Det bör införas gränsvärden för smittämnen i alla livsmedel.
Det föreslår nu smittskyddsläkare efter ett drygt års problematik med campylobacter från färsk kyckling.
Även Livsmedelsverket får sig en känga.
– Vi smittskyddsläkare anser att Livsmedelsverket nog skulle kunna göra mer med den lagstiftning som finns, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo till TT.
Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo från Region Gävleborg gick tidigare i år ut och varnade för färsk kyckling, som han pekade ut som orsaken till den ovanligt höga smittograden av campylobacter.
Nu tar han sig återigen ton och denna gång förespråkar han ett förbud för kyckling och andra livsmedel som riskerar att smitta människor, rapporterar TT, enligt det kommersiella branschnätverket Food Supply.
► Läs också: Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”
”Livsmedelsverket skulle kunna göra mer”
I nuläget är campylobacter inte reglerat i lagstiftningen trots att andra likvärdiga sjukdomar är det, som till exempel salmonella – en smitta som Signar Mäkitalo likställer med campylobacter.
– Vi smittskyddsläkare anser att Livsmedelsverket nog skulle kunna göra mer med den lagstiftning som finns, men det är inte vår sak att tolka livsmedelslagen, säger Signar Mäkitalo till nyhetsbyrån.
Önskar en lagändring
Såväl producenter som myndigheter har under en längre period haft som prio att försöka få ner förekomsten av campylobacter – men även om den senaste rapporten visar på en minskning av antalet sjukdomsfall är antalet drabbade fortfarande ovanligt högt.
Av den anledningen säger sig nu smittskyddsläkaren vilja få till en lagändring. Han vill att lagen ska ändras genom ett införande av gränsvärde för smittämnen i livsmedel. Om gränsvärdet passeras ska myndigheterna kunna förbjuda producenter att sälja livsmedlet, lyder Signar Mäkitalos förslag.
Men för att kunna ändra i lagen bör först en rimlig nivå för smittämnen sättas, menar han.
Provtagning visade att bakterierna går att undvika
I mars utförde Livsmedelsverket en provtagning på kycklingproducenternas produkter. Då visade sig den största producenten Kronfågel var sämst medan kyckling från vissa producenter inte alls uppvisade ett innehåll av campylobacter. Att döma av den provtagningen går alltså campylobacter att undvika, skriver Food Supply.
► Läs också: Kycklingbakterierna fortfarande kvar – trots flera åtgärder
”Med stor sannolikhet handlar det om god hygien”
Signar Mäkitalo har sina teorier:
– Med stor sannolikhet handlar det om ordning och reda och en god hygien. Om man har det minskar risken avsevärt för smitta. Det är mycket möjligt att industrin tar ett helhetsgrepp, men det är inget man lyckats redovisa i så fall, säger han till TT.
Av Isabelle G Hedander
Källa: Food Supply
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!