Kureras skönhetspanel testar tvålar

Skönhetspanelen testar: Handtvålar

Vi tvättar händerna flera gånger dagligen - något som riskerar att göra händerna torra.
Därför är det viktigt att välja en handtvål med omsorg.
Kureras skönhetspanel har testat fem varianter.

Under vintern får händerna, utöver kyla, tåla otaliga tvättar under dagen. Efter varje toalettbesök, innan och efter måltider, dagliga duschar och efter man kommer hem från jobbet. Då är det extra viktigt att använda en tvål som rengör händerna skonsamt. Och varför inte testa en fast tvål? Förutom att de har fördelen att de inte innehåller något vatten och därmed inte heller konserveringsmedel, är de också skonsammare för miljön då inga plastflaskor hamnar i soporna.
Tänk bara på att en fast tvål måste torka upp mellan varven för att fungera optimalt och att ett tvålfat med avrinning ger din tvål en längre livslängd.
Här har Kureras skönhetspanel testat fem handtvålar.

LÄS OCKSÅ: Minska smittspridning – så tvättar du händerna rätt

Dr Organic1. Dr Organic Aloe vera soap 100 g 39 kronor
Mjuk och mild tvål som doftar härligt - lite kryddigt, fräscht och grönt av rosmarin och hälsosam aloe vera. Små svarta korn ger en lätt peelande effekt, och gör att man känner sig extra ren efteråt. Löddrar ordentligt och löddret är mjukt och lite mer krämigt än de andra, men lätt att skölja bort och kan användas på hela kroppen. Lämnar huden mjuk och behaglig. Mycket prisvärd!

LÄS OCKSÅ: 5 smarta knep för vackra händer

2. Weleda Calendula Soap 100 g 69 kronorWeleda tvål
Fyrkantig brunaktig tvål med rundade sidor med en typisk Weleda-doft - en blandning av ringblomma och kamomill. Lätt att skölja av och innehåller ingredienser som är snälla för huden. Känns som om den återfuktar samtidigt som den rengör. Perfekta tvålen i förkylningstider med virus- och bakteriedödande calendula som fungerar som ett skonsamt alternativ till handsprit, extra plus för att man kan tvätta händerna med den ofta utan att den torkar ut huden. Bonus att tvålen passar den med känsligare hud och därmed även barn.

 

Handmade soap3. The Handmade Soap Grapefruit & Irish Moss Soap, 140 g 59 kronor
En kantig tvål med fräsch citrus- och grapefrukt-doft som känns väldigt äkta och “rå”, som uthuggen ur ett större block. Någon ur panelen tycker dock att kantigheten inte är lika skön mot händerna och att tvålen blir lite svår att tvåla in sig med, någon annan tycker istället att kanterna medför lite extra riv i tvätten. Snyggaste tvålen i testet när det kommer till förpackning, fin gå-bort-present till den miljömedvetne som kan få vem som helst att slänga ut pumpflaskan med flytande tvål. Man får jobba lite för att få upp löddret men när löddret väl kommer är det rejält. Rengör effektivt och fungerar exfolierande med ingredienser som karragentång och irländsk mossa. Händerna är både rena och doftar fräscht länge efteråt.

LÄS OCKSÅ: Många slarvar med handhygienen

4. Faith in Nature Lavender Hand made soap 100 g 29 kronorFaith in nature tvål
Rund, skön tvål som är behaglig att tvåla in sig med och har en klassisk doft av lavendel. Bra för barnfamiljen där tvål går åt i en snabb takt. Snygg och miljövänlig förpackning i papp. Löddrar mindre än de andra. Lämnar huden mjuk men med en lite torr känsla efteråt. Billigaste tvålen i testet, men ingen skillnad i kvalitet, därför mycket prisvärd.

Emma Noel tvål5. Emma Noël Mandeltvål 3 x 150g 165 kronor
Krämig och oljebaserad tvål som känns väldigt mild både i sin ovala form och i sitt innehåll. Doftar underbart med inslag av citron och mandel. En favorit på gästtoan, då den ovala vackra tvålen pryder sin plats på vilket handfat som helst, dessutom doftar den ljuvligt samtidigt som den är skön att tvätta sig med. Rikligt lödder och krämig. Den här tvålen känns skonsam för huden och passar bra att tvåla in hela kroppen med, och lämnar huden mjuk och med en svag doft av mandel, efter att ha löddrat ordentligt.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!