Svalka dig med den här glassiga solgula smoothien! Perfekt till frukost eller mellis en lat sommardag. Den gula färgen kommer från immunstärkande gurkmeja som möter mättande banan och mango.
Golden milk är namnet på den grundande kryddblandningen gurkmeja, kardemumma och kanel –en riktig smaksensation!
”Vanligtvis dricks golden milk varm och skummad, men här möter den gula mjölken fryst frukt och blir till en kall, glassigt god smoothiebowl. En perfekt, smakrik och gul kärlekssaga!”. Så skriver systrarna Hammelfelt, Emmy och Evelina, som skapat detta oemotståndliga recept till frukost eller mellis. Fler recept som detta hittar du i deras gemensamma bok ”Bowlsbibeln”.
Emmy och Evelina finns som ”Foodgeekz” på Instagram.
LÄS OCKSÅ: Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika
Ingredienser
Smoothie:
2 st frysta bananer
2 dl fryst mango
2 tsk gurkmeja
2 tsk kardemumma
2 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver
2 dl osötad kokosmjölk
Toppings:
6 msk salted caramel granola (se recept nedan)
4 msk kokoschips
4 msk kakaonibs
2 msk kanelrostat bovete (se recept nedan)
En handfull färska blåbär
Salted caramel granola (räcker till en stor glasburk):
3 dl glutenfria havregryn
400 g urkärnade dadlar
3 msk helt bovete
2 msk linfrön
1 msk hasselnötter
3 msk kokosflingor
2 dl osaltade cashewnötter
½ dl pumpakärnor
1 tsk salt
1 msk kardemumma
1 msk kanel
1 ½ dl agavesirap
3 msk kokosolja
Kanelrostat bovete (räcker till en liten glasburk):
3 dl helt bovete
2 msk kanel
2 msk kardemumma
LÄS OCKSÅ: Anna Ottossons immunstärkande drycker
Gör så här
Frys bananer (minst 30 minuter innan tillagning, men gärna längre). Skala dem och dela i lagom stora bitar innan du lägger dem i en fryspåse och lägger in i frysen. Ju mindre bitarna är desto snabbare fryser de och desto mindre får din mixer jobba när du sedan mixar dem.
Mixa fryst banan och mango med kokosmjölk till en krämig konsistens i en mixer.
Tillsätt kryddor och vaniljpulver och mixa i ytterligare några sekunder.
Fördela smoothien i skålar och toppa med granola, kokoschips, kakaonibs, kanelrostat bovete och färska blåbär.
Salted caramel granola:
Sätt ugnen på 200°C. Blanda havregryn och helt bovete i en stor bunke.
Hacka upp hasselnötter och cashewnötter grovt och häll i grynblandningen. Hacka urkärnade dadlar fint.
Rör ner dadlar, linfrön och pumpakärnor i bunken. Krydda med kardemumma och kanel. Rör om ordentligt. Fördela jämnt på en bakplåtsklädd ugnsplåt.
Gör en karamell genom att smälta kokosolja, agavesirap och salt i en kastrull på låg värme i några minuter. Ringla karamellen över blandningen på plåten.
Rosta granolan i 15 minuter. Håll koll och rör stundtals om så att nötterna inte bränns. Tillsätt kokosflingor efter ca 10 minuter, så att de inte bränns vid utan får en jämn, ljusbrun färg. Låt granolan svalna något innan den hälls upp i en glasburk, eller toppa direkt på din bowl.
LÄS OCKSÅ: Goda gröna smoothies för bättre immunförsvar och ork
Kanelrostat bovete:
Sätt ugnen på 220°C. Fördela bovetet jämnt på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Krydda med
kanel och kardemumma. Rosta i ugnen i ca 15 minuter. Håll ett öga så att bovetet inte bränns vid, och rör om ibland. Låt svalna en aning, häll över i en glasburk eller toppa direkt på din bowl.
Av Carolina Eriksson