Annons
Annons

Jordbruksverket censurerade orsak bakom utbrott av kycklingsmitta

Under 2016 registrerades närmare 7 000 sjukdomsfall orsakade campylobacter, som i sin tur är kopplade till en ökad konsumtion av färsk kyckling. En av anledningarna till ökningen av campylobacter är en bristande hygien hos uppfödare, enligt uppgifter från Svensk Fågel. "Utgå från att all färsk kyckling kan innehålla campylobacter", säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Smittskyddsläkare bedömer utbrottet som allvarligt och är frustrerade över att svenska myndigheter inte vidtagit åtgärder för att stoppa smittan, däremot agerat för att mörka det verkliga läget.

Redaktionen

28 februari, 2017
Jordbruksverket censurerade orsak bakom utbrott av kycklingsmitta
Dela inlägget

Under 2016 registrerades närmare 7 000 sjukdomsfall orsakade campylobacter, som i sin tur är kopplade till en ökad konsumtion av färsk kyckling.
En av anledningarna till ökningen av campylobacter är en bristande hygien hos uppfödare, enligt uppgifter från Svensk Fågel.
– Utgå från att all färsk kyckling kan innehålla campylobacter, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Smittskyddsläkare bedömer utbrottet som allvarligt och är frustrerade över att svenska myndigheter inte vidtagit åtgärder för att stoppa smittan, däremot agerat för att mörka det verkliga läget.

Campylobacter är en vanlig bakterie över hela världen och den finns hos både djur och människor. Campylobacterinfektion är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människor. Enligt Folkhälsomyndigheten har de senaste åren omkring 10 000 fall rapporterats i Sverige. Av dessa har drygt hälften smittats i Sverige medan övriga är utlandsresenärer.
Men nu har Sverige drabbats av ett utbrott av campylobacterinfektion, vilken ska komma från kyckling.

Läs också: Rekordmånga sjuka av bakterier i kyckling

Ökningen beror på ökad konsumtion av färsk kyckling – och bristande hygien hos uppfödare
Den senaste tiden har sjukdomsfallen eskalerat i antal. Bara under förra året registrerades ungefär 6 900 sjukdomsfall orsakade campylobacter, som i sin tur är kopplade till en ökad konsumtion av färsk kyckling.
Anders Tegnell är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Han berättar för P4 Kronoberg att Folkhälsomyndigheten, via branschorganisationen Svensk Fågel, tagit del av en av anledningarna till ökningen av campylobacter – en bristande hygien hos uppfödare.
– Den information vi fått från Svensk Fågel är att de tyvärr har upptäckt att rutinerna kring att göra rent fågelburarna inte har varit så bra, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiologen: ”Utgå från att all färsk kyckling kan innehålla campylobacter”
Nu ska hygienproblemen vara åtgärdade, rapporterar det kommersiella branschnätverket Food Supply, men Folkhälsomyndigheten ser fortfarande inte att sjukdomsfallen orsakade av campylobacter minskar.
– Än så länge måste vi nog fortsätta utgå från att all färsk kyckling vi köper kan innehålla campylobacter, säger Anders Tegnell.

Läs också: Lista: Olika sätt att vara ”vego”

Smittskyddsläkare bedömer utbrottet som allvarligt
Nyhetsbyrån TT har kontaktat en stor del av landets smittskyddsläkare, vilka alla bedömer utbrottet som allvarligt. Enligt TT är flera av läkarna som de varit i kontakt med frustrerade över att varken Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Livsmedelsverket eller Statens veterinärmedicinska anstalt påbörjat några speciella åtgärder för att stoppa smittan.

Frustrerade över myndigheternas passivitet
Peter Iveroth är smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.
– Vi har inga andra smittsamma tarmsjukdomar där vi accepterar att över 5 000 personer smittas i Sverige av en känd smittkälla utan att vi gör något åt det, säger han till TT.

Jordbruksverket mörkar och censurerar
I en mejlkonversation mellan Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten inför utskicket av ett gemensamt pressmeddelande, som TT tagit del av, skriver en anställd på Jordbruksverket bland annat: ”Vi vill inte att människor blir skräckslagna och slutar äta svensk kyckling. Särskilt inte med bakgrund av livsmedelsstrategin som presenterades igår.”
Dessutom, skriver Food Supply, ska Jordbruksverkets avdelningschef Ingrid Eilertz ha censurerat ett citat från statsepidemiologen Anders Tegnell, där denne påpekar att ”allt talar för att det är färsk svensk kyckling” som orsaken till antalet ökade smittfall.
Enligt TT har man kontaktat Ingrid Eilertz utan att få ett svar.

Läs också: Klorkyckling väcker skräck i Sverige

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Campylobacter är en vanlig bakterie över hela världen och den finns hos både djur och människor. Campylobacterinfektion är sålunda en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människor.

Vad orsakar campylobacterinfektion och hur sprids den?
Det finns flera olika campylobacterarter, varav några orsakar mag- och tarmsymtom hos människor. Det gäller framför allt Campylobacter jejuni och Campylobacter coli. Förutom hos människor förekommer campylobacter också hos många olika djurarter, till exempel fåglar, grisar, nötkreatur, hundar och katter.

Bakterien är framför allt anpassad till miljön i tarmarna hos fågel. Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur, och sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och då framför allt fjäderfä. Bakterien tillväxer inte i de flesta födoämnen, och det krävs bara lite av smittämnet för att orsaka sjukdom.

Tiden för bärarskap är normalt omkring tre veckor. Längre bärarskap är ovanligt i Sverige. Det är ovanligt med smitta från person till person men förekommer, speciellt kring spädbarn med diarré. Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.

Symtom och komplikationer
De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodtillblandad, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär (reaktiv artrit).

Diagnostik och behandling
Diagnos ställs genom att bakterierna påvisas i avföring med odling eller molekylärbiologiska metoder. Normalt behövs ingen antibiotikabehandling, men en del patienter behöver vätskeersättning.

Förebyggande åtgärder
Livsmedel som kan tänkas innehålla campylobacter är framför allt färsk kyckling och annan matfågel, som behöver tillagas så att hela köttet uppnår minst 65 °C. Bakterien kan även finnas i andra köttslag. Vid hantering av risklivsmedel är det viktigt med god livsmedelshygien då campylobacter kan föras över från livsmedlet till köksredskap, skärbrädor etcetera. Man bör inte dricka orenat vatten eftersom det kan vara smittförande.

Flugor har föreslagits kunna sprida smittan. Därför är det klokt att täcka över mat som står framme.

Opastöriserad mjölk bör också undvikas.
Det finns inget vaccin mot sjukdomen.

Åtgärder vid inträffade fall eller utbrott
Campylobacterinfektion är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig sjukdom och en smittspårningspliktig sjukdom alla inträffade fall ska anmälas till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.

Misstänkta utbrott från vatten och livsmedel ska meddelas till miljökontoret eller motsvarande i kommunen.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons
Annons