selen, zink pantotensyra och cryptoxanthin som är extra bra för hud och naglar, samt både tokoferoler och tokotrienoler som bidrar till att skydda hudcellerna mot oxidativ stress.

Myrra för nagelbanden Myrraolja
Eterisk Myrraolja från Akamuti.
Eterisk myrraolja har använts sedan urminnes tider för att hjälpa kroppen att läka sår av olika slag men även för att ta hand om skadad hud och eksem. Därför är oljan extra bra vid spruckna nagelband. Massera in 1-2 gånger om dagen när händer och nagelband är extra torra. Gärna på kvällen före läggdags, så att det får verka under natten.

 

LÄS OCKSÅ: Här är årets bästa ekologiska skönhetsprodukter

 

Alkaline_dr sannasGreens för fukt
Alkaline Greens 125g, Dr Sannas.
Ger kroppen basiska mineraler på ett lätt och effektivt sätt. Huden blir mindre torr och mer återfuktad när du dricker dessa basiska mineraler. Extra bra om du har torra händer med tendens till eksem. Blanda ner i din smoothie, ett glas vatten eller i en växtbaserad dryck.

Tvål för känsliga händer Rosenserien handtvål
Vegetable Soap Rose 300ml, Rosenserien.
Är dina händer känsliga och torra så prova Rosenseriens milda tvål som är baserad på naturliga vegetabiliska oljor och extrakt. Den kan användas på känslig hud och har en hög återfuktande effekt. Tvålen innehåller inget tillsatt vatten, vilket innebär att den är mycket koncentrerad, en droppe per användning räcker.

Av Johanna Bjurström

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturens apotek: Läkeörter som ger energi och vila

Hälsa

Negativ stress är inte bara en stark känsla av oro, obehag och utmattning. Det är ett fysiskt tillstånd som går att mäta, och om stressen har blivit långvarig kan den bli skadlig. Hjälp då kroppen att gå ner i varv. Många av de läkeörter som ger vila, ger dig samtidigt energi. Här är tolv örter som hjälper.

Lukttest kan ge tidig indikation på covid-19

Forskning

Visste du att förlorat luktsinnet är ett av de första symtomen på att du smittats av det nya coronaviruset? Forskare vid bland annat Karolinska Institutet hoppas på att enkla lukttester som kan utföras i hemmet kan ge en tidig indikation på om man är smittad.

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Hälsa

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

 

Gör ditt egna karantän-spa

Hud

Med mer tid hemma finns också lite extra tid att ta hand om dig själv. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du fixar ett avkopplande karantän-spa.

Gröna sköna påskrecept

Fest

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Hälsa

En vanlig vitaminbrist hos svenskar är vitamin D. Maten vi äter ger väldigt lite D-vitamin jämfört med vad solen gör under sommarhalvåret. Forskning visar att brist på D-vitamin spelar en roll i flera olika sjukdomar. Idag vet vi att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektion. I USA ställer sig man frågan om kraftig D-vitaminbrist spelar en roll i svårighetsgraden av covid-19.

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Hälsa

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger: – Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

 

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

 

Katter skänker tröst i oroliga tider

Mental hälsa

Många av oss tvingas stanna hemma, då umgås vi också mer med våra husdjur än vanligt. Katt är ett omtyckt sällskapsdjur och en färsk undersökning visar att de flesta värdesätter sina katter högt och många tycker att katten är den som ger mest tröst när de är ledsna.

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

 

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.