Igår avslöjade Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur att företaget Estée Lauder, som är tätt förknippat med bröstcancerkampanjen Rosa bandet, har produkter som kan orsaka cancer och infertilitet. Och inte nog med det, skriver tidningen, skönhetsbranschen med Esteé Lauder som en av nyckelspelarna, har också genom hårt lobbyingarbete lyckats förmå EU-kommissionen att ändra sig och tillåta cancerframkallande ämnen i kosmetika.
Estée Lauder är ett av världens största sminkföretag med varumärken som till exempel Clinique, La Mer, Too Faced, Darphin, Lab series och MAC. De är också starkt förknippade med rosa bandet, den årliga kampanjen som är orsaken till att marknaden varje oktobermånad svämmar över av rosa artiklar. Rosa bandet är nämligen tätt samarbetande med just kosmetikabranschen och inte minst med branschjätten Estée Lauder.
► Läs också: Kurera debatt: ”Rosa oktober-bluffen! Gått på den?”
Nu uppdagar dock tidningen Sveriges Natur, i artikeln ”Skönhetsbranschens fula baksida”, att sminkjätten inte riktigt är så rumsrena som de vill ge sken av. Bland annat innehåller flera av företagets produkter det farliga ämnet PHMB (Polyaminopropyl Biguanide). Ämnet klassades som ett så kallat CMR-ämne så sent som i januari 2015.
Kemikalieinspektionen: Ett enda fall av exponering farligt
Så vad är ett CMR-ämne då? Jo, förkortningen står för cancerframkallande, mutagena (genotoxiska) och reproduktionstoxiska ämnen och ”har”, enligt Kemikalieisnpektionens beskrivning, ”så allvarliga egenskaper att människor inte bör exponeras för dem. Teoretiskt kan i många fall en enda exponering för en mycket låg dos (mängd) orsaka irreversibla (bestående) skador. Det kan vara ärftliga mutationer eller skador på reproduktionen (på fruktsamheten eller på utvecklingen av embryo/foster/barn) eller skador som på sikt kan utvecklas till cancer.”
De förbjudna ämnena får finnas kvar en tid till
Tidigare har CMR-ämnen förbjudits, men efter ihärdig lobbyverksamhet som kostat miljontals kronor har kosmetikaindustrin, med företaget Estée Lauder som en av huvudspelarna, lyckats förmå EU-kommissionen att ändra sig och göra en ny tolkning – som tillåter att dessa cancerframkallande, reproduktionsstörande ämnen ska få finnas kvar på marknaden ett bra tag.
Beslutet rapporterades i slutet av september 2016.
”Europas konsumenter inte längre lita på att de produkter som säljs är säkra för hälsan”, skriver Sveriges Natur. ”Det är ett stort trendbrott. Hur har det kunnat bli så här?”, skriver de vidare och presenterar sedan sin egen, faktiskt mycket sannolika, teori om hur de med hjälp av gedigen lobbying gått till väga. Läs artikeln här.
► Läs också: Kemikalier i smink och tvättmedel orsak till astma hos barn
”Väldigt dåliga nyheter – och inte acceptabelt”
EU-kommissionens nya tolkning förfärar nu flera medlemsländers myndigheter och flera olika konsument- och hälsoorganisationer.
– Det här är väldigt dåliga nyheter. Det är en stor förändring och det är inte acceptabelt, säger Elisabeth Ruffinengo från organisationen WECF, som arbetar med frågor som rör kvinnors hälsa, till Sveriges Natur.
Även det svenska Läkemedelsverket är kritiska och säger till Aftonbladet att de anser att det som står i kosmetikförordningen ska gälla och där framgår att CMR-ämnen per automatik ska vara förbjudna i kosmetika.
– Flera andra medlemsländer delar vår uppfattning, säger Josefin Backman, chef på Läkemedelsverkets avdelning för kosmetika till tidningen.
Vanligt konserveringsmedel sedan 25 år
Skönhetsbranschen verkar dock, konstigt nog, bedöma ämnet PHMB som säkert nog att användas i kosmetiska produkter. Så här skriver den svenska branschorganisationen Kosmetik- och hygienföretagen (KOHF) i ett pressmeddelande:
”PHMB har använts som konserveringsmedel i kosmetiska produkter sedan 25 år tillbaka. Det återfinns också i kosmetikalagstiftningens lista över tillåtna konserveringsmedel. Ämnet används för att konservera och därmed säkerställa till exempel rengöringsprodukter för ansiktet och hårvårdsprodukter”.
► Läs också: Risk att fostret tar skada av kemikalierna i hårfärg
Aftonbladet har tidigare rapporterat om det farliga ämnet PHMB i skönhetsprodukter. Då handlade det om varumärkena L’Oreal och L’Occitane.
Vill inte kommentera
Estée Lauder har inte velat kommentera varken Sveriges Naturs artikel eller sin lobbyverksamhet gentemot EU-kommissionen.
Finns snällare makeup
Vill man vara undvika produkter med CMR-ämnen och andra syntetiska och potentiellt hormonstörande ämnen gör man bäst i att välja ett naturligt/ekologiskt märke, som till exempel Inika, Dr Hauschka eller Annmarie Börlind.
► Läs också: Så fixar du looken steg för steg – med naturligt smink!
”Larm av den här typen väcker oro”
Iréne von Arronet är hälsopedagog specialiserad på hudvård. Hon var under 12 år informations- och utbildningschef inom hälsobranschen, har under nio år varit ordförande för hudvårdsgruppen inom branschorganisationen Svensk Egenvård samt är en av grundarna till branschorganisationen NOC (Natural Organic cosmtics Association). Nu är hon verksam med Annemarie Börlinds ekohudvård, dermatologisk specialhudvård i Sverige och Norge.
– Larm av den här typen väcker alltid mycket oro hos konsumenter och ger naturligtvis stora rubriker. Det gäller ett konserveringsmedel som heter PHMB och är klassat som CMR, som står för cancer, mutagent och reproduktionsstörande. L´Oréal, L-Occitane och Estée Lauder är de varumärken som nämns i artikeln, säger Iréne som också är hudvårdsexpert i Kureras expertpanel, dit läsarna kan vända sig med sina frågor.
CMR ryms inte inom någon eko-certifiering
– Jag tycker att ämnen som är klassade som CMR inte har att göra, varken i mat, hudvård eller smink. Vi har inte sådana substanser i Annemarie Börlind, eller i naturlig/ekologisk hudvård. De ryms inte inom någon eko-certifiering, säger hon till Kurera.
► Läs också: Hormonstörande ämnen kostar EU 157 miljarder euro om året
Förr hade vi bly och arsenik i makeup
Forna tiders smink baserades ofta på bly och arsenik som blekande medel, vätesuperoxid som blondering med mera, berättar hon vidare.
– Så vi har genom tiderna använt mycket hälsovådliga ingredienser i skönhetens namn. Men idag vet vi bättre. EU-kommissionen borde definitivt veta bättre och gå på den information som finns och inte vika ner sig för skönhetsindustrin.
”Naturlig, ekologisk hudvård att föredra”
Är man rädd om hälsan och miljön är naturlig, ekologisk hudvård att föredra, menar hon.
– Även om man inte kan säga att allt som är naturligt är ofarligt heller. De kan till exempel i vissa fall ge allergi. Men största delen av de råvaror som finns i naturliga produkter är baserade på samma råvaror som den mat vi äter. I Börlinds smink till exempel används huvudsakligen olika sorters mineralpigment för färger, eller godkända livsmedelsfärger om man av etiska skäl vill undvika de naturliga färgämnen som kommer från döda djur, till exempel karmin som utvinns ur döda löss.
► Läs också: Läkemedelsverket: ”Färgämnen i kosmetika behöver ses över”
CMR även vanliga i parfymer och dofter
Sedan ska man känna till att CMR-ämnen även är mycket vanligt förekommande i olika parfymer och doftförstärkare, berättar Iréne.
– Där används de för att boosta doften så att den doftar mer och längre. Så det är på sin plats att uppmana till lite sans och balans också, att man ska tänka sig för om man dränker in sig i olika ”fina parfymmärken”.
”Ett lotteri med vår hälsa”
Lillemor Svensson, P and L Cosmetics ansvariga distributör för det ekologiska sminkmärket INIKA Organic, resonerar så här:
– Varje dag ser vi kosmetikaföretag som använder kemikalier som kan vara skadliga för både miljön och människan. Ämnen som påverkar våra sjöar och hav, levande organismer och som kan vara både hormonstörande och cancerogena. Det pågår ett lotteri med vår hälsa, säger hon.
En cocktaileffekt
Hon påtalar också fenomenet många glömmer, de förmodade riskerna av det som kallas cocktaileffekten.
– I reportaget visar man att vissa ämnen är okej om produkten innehåller en maxprocent. Problemet är att vi använder många olika skönhetsprodukter varje dag, där flera produkter innehåller kemikalier som kan vara tvivelaktiga. Det leder till en mycket högre exponering av ämnet och även till en cocktaileffekt – en blandning av massa olika kemikalier som var och en är okej enligt branschen, men som tillsammans kan skapa förödande effekter.
► Läs också: Ekologiska och veganska läppstift – en trend på uppåtgående
”Smink är kul och ska vara säkert att använda”
För oss på INIKA är det oerhört viktigt att skapa naturliga och rena produkter, produkter som inte innehåller potentiellt skadliga ämnen för varken människa eller miljö. Det är också viktigt att kunden ska känna sig trygg med att vårt varumärke håller vad det lovar och vi är därför ett av världens mest certifierade varumärken. Produkterna är hundra procent naturliga, ekologiska, veganska, etiskt framställda, vilket är en grundförutsättning för att bygga vår gemensamma framtid. Smink är kul och ska vara säkert att använda.
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
5 populära produkter som innehåller det cancerogena PHMB:
Det framgår inte på Estée Lauders produkter hur mycket av det cancerframkallande polyaminopropyl biguanide (PHMB) som ingår i produkterna. Men man kan lätt se om ämnet finns med.
✓ Estée Lauder – Double wear Zero smudge lengthening mascara
✓ Clinique – Even better makeup SPF 15
✓ Clinique – Redness solutions makeup SPF 15
✓ Clinique – Repairwear Laser focus all-smooth makeup SPF 15
✓ Clinique – Beyond perfecting foundation + concealer
Källa: beautypedia.com, esteelauder.com /Aftonbladet