Under maj och juni är det högsäsong för strömmingspilkning.
Men det är viktigt att komma ihåg att barn och unga kvinnor inte bör äta strömming oftare än några gånger per år eftersom den innehåller höga halter miljögifter.
Vuxna män och kvinnor som passerat barnafödande ålder kan däremot äta fisken en gång i veckan.
Att ta med sig barnen till kusten och pilka strömming är för många en häftig upplevelse. Det är en speciell känsla att få många fiskar på krokarna samtidigt och många passar på att fylla frysen till sommarens ättiksströmmning, böckling och andra traditionella strömmingsrätter.
► Läs också: ”Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”
Höga halter dioxin och PCB som lagras i kroppen under hela livet
Fisk är nyttigt, många skulle behöva äta mer fisk än vad de gör. Men tyvärr gäller det inte all fisk. Strömming och sill från Östersjön och Bottniska viken innehåller höga halter av miljögifterna dioxin och PCB. Ämnena lagras i kroppen under hela livet och förs över till barnet vid graviditet och amning. Därför bör barn (både flickor och pojkar), ungdomar och kvinnor som vill få barn i framtiden inte äta strömming och annan fisk med höga halter dioxin och PCB oftare än två, tre gånger per år.
Tillåtet med försäljning trots högre halter än tillåtet
I Sverige är det tillåtet att sälja bland annat strömming och vildfångad lax från Östersjön trots att fisken har högre halter av dioxin och PCB än vad som är tillåtet inom EU.
– En förutsättning för Sveriges undantag från EU:s regler är att vi informerar om riskerna med att äta fisken. Men för många unga kvinnor känns barnafödande avlägset, och det är därför svårt att nå ut med informationen, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
► Läs också: Äta eller inte äta fisk?
Få känner till att de bör begränsa sin konsumtion
Bara var tionde kvinna i åldern 18-29 år känner till att de bör begränsa sin konsumtion av fisk med höga halter av dioxin och PCB, skriver Livsmedelsverket vidare. Bland föräldrar är det ungefär hälften som känner till att rådet gäller barn.
► Läs också: Därför ska du äta fiskolja
Gäller inte bara gravida
Rådet om att äta fisk förorenad av miljögifter högst några gånger per år gäller inte bara gravida, som många tror, utan även barn och ungdomar. Miljögifterna lagras i kroppen i tiotals år och förs sedan över till barnet vid graviditet och amning. Höga halter kan bland annat påverka utvecklingen av barnets hjärna, immunförsvar och hormonsystem. Bästa sättet att skydda det kommande barnet är att följa rådet att begränsa konsumtionen. Att sluta äta fisken när man redan är gravid gör ingen skillnad eftersom miljögifterna lagras och finns kvar i kroppen i många år.
Innehåller nyttiga omega-3-fetter och D-vitamin
För män, och kvinnor som har passerat barnafödande ålder, går det bra att äta strömming en gång i veckan.
– Vuxna är inte lika känsliga för dioxin och PCB. Och eftersom strömming är rik på bland annat det nyttiga omega-3-fettet och D-vitamin är strömming bra mat för vuxna, säger Emma Halldin Ankarberg.
► Läs också: Elva myter och missförstånd om fiskolja och omega-3
Fisk med höga halter dioxin och PCB
De fiskar som innehåller höga halter av miljögifterna dioxin och PCB är:
• strömming/sill från Östersjön inklusive Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart, men den kallas ”strömming” norr om Kalmar och ”sill” söder om Kalmar).
• vildfångad lax och öring från Östersjön inklusive Bottniska viken, samt Vänern och Vättern.
• vildfångad sik från Vänern och Vättern.
• vildfångad röding från Vättern.
Läsa mer?
• Råd om fisk med höga halter dioxin och PCB
• Råd om fisk – hitta ditt sätt
• Fakta om dioxin och PCB
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!