Kycklingar pickar utomhus

Jordbruksverket censurerade orsak bakom utbrott av kycklingsmitta

Fakta

Campylobacter är en vanlig bakterie över hela världen och den finns hos både djur och människor. Campylobacterinfektion är sålunda en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människor.

Vad orsakar campylobacterinfektion och hur sprids den?
Det finns flera olika campylobacterarter, varav några orsakar mag- och tarmsymtom hos människor. Det gäller framför allt Campylobacter jejuni och Campylobacter coli. Förutom hos människor förekommer campylobacter också hos många olika djurarter, till exempel fåglar, grisar, nötkreatur, hundar och katter.

Bakterien är framför allt anpassad till miljön i tarmarna hos fågel. Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur, och sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och då framför allt fjäderfä. Bakterien tillväxer inte i de flesta födoämnen, och det krävs bara lite av smittämnet för att orsaka sjukdom.

Tiden för bärarskap är normalt omkring tre veckor. Längre bärarskap är ovanligt i Sverige. Det är ovanligt med smitta från person till person men förekommer, speciellt kring spädbarn med diarré.  Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.

Symtom och komplikationer
De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodtillblandad, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär (reaktiv artrit).

Diagnostik och behandling
Diagnos ställs genom att bakterierna påvisas i avföring med odling eller molekylärbiologiska metoder. Normalt behövs ingen antibiotikabehandling, men en del patienter behöver vätskeersättning.

Förebyggande åtgärder
Livsmedel som kan tänkas innehålla campylobacter är framför allt färsk kyckling och annan matfågel, som behöver tillagas så att hela köttet uppnår minst 65 °C. Bakterien kan även finnas i andra köttslag. Vid hantering av risklivsmedel är det viktigt med god livsmedelshygien då campylobacter kan föras över från livsmedlet till köksredskap, skärbrädor etcetera. Man bör inte dricka orenat vatten eftersom det kan vara smittförande.

Flugor har föreslagits kunna sprida smittan. Därför är det klokt att täcka över mat som står framme.

Opastöriserad mjölk bör också undvikas.
Det finns inget vaccin mot sjukdomen.

Åtgärder vid inträffade fall eller utbrott
Campylobacterinfektion är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig sjukdom och en smittspårningspliktig sjukdom alla inträffade fall ska anmälas till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.

Misstänkta utbrott från vatten och livsmedel ska meddelas till miljökontoret eller motsvarande i kommunen.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Under 2016 registrerades närmare 7 000 sjukdomsfall orsakade campylobacter, som i sin tur är kopplade till en ökad konsumtion av färsk kyckling.
En av anledningarna till ökningen av campylobacter är en bristande hygien hos uppfödare, enligt uppgifter från Svensk Fågel.
– Utgå från att all färsk kyckling kan innehålla campylobacter, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Smittskyddsläkare bedömer utbrottet som allvarligt och är frustrerade över att svenska myndigheter inte vidtagit åtgärder för att stoppa smittan, däremot agerat för att mörka det verkliga läget.

Campylobacter är en vanlig bakterie över hela världen och den finns hos både djur och människor. Campylobacterinfektion är en sjukdom som kan överföras mellan djur och människor. Enligt Folkhälsomyndigheten har de senaste åren omkring 10 000 fall rapporterats i Sverige. Av dessa har drygt hälften smittats i Sverige medan övriga är utlandsresenärer.
Men nu har Sverige drabbats av ett utbrott av campylobacterinfektion, vilken ska komma från kyckling.

Läs också: Rekordmånga sjuka av bakterier i kyckling

 

Ökningen beror på ökad konsumtion av färsk kyckling – och bristande hygien hos uppfödare
Den senaste tiden har sjukdomsfallen eskalerat i antal. Bara under förra året registrerades ungefär 6 900 sjukdomsfall orsakade campylobacter, som i sin tur är kopplade till en ökad konsumtion av färsk kyckling.
Anders Tegnell är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Han berättar för P4 Kronoberg att Folkhälsomyndigheten, via branschorganisationen Svensk Fågel, tagit del av en av anledningarna till ökningen av campylobacter – en bristande hygien hos uppfödare.
– Den information vi fått från Svensk Fågel är att de tyvärr har upptäckt att rutinerna kring att göra rent fågelburarna inte har varit så bra, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiologen: ”Utgå från att all färsk kyckling kan innehålla campylobacter”
Nu ska hygienproblemen vara åtgärdade, rapporterar det kommersiella branschnätverket Food Supply, men Folkhälsomyndigheten ser fortfarande inte att sjukdomsfallen orsakade av campylobacter minskar.
– Än så länge måste vi nog fortsätta utgå från att all färsk kyckling vi köper kan innehålla campylobacter, säger Anders Tegnell.

► Läs också: Lista: Olika sätt att vara ”vego”

Smittskyddsläkare bedömer utbrottet som allvarligt
Nyhetsbyrån TT har kontaktat en stor del av landets smittskyddsläkare, vilka alla bedömer utbrottet som allvarligt. Enligt TT är flera av läkarna som de varit i kontakt med frustrerade över att varken Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Livsmedelsverket eller Statens veterinärmedicinska anstalt påbörjat några speciella åtgärder för att stoppa smittan.

Frustrerade över myndigheternas passivitet
Peter Iveroth är smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.
– Vi har inga andra smittsamma tarmsjukdomar där vi accepterar att över 5 000 personer smittas i Sverige av en känd smittkälla utan att vi gör något åt det, säger han till TT.

Jordbruksverket mörkar och censurerar
I en mejlkonversation mellan Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten inför utskicket av ett gemensamt pressmeddelande, som TT tagit del av, skriver en anställd på Jordbruksverket bland annat: ”Vi vill inte att människor blir skräckslagna och slutar äta svensk kyckling. Särskilt inte med bakgrund av livsmedelsstrategin som presenterades igår.”
Dessutom, skriver Food Supply, ska Jordbruksverkets avdelningschef Ingrid Eilertz ha censurerat ett citat från statsepidemiologen Anders Tegnell, där denne påpekar att ”allt talar för att det är färsk svensk kyckling” som orsaken till antalet ökade smittfall.
Enligt TT har man kontaktat Ingrid Eilertz utan att få ett svar.

► Läs också: Klorkyckling väcker skräck i Sverige

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Campylobacter är en vanlig bakterie över hela världen och den finns hos både djur och människor. Campylobacterinfektion är sålunda en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människor.

Vad orsakar campylobacterinfektion och hur sprids den?
Det finns flera olika campylobacterarter, varav några orsakar mag- och tarmsymtom hos människor. Det gäller framför allt Campylobacter jejuni och Campylobacter coli. Förutom hos människor förekommer campylobacter också hos många olika djurarter, till exempel fåglar, grisar, nötkreatur, hundar och katter.

Bakterien är framför allt anpassad till miljön i tarmarna hos fågel. Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur, och sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och då framför allt fjäderfä. Bakterien tillväxer inte i de flesta födoämnen, och det krävs bara lite av smittämnet för att orsaka sjukdom.

Tiden för bärarskap är normalt omkring tre veckor. Längre bärarskap är ovanligt i Sverige. Det är ovanligt med smitta från person till person men förekommer, speciellt kring spädbarn med diarré.  Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.

Symtom och komplikationer
De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodtillblandad, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär (reaktiv artrit).

Diagnostik och behandling
Diagnos ställs genom att bakterierna påvisas i avföring med odling eller molekylärbiologiska metoder. Normalt behövs ingen antibiotikabehandling, men en del patienter behöver vätskeersättning.

Förebyggande åtgärder
Livsmedel som kan tänkas innehålla campylobacter är framför allt färsk kyckling och annan matfågel, som behöver tillagas så att hela köttet uppnår minst 65 °C. Bakterien kan även finnas i andra köttslag. Vid hantering av risklivsmedel är det viktigt med god livsmedelshygien då campylobacter kan föras över från livsmedlet till köksredskap, skärbrädor etcetera. Man bör inte dricka orenat vatten eftersom det kan vara smittförande.

Flugor har föreslagits kunna sprida smittan. Därför är det klokt att täcka över mat som står framme.

Opastöriserad mjölk bör också undvikas.
Det finns inget vaccin mot sjukdomen.

Åtgärder vid inträffade fall eller utbrott
Campylobacterinfektion är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig sjukdom och en smittspårningspliktig sjukdom alla inträffade fall ska anmälas till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.

Misstänkta utbrott från vatten och livsmedel ska meddelas till miljökontoret eller motsvarande i kommunen.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

socker och vitt bröd

Studie: Fiberfattig kost bakom flera sjukdomar

Forskning

Ät det dina goda tarmbakterier gillar! Det är nämligen ett av de bästa sätten att ta hand om sin hälsa enligt en ny studie. En viktig näringskälla är kostfibrer. Mängden fibrer i kosten påverkar allt från viktökning och blodsocker till insulinkänslighet och påverkar dessutom hälsotillståndet i tjocktarmen.

echinaforce_nar_forkylningen_slar_till

Ekologisk echinacea när förkylningen slår till

Förkylning

Ulla-Carin Hartman Blom driver hälsobutik i Kungsbacka. Hon har jobbat med egenvård i drygt 30 år och har testat det mesta bland kosttillskott och växtbaserade läkemedel. Hon möter många människor varje dag och när förkylningssäsongen drar igång finns det bara en sak som hjälper – färsk extraherad och ekologisk odlad echinacea.

Örtskolan: Rysk rot

Örtskolan – värt att veta om rysk rot

Näringsmedicin

Rysk rot kallas den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet, stress och impotens.

Relationsexperten: ”Lyhördhet motverkar övergrepp”

Krönikan

Relationsexperten och terapeuten Cornelia Södergren ser en brist på kommunikation och bristande förmåga att läsa av varandra som en av förutsättningarna för att övergrepp ska kunna ske. Det är hög tid att män lär sig förstå och vara uppmärksamma på kvinnors signaler. Men också att vi tar vårt gemensamma ansvar och sätter stopp för den sexism som möjliggör den här typen av övergrepp.

kvinna stretchar

Så kommer du igång med träningen

Träning

Januari betyder fullsatta gym. Intentionen är oftast god när vi börjar träna eller gå på en strikt diet men många orkar inte fortsätta. Kanske är målen för högt satta eller så är hårdträning inte det som behövs. Här är några tips för att komma igång som ökar chanserna att förändringen blir bestående.

probiotika_prebiotika

Magspecial – nyckeln till god hälsa finns i tarmen

Mage

Tarmfloran kallas ibland kroppens största organ, inte helt oförtjänt då vi har fler bakterier i tarmen än vi har celler i hela kroppen. Ungefär 75 procent av immunförsvaret finns dessutom i tarmfloran så det är inte konstigt att bakteriebalansen påverkar allt från depression och ADHD till IBS.

kvinna äter kaka

Krom dämpar sötsug och stabiliserar blodsockret

Naturlig hälsa

Plötsliga humörsvängningar, energi-dippar och svårigheter med koncentrationen är problem som kan bero på blodsockersvängningar. Under storhelgerna är det lätt att det blir för mycket av det goda och när man sen vill leva sundare igen kan det ständiga suget efter sött göra det svårt. Mineralet krom kan dämpa sötsuget och ge ett stabilare blodsocker, här får du veta hur. 

elaine_adaptsport

Sportvitaminerna hjälpte Elaine att träna hårt igen

Träning

Elaine Blückert, 32 år från Uppsala är liten men stark. Hon tävlar i Body Fitness och tränar sex tuffa pass i veckan när hon inne i en hård träningsperiod. Men en sjukskrivning förra året satte stopp för både tävling som träning. Tack vare adaptogener orkade hon börja träna hårt igen och kan arbeta sig tillbaka till prispallen.

Tittis lyckoskola: ”Du är värdefull”

Mental hälsa

I andra lektionen i Titti Holmers lyckoskola får vi lära oss vikten av att förstå att vi är värdefulla och omge oss med människor som älskar oss. Det är viktigt att bryta eller sätt gränser i "dåliga" relationer. Ett annat sätt att visa för oss själva att vi är värdefulla är genom att ta hand om oss och vår kropp.

blodkärl

Vad alla behöver veta om blodproppar

Hälsa

För att förhindra blodproppar är det viktigt att vi rör på oss och inte sitter still för länga perioder i sträck. På samma sätt som bilköer och trafikstockning hindrar framkomligheten i trafiken hindrar blodproppar normal cirkulation i kroppen något som i värsta fall kan vara farligt. Här får du veta mer om vad som orsakar blodpropp och hur du bäst motverkar att de uppstår.

skelettdelar

Tips för att motverka benskörhet

Hälsa

Idag är benskörhet en av de stora folksjukdomarna och det är framförallt kvinnor som drabbas. Enligt WHO är cirka 200 miljoner personer drabbade av osteoporos, ett annat ord för sjukdomen. Många väljer att äta livsmedel eller tillskott med mycket kalcium men det är inte säkert att det är lösningen på problemet.

Mage i balans

Probiotika och prebiotika för en glad och balanserad mage

Probiotika

Det har aldrig pratats så mycket om maghälsa, IBS och tarmbakterier som nu. Magen och tarmbakterierna har stor betydelse för hälsan och det påstås även att många vanliga sjukdomar har sitt ursprung från magen. Stress är en orsak till att magproblemen blir vanligare, hur vi äter är en annan. Här kan du läsa två experters tankar om saken.

Kaffe det svarta guldet?

Kaffe det svarta guldet eller inte?

Forskning

Kaffets hälsofördelar är ett omtvistat ämne. Så hur ligger det egentligen till? Är det nyttigt att dricka kaffe eller gör kaffe mer skada än nytta? Nu visar forskning att kaffedrickare faktiskt får en hälsovinning jämfört med personer som inte dricker kaffe alls.

grönt kaffe och hallonketoner

Med naturliga extrakt tappade Anna-Lena 19 kilo

Hälsa

Anna-Lena Nordlund, 57 år, från Hedemora har haft problem med vikten ända sedan hon var liten flicka. Hon har genomgått två magoperationer men har inte mått bra och därför fortsatt att pendla i vikt. För ett år sedan började hon med ett grönt kaffe-extrakt med hallonketoner och har nu gått ner 19 kilo och nått sin idealvikt.

Marcus Hedström

Matsmältningsstöd fick ordning på Marcus mage

Enzymer

I många år har Marcus Hedström haft orolig mage. Flera gånger om dagen fick han akuta problem och måste snabbt komma till en toalett. Han har testat att utesluta olika livsmedel och provat sig runt bland produkter som lovade bättring i magen – men ingenting hjälpte. Inte förrän han testade ett matsmältningsstöd med enzymer, goda bakterier, aloe vera och örter.

titti holmer

Titti vill lära oss vad lycka är

Mental hälsa

I en serie artiklar på Kurera delar psykologen, föreläsaren och författaren till boken "Lycka nu" Titti Holmer med sig av sina bästa tips för hur vi ska göra för att att nå våra mål och leva ett lyckligare liv. I första delen får vi lära oss vad lycka faktiskt är.

surkål

6 anledningar att satsa på fermenterat

Kost

Vi kommer aldrig komma undan bakterier, faktum är att vi består till stor del av olika mikroorganismer. Det kan därför vara klokt att se till att de som styr showen är av gynnsam natur och inte låta de dåliga ta över befälet.

Årets hjärtprodukt 2017

Årets hjärteprodukt 2017 ger bättre vitalitet hos äldre

Hälsa

I Swedish Health Awards röstade allmänheten fram SelenoQ10 som vinnaren i kategorin Årets hjärteprodukt 2017. Swedish Health Awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. Under röstningen inkom 35 549 röster. SelenoQ10 är en produkt framtagen efter den svenska studien KiSel-10 där hälsa och livsstil studerats hos äldre.

mage-tarm_enzymer

Magspecial – enzymer bryter ned maten

Mage

Matsmältningsenzymer hjälper oss att bryta ned maten och göra näringen tillgänglig för kroppen. Matsmältningsenzymerna tillverkas i kroppen och har som uppgift att bryta ned protein, kolhydrater och fett. Enzymerna bryter ned och omvandlar födoämnen till kemiska strukturer. Först när de omvandlats kan de passera genom cellmembranen i matsmältningskanalen och in i blodomloppet.

Vallörtskräm

Kräm med vallört hjälpte Ingers bältros

Hud

När Inger Lennmalm, 78 år, i Arboga fick bältros hjälpte inte medicinerna hon fick av doktorn. Då gick Inger till hälsokostbutiken och bad om hjälp. Där blev hon rekommenderade en kräm som innehåller ekologiskt odlad vallört. – Det svider och bränner jättemycket på huden när man får bältros, även när blåsorna är borta. Men när jag smörjde in mig med vallörtskrämen försvann både blåsor och den brännande känslan, säger Inger.