Vilken plats man har i syskonskaran verkar ha betydelse för karies hos barn.
Ju fler äldre syskon ett barn har desto högre är risken för hål i tänderna, visar en ny studie.
Om du är storasyskon eller småsyskon tycks ha betydelse för hur många hål i tänderna du får. Även hur många storasyskon du har är av vikt. Det visar resultat från en ny studie som bygger på tanddata från alla barn mellan 3-7 år i Region Stockholm under 2000-talet. Forskarna har tittat på cirka 65 000 barn, enligt DN som tagit del av studien.
LÄS OCKSÅ: Ökat sug efter fluorfri tandkräm
69 procent högre risk att utveckla karies
Och vid sju års ålder hade 22,5 procent av alla barn utvecklat karies. Efter man hade justerat för övriga riskfaktorer som till exempel kön, mammans ålder och socioekonomiska faktorer stack en faktor ut: vilken plats barnen hade i syskonskaran. Barn nummer två i syskonskaran hade i snitt 17 procent högre risk att utveckla karies, tredje barnet hade i snitt 47 procent högre risk. Det fjärde syskonet hade 69 procent högre risk att utveckla karies, jämför med sina äldre syskon.
LÄS OCKSÅ: Allt vanligare med hål i tänderna hos barn
Pojkar högre risk
Studien visar att pojkar har något högre risk att få hål i tänderna. Störst påverkan har föräldrarnas utbildningsnivå, inkomst och ursprungsland. Men även mammans ålder spelar in.
LÄS OCKSÅ: Det gör en biologisk tandläkare
Finns olika hypoteser
Studien visar också att småsyskon äter mer godis tidigare än sina äldre syskon.
– Vi ser tydligt att ordningen i syskonskaran ökar risken. Vi har inte tittat på orsaken men det finns olika hypoteser. En faktor kan vara utspädningshypotesen, att föräldrarnas tid ska delas på flera barn, föräldrarnas tid är ju ändlig, säger Annika Julihn, övertandläkare som står bakom studien, till DN.
Av redaktionen