Sofia Antonsson är legitimerad dietist och IBS-expert. Just nu är hon aktuell med kokboken ”Lugn mage med grön mat” som riktar sig till personer med krångliga magar och som också vill kunna äta vegetarisk mat. I en intervju med Kurera berättar hon om sin nya bok och ger tips till IBS-magar.
Sofia var nyligen med i TV4 Nyhetsmorgon där hon som magexpert gav tips på hur man kan förbättra sina mag- och tarmbakterier och på så sätt få en lugnare och mer balanserad mage.
Stark koppling mellan IBS och stress
Allt fler lider av magproblem som gaser, magsmärtor, diarré och förstoppning. Hos unga kvinnor i åldern 15-34 år uppger 48 procent att de någon gång haft problem med magen under det senaste året. Det finns en stark koppling mellan stress och IBS berättar den nu bokaktuella dietisten Sofia Antonsson i ett inslag av TV4 Nyhetsmorgon förra året.
LÄS OCKSÅ: Probiotika och prebiotika för en glad och balanserad mage
Baserad på FODMAP
Nu har hon skrivit en kokbok som ger förslag på härligt gröna recept som alla garanterar den bästa tänkbara maten för bråkiga magar och IBS.
Recepten ur boken är anpassade efter kostbehandlingen FODMAP. FODMAP är en av de mest effektiva behandlingar som finns för att minska symptom från magen. FODMAP går ut på att undvika livsmedel som innehåller speciella kolhydrater som kan jäsa i magen. Många har svårt att bryta ner dessa kolhydrater vilket i sin tur orsakar mag- och tarmproblem.
Sofia, vad var det som gjorde att du ville skriva den här boken?
— Vi har märkt en ökad efterfrågan på vegetariska recept från personer med IBS. Dessutom är det ett personligt statement eftersom jag själv tycker att det är viktigt att äta mindre kött, för både hälsan och miljön.
Vad är utmaningarna med att äta vegetariskt och ha känslig mage?
– Vi använder oss av kostbehandlingen FODMAP där både sojaprodukter (undantaget tofu), bönor och ärter går bort, förutom löken och vitlöken då. Så det gäller att hitta alternativ. Dessutom är inte rödbeta, svamp och avokado tillåtet att äta heller enligt FODMAP. Däremot finns det alternativ som man kan välja i stället, till exempel konserverade linser, broccoli och salladslök.
I vilken ände bör man börja om man har problem med magen och vill lägga om sin kost?
– Det är alltid bra att gå till sin läkare och ta ett test för gluten först. Därefter kan man be om en remiss till en dietist eller så söker man upp en själv. Vi är ganska många som jobbar med FODMAP i Sverige och hittar man ingen dietist kan man alltid gå vår kurs på nätet.
LÄS OCKSÅ: FODMAP – Sofia går på magkänslan
Är det något särskilt man bör tänka på om man har känslig mage?
– Ja, det är många som inte tänker på att stressen påverkar magen, ibland i lika stor utsträckning som kosten. Då behöver man hitta en lugnare form av träning som yoga, mindfulness eller andningsövningar, för att på så sätt komma åt magen.
Vad är de vanliga misstagen som många gör?
– Det vanligaste är att man försöker laborera med kosten själv. Jag träffar ofta personer som tagit bort livsmedel efter livsmedel i tron om att de hittat felet, men de är fortfarande lika dåliga i magen.
Hur ska man tänka när man väljer livsmedel och har en känslig mage?
– Det är inte helt lätt att tänka själv eftersom det inte går att se på ett livsmedel om det är bra eller inte för magen. Därför rekommenderar vi alltid att man tar hjälp av en dietist som kan guida rätt.
LÄS OCKSÅ: Dietisten: ”Lider du av IBS? Ta hjälp av FODMAP!”
Kan du ge några exempel på det bästa och sämsta man kan äta om man har känslig mage?
– De största magbovarna är lök, vitlök, vete, råg, baljväxter och laktos. Drar man ner på dessa märker nästan alla en liten förbättring. Det finns många livsmedel som magen gillar, bland annat potatis, ris, magert protein, bär, frön, banan, kiwi, zucchini, tomat, rotsaker och spenat.
Slutligen vad är ditt eget bästa tips för en balanserad och lugn mage?
– Mitt tips är att först fundera på hur din mage egentligen mår. Alltför många går omkring med bråkiga magar utan att veta om att de har IBS och att de kan få hjälp. Därefter är den mest effektiva behandling vi har idag en kombination av kostbehandlingen FODMAP och stresshantering. På så sätt hjälper vi över 85 procent av alla med IBS vilket är en fantastisk siffra, avslutar Sofia.
Av Miriam Granat
Källor:
TV4 Nyhetsmorgon (2017) Häpnadsväckande siffror: hälften av alla unga kvinnor lider av magbesvär, med Antonsson, S. Hämtad 14 februari, 2018, från https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/h%C3%A4pnadsv%C3%A4ckande-siffror-h%C3%A4lften-av-alla-unga-kvinnor-lider-av-magbesv%C3%A4r-3928325
TV4 Nyhetsmorgon (2018) Så får du mage i balans, med Antonsson, S. Hämtad 14 februari, 2018, från http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/s%C3%A5-f%C3%A5r-du-magen-i-balans-3951348
Antonsson. S (2018) Lugn mage med grön mat. Bonnier Fakta
http://www.bonnierfakta.se/bocker/kokbocker/l/lugn-mage-med-gron-mat
Belly Balance, Kostbehandlingen – FODMAP. Hämtad 14 februari, 2018, från https://www.bellybalance.se/fodmap-behandling/
Sofia Antonsson
Yrke: Legitimerad dietist och IBS-expert. Grundare av Belly Balance som erbjuder online-behandlingar och recept för personer med IBS.
Bor: Kungsholmen, Stockholm
Intressen: Yoga, rider och hänger med familjen
Aktuellt just nu: Boken ”Lugn mage med grön mat”.
Sofia är även aktuell med podden ”Älska din mage”.