Kycklingar pickar utomhus

Jordbruksverket censurerade orsak bakom utbrott av kycklingsmitta

Fakta

Campylobacter är en vanlig bakterie över hela världen och den finns hos både djur och människor. Campylobacterinfektion är sålunda en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människor.

Vad orsakar campylobacterinfektion och hur sprids den?
Det finns flera olika campylobacterarter, varav några orsakar mag- och tarmsymtom hos människor. Det gäller framför allt Campylobacter jejuni och Campylobacter coli. Förutom hos människor förekommer campylobacter också hos många olika djurarter, till exempel fåglar, grisar, nötkreatur, hundar och katter.

Bakterien är framför allt anpassad till miljön i tarmarna hos fågel. Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur, och sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och då framför allt fjäderfä. Bakterien tillväxer inte i de flesta födoämnen, och det krävs bara lite av smittämnet för att orsaka sjukdom.

Tiden för bärarskap är normalt omkring tre veckor. Längre bärarskap är ovanligt i Sverige. Det är ovanligt med smitta från person till person men förekommer, speciellt kring spädbarn med diarré.  Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.

Symtom och komplikationer
De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodtillblandad, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär (reaktiv artrit).

Diagnostik och behandling
Diagnos ställs genom att bakterierna påvisas i avföring med odling eller molekylärbiologiska metoder. Normalt behövs ingen antibiotikabehandling, men en del patienter behöver vätskeersättning.

Förebyggande åtgärder
Livsmedel som kan tänkas innehålla campylobacter är framför allt färsk kyckling och annan matfågel, som behöver tillagas så att hela köttet uppnår minst 65 °C. Bakterien kan även finnas i andra köttslag. Vid hantering av risklivsmedel är det viktigt med god livsmedelshygien då campylobacter kan föras över från livsmedlet till köksredskap, skärbrädor etcetera. Man bör inte dricka orenat vatten eftersom det kan vara smittförande.

Flugor har föreslagits kunna sprida smittan. Därför är det klokt att täcka över mat som står framme.

Opastöriserad mjölk bör också undvikas.
Det finns inget vaccin mot sjukdomen.

Åtgärder vid inträffade fall eller utbrott
Campylobacterinfektion är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig sjukdom och en smittspårningspliktig sjukdom alla inträffade fall ska anmälas till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.

Misstänkta utbrott från vatten och livsmedel ska meddelas till miljökontoret eller motsvarande i kommunen.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Under 2016 registrerades närmare 7 000 sjukdomsfall orsakade campylobacter, som i sin tur är kopplade till en ökad konsumtion av färsk kyckling.
En av anledningarna till ökningen av campylobacter är en bristande hygien hos uppfödare, enligt uppgifter från Svensk Fågel.
– Utgå från att all färsk kyckling kan innehålla campylobacter, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Smittskyddsläkare bedömer utbrottet som allvarligt och är frustrerade över att svenska myndigheter inte vidtagit åtgärder för att stoppa smittan, däremot agerat för att mörka det verkliga läget.

Campylobacter är en vanlig bakterie över hela världen och den finns hos både djur och människor. Campylobacterinfektion är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människor. Enligt Folkhälsomyndigheten har de senaste åren omkring 10 000 fall rapporterats i Sverige. Av dessa har drygt hälften smittats i Sverige medan övriga är utlandsresenärer.
Men nu har Sverige drabbats av ett utbrott av campylobacterinfektion, vilken ska komma från kyckling.

Läs också: Rekordmånga sjuka av bakterier i kyckling

 

Ökningen beror på ökad konsumtion av färsk kyckling – och bristande hygien hos uppfödare
Den senaste tiden har sjukdomsfallen eskalerat i antal. Bara under förra året registrerades ungefär 6 900 sjukdomsfall orsakade campylobacter, som i sin tur är kopplade till en ökad konsumtion av färsk kyckling.
Anders Tegnell är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Han berättar för P4 Kronoberg att Folkhälsomyndigheten, via branschorganisationen Svensk Fågel, tagit del av en av anledningarna till ökningen av campylobacter – en bristande hygien hos uppfödare.
– Den information vi fått från Svensk Fågel är att de tyvärr har upptäckt att rutinerna kring att göra rent fågelburarna inte har varit så bra, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiologen: ”Utgå från att all färsk kyckling kan innehålla campylobacter”
Nu ska hygienproblemen vara åtgärdade, rapporterar det kommersiella branschnätverket Food Supply, men Folkhälsomyndigheten ser fortfarande inte att sjukdomsfallen orsakade av campylobacter minskar.
– Än så länge måste vi nog fortsätta utgå från att all färsk kyckling vi köper kan innehålla campylobacter, säger Anders Tegnell.

► Läs också: Lista: Olika sätt att vara ”vego”

Smittskyddsläkare bedömer utbrottet som allvarligt
Nyhetsbyrån TT har kontaktat en stor del av landets smittskyddsläkare, vilka alla bedömer utbrottet som allvarligt. Enligt TT är flera av läkarna som de varit i kontakt med frustrerade över att varken Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Livsmedelsverket eller Statens veterinärmedicinska anstalt påbörjat några speciella åtgärder för att stoppa smittan.

Frustrerade över myndigheternas passivitet
Peter Iveroth är smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.
– Vi har inga andra smittsamma tarmsjukdomar där vi accepterar att över 5 000 personer smittas i Sverige av en känd smittkälla utan att vi gör något åt det, säger han till TT.

Jordbruksverket mörkar och censurerar
I en mejlkonversation mellan Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten inför utskicket av ett gemensamt pressmeddelande, som TT tagit del av, skriver en anställd på Jordbruksverket bland annat: ”Vi vill inte att människor blir skräckslagna och slutar äta svensk kyckling. Särskilt inte med bakgrund av livsmedelsstrategin som presenterades igår.”
Dessutom, skriver Food Supply, ska Jordbruksverkets avdelningschef Ingrid Eilertz ha censurerat ett citat från statsepidemiologen Anders Tegnell, där denne påpekar att ”allt talar för att det är färsk svensk kyckling” som orsaken till antalet ökade smittfall.
Enligt TT har man kontaktat Ingrid Eilertz utan att få ett svar.

► Läs också: Klorkyckling väcker skräck i Sverige

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Campylobacter är en vanlig bakterie över hela världen och den finns hos både djur och människor. Campylobacterinfektion är sålunda en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människor.

Vad orsakar campylobacterinfektion och hur sprids den?
Det finns flera olika campylobacterarter, varav några orsakar mag- och tarmsymtom hos människor. Det gäller framför allt Campylobacter jejuni och Campylobacter coli. Förutom hos människor förekommer campylobacter också hos många olika djurarter, till exempel fåglar, grisar, nötkreatur, hundar och katter.

Bakterien är framför allt anpassad till miljön i tarmarna hos fågel. Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur, och sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och då framför allt fjäderfä. Bakterien tillväxer inte i de flesta födoämnen, och det krävs bara lite av smittämnet för att orsaka sjukdom.

Tiden för bärarskap är normalt omkring tre veckor. Längre bärarskap är ovanligt i Sverige. Det är ovanligt med smitta från person till person men förekommer, speciellt kring spädbarn med diarré.  Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.

Symtom och komplikationer
De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodtillblandad, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär (reaktiv artrit).

Diagnostik och behandling
Diagnos ställs genom att bakterierna påvisas i avföring med odling eller molekylärbiologiska metoder. Normalt behövs ingen antibiotikabehandling, men en del patienter behöver vätskeersättning.

Förebyggande åtgärder
Livsmedel som kan tänkas innehålla campylobacter är framför allt färsk kyckling och annan matfågel, som behöver tillagas så att hela köttet uppnår minst 65 °C. Bakterien kan även finnas i andra köttslag. Vid hantering av risklivsmedel är det viktigt med god livsmedelshygien då campylobacter kan föras över från livsmedlet till köksredskap, skärbrädor etcetera. Man bör inte dricka orenat vatten eftersom det kan vara smittförande.

Flugor har föreslagits kunna sprida smittan. Därför är det klokt att täcka över mat som står framme.

Opastöriserad mjölk bör också undvikas.
Det finns inget vaccin mot sjukdomen.

Åtgärder vid inträffade fall eller utbrott
Campylobacterinfektion är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig sjukdom och en smittspårningspliktig sjukdom alla inträffade fall ska anmälas till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.

Misstänkta utbrott från vatten och livsmedel ska meddelas till miljökontoret eller motsvarande i kommunen.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

dr michael greger

Dr Michael Greger: ”Vad vi äter är en fråga om liv och död”

Intervju

Växtbaserat bara ökar i popularitet, företag som Oatly utmanar mjölkjättarna och skakar vår syn på mat i grundvalarna och på Hemköp har de vegetariska alternativen smugit sig ända ned i köttdisken. Men hur hälsosamt är det egentligen? Det beror förstås på vem man frågar. Kurera fick en pratstund med en av rörelsens främsta förespråkare – för det är nog korrekt att kalla det en rörelse – den amerikanska läkaren Michael Greger som med sin populära sajt Nutritional facts och boken ”Konsten att inte dö” når miljontals läsare världen över när han var på besök i Stockholm.

blodgrupp B

Blodgrupp B – Allätaren

Kost

Personer med blodgrupp B mår bra av att äta lite av varje och är den enda blodgruppen som faktiskt mår bra av mjölkprodukter. En blodgruppsanpassad diet anses främja kroppens naturliga genetik och bidra till god hälsa och naturlig viktminskning. Därför bör vi anpassa kosten efter sin blodgrupp menar kostrådgivaren Ulrika Davidsson.

blodgrupp AB

Blodgrupp AB – Nutidsmänniskan

Kost

Ulrika Davidsson, kostrådgivare och expert på Kurera, är förespråkare för blodgruppsdieten. Genom att äta en kost anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppen naturliga och genetiska balans. Bland den nyaste men också ovanligaste blodgruppen finns AB. Bäst mår Grupp AB av att äta en vegetarisk bas med ett litet intag av kött och mejeriprodukter. 

7_goda_skal_att_ata_en_morot

7 goda skäl till att äta en morot

Kost

För att galla och blodsockret ska fungera optimalt ska man helst äta flera mindre måltider om dagen. Tre lite större mål om dagen och gärna två till tre mindre mål däremellan. Johanna Bjurström, näringsterapeut  inom funktionsmedicin och mikronäring, tipsar om det bästa mellanmålet. En morot - näringsrik och lätt att ha med sig i väskan.

blodgrupp 0

Blodgrupp 0 – Jägaren

Kost

Den äldsta och ursprungliga blodgruppen är blodgrupp O. Den härstammar från tiden då människorna levde som samlare och jägare. För att vara i genetisk balans bör den som tillhör blodgrupp O äta en kost som är rik på animaliskt protein och bladgrönsaker och utesluta mejerier och sädesslag. Ulrika Davidsson kostrådgivare och expert på Kurera rekommenderar en blodgruppsanpassad kost för god hälsa och naturlig viktminskning.

blodgrupp A

Blodgrupp A – Vegetarianen

Kost

Enligt blodgruppsdieten mår personer med blodgrupp A bra av att äta en övergripande vegetarisk kost och undvika mjölkprodukter. Ulrika Davidsson är kostrådgivare och expert på Kurera och förespråkar en blodgruppsanpassad diet för att uppnå god hälsa och en naturlig viktminskning.

Man pekar man håller upp handen

Stressexperten: ”Säg nej!”

Mental hälsa

Stressexperten Karin Isberg har skrivit boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del elva tar Karin upp vikten av att säga nej.

blodgrupp

Må bättre med en blodgruppsanpassad kost

Kost

Olika människor mår bra av olika sorters mat. En anledning kan vara våra olika blodgruppstillhörigheter. Genom att äta en kost som är anpassad efter sin blodgrupp kan man återställa kroppens naturliga och genetiska balans, skriver Kureras expert, kostrådgivaren Ulrika Davidsson i en serie om blodgruppsdieten.

helena nyblom lakarens guide till den naturliga supermaten

Doktorn ordinerar naturlig supermat

Intervju

Helena Nyblom tillhör de läkare som tar matens inverkan på hälsan på allvar. Utöver sina läkarutbildningar har hon även förkovrat sig i livsstilsmedicin och förebyggande medicin. Tidigare arbetade Helena bland annat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, numera är Helena bosatt i Norge och ägnar sig idag främst åt att föreläsa om kost och hälsa.

stora_pepp_boken carina sunding marie tthorslund

Förändring med glimten i ögat

Intervju

Nätverket 4Good startades av Carina Sunding, Marie Thorslund och två tjejer till. Det växte fram ur en längtan om ett annat sätt att leva och arbeta efter mammaledigheten, så här 13 år och mängder av inspirationsresor och peppande evenemangskvällar senare släpper de så sin första bok – "Stora peppboken".



cecilia davidsson

Cecilia lagar magar med hemsnickrad makrobiotik

Hälsoprofilerna berättar

Cecilia Davidsson är utbildad näringsterapeut och kock och håller bland annat kurser i hälsosam matlagning. Cecilia har en gediget CV när det kommer till mat och har ansvarat för menyerna på flera uppskattade restauranger med hälsoprofil. Hon har även skrivit böckerna ”Yogamat” och ”Hälsosam mat för en friskare mage”. 

kvinna och man i lotusställning i solnedgång

8 anledningar att äta ashwagandha

Naturlig hälsa

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den  använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att effekten är ett resultat av att örten påverkar stresshormonet kortisol. Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper – allt enligt ny forskning.  

karin isberg

Stressexperten: ”Låt saker hända”

Mental hälsa

Att försöka forcera fram resultat eller tvinga till dig någons kärlek eller uppskattning är sällan särskilt lyckat. Att göra sitt, kliva tillbaka och låta saker utvecklas i sin egen takt kan vara en utmaning för många av oss. Tålamod är många gånger det som saknas när vi blir stressade över något, berättar stressexperten Karin Isberg i del 10 av Kureras artikelserie om stress.

barn dricker mjolk

Havremjölksproducent kräver granskning av EU-stöd

Eko/miljö

Havremjölkproducenten Oatly drar sig inte för att gå i klinch med tunga institutioner. Tidigare har de stridit för rätten att kalla sin dryck för mjölk - en strid de förlorade. Kanske fick de blodad tand för nu ger de sig på EU och det stöd som betalas ut till mjölk till skolbarn, då de anser stödet förlegat och att det snedvrider konkurrensen på bekostnad av miljön.